Vrijeme održavanja: 18.09.2018.

Objavljeno: 30. 08. 2018. , Ažurirano: 18. 09. 2018.

"Tvrtke uključene u međunarodnu trgovinu svakodnevno koriste Incoterms pravila, ali često nedovoljno razumiju njihove implikacije, što može rezultirati povećanjem rizika te smanjivanjem njihove dobiti uslijed nepredviđenih troškova. Stoga ICC Hrvatska i HGK organiziraju seminar o Incoterms® 2010 pravilima na kojem kroz brojne primjere iz prakse sudionici stječu uvid u odabir ispravnog pariteta i izbjegavanja najčešćih pogrešaka u korištenju pravila", istaknula je glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić.

Seminar "Incoterms® 2010 pravila  – Kako odabrati ispravan paritet i izbjeći najčešće pogreške u korištenju pravila?" održala je 18. rujna u HGK Valle Garcia de Novales, odvjetnica specijalizirana za trgovačko pravo, partnerica u A/V Asesores A.I.E. iz Španjolske i članica Komisije za trgovačko pravo i praksu ICC-a. Na seminaru su sudjelovali predstavnici tvrtki uključenih u međunarodnu trgovinu iz područja proizvodnih djelatnosti, industrije, bankarstva, transporta, akademske zajednice itd.

IMG_3474 800x450.JPG

Valle Garcia de Novales polaznicima seminara prenijela je znanja o korištenju Incoterms 2010 pravila u pregovorima o međunarodnim kupoprodajnim ugovorima; Izvor: HGK.

"Prije dvije godine obilježeno je 80 godina od izlaska prvih Incoterms pravila, koja su objavljena 1936. godine te su jedan od najpoznatijih brandova Međunarodne trgovačke komore ICC. Revizija pravila provodi se svakih 10 godina pa je u pripremi i novo izdanje Incotermsa 2020 pravila čije se usvajanje očekuje krajem sljedeće godine", istaknula je Skupnjak Kapić dodajući kako je cilj je seminara 11 pravila objedinjenih u Incoterms pravilima objasniti na primjerima iz prakse i proširiti znanja o njihovom pravilnom korištenju radi olakšavanja poslovanja u okvirima globalne trgovine. Zašto izvoznici trebaju izbjegavati EXW i DDP paritete jedna je od tema koja se obrađivala.

"Međunarodna trgovačka komora – ICC predstavlja najveću svjetska poslovnu organizaciju koja zastupa interese poslovne zajednice prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Ujedinjenim narodima, a osnovni joj je cilj promicanje međunarodne trgovine i investicija te uklanjanje prepreka kroz liberalizaciju trgovine. Djeluje putem 93 nacionalna odbora koji zajedno s izravnim članovima u svijetu obuhvaćaju globalnu mrežu od 6,5 milijuna tvrtki u više od 130 zemalja. Nacionalni odbor u Hrvatskoj je osnovan 2003. godine, a sa svojim predstavnicima Hrvatska je zastupljena u svih 12 specijaliziranih komisija ICC-a koje donose pravila", istaknula je Skupnjak Kapić

Ugledna međunarodna stručnjakinja, predstavnica ICC-a Valle Garcia de Novales kroz brojne je primjere iz prakse iz teorijskog i praktičnog stajališta polaznicima seminara prenijela znanja o korištenju Incoterms 2010 pravila u pregovorima o međunarodnim kupoprodajnim ugovorima kako bi se smanjili rizici i neočekivani troškovi. Ukazala je na najčešće pogreške u korištenju Incoterms pravila, kako u svojstvu prodavatelja tako i kupca, odnosno izvoznika i uvoznika. Također je pružila uvid i u pripremu novih Incoterms® 2020 pravila.