Objavljeno: 10. 04. 2018. , Ažurirano: 09. 05. 2018.

Vrijeme održavanja: 08.05.2018.


 „Seminar o ulozi vještaka, određivanju šteta te drugim pitanjima u arbitražnim postupcima prvi se put organizira u Hrvatskoj, a organizatori su seminara Deloitte i E&A Law iz Velike Britanije, ICC Hrvatska te HGK“, istaknula je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru Arbitraža: uloga vještaka, određivanje šteta i druga praktična pitanja, održanom 8. svibnja u HGK.

„Seminar je organiziran kako bi se razmotrio te stekao uvid u konkretna pitanja iz arbitražne prakse, a posebno o ulozi vještaka i određivanju štete u arbitražnim postupcima. Određivanje štete jedan je od najvažnijih, ali i najsloženijih elemenata arbitražnog postupka“, istaknula je Skupnjak Kapić te dodala kako je Međunarodna trgovačka komora (ICC) najveća svjetska poslovna organizacija u sklopu koje djeluje Međunarodno arbitražno sudište ICC-a. Arbitražno je rješavanje sporova moguće i pri Stalnom arbitražnom sudištu pri HGK koje provodi arbitražu prema svojim Zagrebačkim pravilima.

„Željeli bismo da ovaj seminar pridonese daljnjem jačanju arbitraže i arbitražnom načinu rješavanja sporova u Hrvatskoj, a sudionici u panel-raspravi razmotre sva važna pitanja u arbitražnom postupku“, istaknuo je Yuri Sidorovich, Deloitteov regionalni partner za regiju Adria (Hrvatska, Slovenija i BiH). 

„Izvršivost arbitražnih odluka glavni je razlog zbog kojega bi se prekogranični sporovi trebali podvrgavati arbitraži“, istaknula je Ana Stanič iz E&A Law Limited iz Londona govoreći o tome zašto izabrati arbitražu kao način rješavanja spora te kako dobiti od arbitraže najbolje. „Brzina rješavanja sporova, mogućnost imenovanja arbitara, fleksibilnost postupka, tajnost, rješavanje zahtjeva za naknadu šteta kod kompleksnih sporova, prednosti su arbitraže. Iako troškovi arbitraže mogu biti vrlo visoki, to se kompenzira bržim rješavanjem sporova“, rekla je Stanič te dodala kako su mogući i drugi načini rješavanja sporova, kao što je medijacija.

„Kod arbitraže je potrebno obratiti pažnju na odabir arbitražne institucije, mjesta arbitraže, a ponajviše na reputaciju arbitra, njegovu neovisnost i stručnost, a ne državljanstvo. Također je važan odabir lokalnih i stranih savjetnika, imenovanje vještaka u ranom stadiju postupka, potrebno je izbjeći napuhavanje tužbenih zahtjeva, broja svjedoka i vještaka tijekom postupka te se posebna pažnja mora dati jeziku na kojem se izvodi dokaz“, istaknula je Stanič.         

U panel-raspravi sudjelovali su ugledni hrvatski i međunarodni arbitražni stručnjaci, profesor Davor Babić i odvjetnik Josip Marohnić, pri čemu su naveli svoja iskustva te mišljenja o ulozi vještaka kroz prizmu različitih pogleda – stručnih svjedoka i odvjetnika te arbitara. Razmotrena su i pitanja određivanja štete – važnosti podrške strankama oko zahtjeva za odštetu te praktičan uvid u metodologiju izračuna i kvalifikaciju štete, o kojima je govorio Adam Markiewicz iz Deloittea Varšava. Seminar je bio namijenjen odvjetnicima, korporativnim pravnicima, arbitrima i poslovnim profesionalcima koji su uključeni ili su zainteresirani za arbitražu.

Izvor: Deloitte