Tino Šokić, stručnjak za kibernetičku sigurnost
Izvor: HGK

U sustavu kibernetičke sigurnosti najslabija karika je čovjek


Objavljeno: 10. 03. 2020. , Ažurirano: 12. 03. 2020.


Kibernetička i IT sigurnost nisu problem samo IT odjela, već svakog zaposlenika koji ima pristup računalu i internetu. A kako bi sigurnosne prijetnje mogli ukloniti, prvo ih morate znati prepoznati. Stoga je Hrvatska gospodarska komora organizirala radionicu Kibernetička sigurnost u poslovanju na kojoj je stručnjak za to područje, Tino Šokić, prezentirao najčešće i najznačajnije oblike malicioznog softvera i društvenog inženjeringa.

"Stopostotna zaštita ne postoji, ali se rizici mogu smanjiti na minimum pametnim i odgovornim korištenjem tehnologija koje nas okružuju poslovno i privatno", istaknuo je Šokić.

Na primjerima iz prakse pokazao je kako je lako upasti u sigurnosne probleme jer je najlakše hakirati čovjeka. "Društvene mreže i servisi vas poznaju bolje nego što poznajete sami sebe po digitalnom tragu koji ostavljate. Prema njemu mogu predvidjeti vaše želje do te mjere da ste uvjereni da vas prisluškuju", izjavio je Šokić, pa se osvrnuo na društveni inženjering naglasivši da on može biti koristan ili manipulativan, ovisno o kontekstu.

Pojasnio je što su ransomware, malware i spyware, koje su najčešće prijevare preko e-maila (phishing) te kako odabrati kvalitetne lozinke i gdje ih čuvati. Kroz praktične primjere je prezentirao koji su najbolji načini obrane od najučestalijih prijetnji, a prisutni su mogli dobiti i odgovore na konkretna pitanja koja ih muče u svakodnevnom radu