Predsjednik HGK Burilović: Moramo biti kreatori promjena, ne pasivni promatrači

Tvrtke Damira Sabola bile su zvijezde 22. dodjele Zlatne kune za 2017. godinu

Digitalno doba već je bitno promijenilo našu komunikaciju, poslovanje i živote uopće. Često se u tom kontekstu čuju razna upozorenja pa čak i apokaliptične najave - umjetna inteligencija i roboti preuzet će naše uloge, izgubit ćemo rada mjesta, ali moram reći da se ja s time ne slažem. Istina je da će digitalna transformacija profilirati dobitnike i gubitnike, a na kojoj ćemo se mi strani naći ovisi o nama samima i o našoj sposobnosti za prihvaćanje promjena koje se događaju htjeli mi to ili ne. Na nama je da budemo njihov aktivan kreator, a ne pasivan promatrač", poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna, u srijedu, 21. studenoga 2018. godine u zagrebačkom poslovnom centru City Plaza.

Grupna 2 800x450.jpg
Dobitnici Zlatnih kuna za 2017. s državnim vrhom i predsjednikom HGK; Izvor: HGK.


Poručio je da moramo odlučiti hoćemo li biti država s rentijerskim gospodarskom koja gubi stanovništvo ili ćemo se orijentirati na nove tehnologije i inovacije. "Siguran sam da to možemo. A optimizam budi vaša izvrsnost zbog koje smo ovdje večeras i koja se sve više prepoznaje na svjetskoj sceni. Vi ste potrebne promjene već proveli i zato mi je iznimna čast biti dio ovog biranog društva koje treba biti putokaz svima nama", naglasio je Burilović.

Kod savjetovanje 800x534.jpg
Kod savjetovanje iz Vukovara nagrađen je u kategoriji malih poslovnih subjekata; Izvor: HGK.


Nagradu Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Kod Savjetovanje d.o.o., u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Trade Air d.o.o., a u kategoriji Veliko trgovačko društvo HS Produkt d.o.o.. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Privredna banka Zagreb d. d., dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobila Croatia osiguranje d.d.

Trade Air 800x534.jpg
Predsjedniku Uprave Trade Aira Zlatnu kunu za najbolju srednje tvrtku uručila je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj; Izvor: HGK.


Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Microblink d.o.o., a u kategoriji Post startup tvrtki PhotoMath d.o.o.. Obje tvrtke su u samom svjetskom vrhu po pitanju razvoja OCR (engl.: Optical Character Recognition) tehnologije za pametne mobitele, a u vlasništvu su Damira Sabola koji se tako prometnuo u apsolutnu zvijezdu ovogodišnje dodjele nagrada.

HS Produkt 800x534.jpg
Zlatnu kunu u kategoriji Veliko trgovačko društvo dobio je HS Produkt iz Karlovca; Izvor: HGK.

Priznanje za promicanje gospodarstva otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića, a Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Francu Palmi, jednom od najistaknutijih stručnjaka u hrvatskom turizmu koji je cijelu karijeru posvetio razvoju tog važnog sektora hrvatskog gospodarstva.

Microblink 882x496.jpg
Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Microblink; Izvor: HGK.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je Komori na organizaciji svečanosti i suradnji s njenim Uredom, posebno po pitanju gospodarske diplomacije. 

Photomath 800x534.jpg
U kategoriji Post startup nagrađena je tvrtka PhotoMath; Izvor: HGK.

"Ovo je važan događaj jer izražavamo zahvalnost onima na kojima počiva gospodarska budućnost zemlje. Ovdje prikazujemo novu Hrvatsku u kojoj se rad i uspjeh priznaju i nagrađuju. Poduzetnici su ostvarili 21, 9 milijardi neto dobiti i  već desetljećima dokazuju da se mogu nositi sa svim izazovima. Mi poštujemo načela koja predstavljate, a to su kreativnost, inovativnost, naporan rad i stručnost, vrijednosti koje su utkane duboko u tkivo hrvatskog naroda", naglasila je Grabar-Kitarović, uz napomenu kako je veliki optimist jer zna da možemo stati uz bok najboljima zajedničkim radom i trudom. 

Grabar-Kitarović 800x484.jpg
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović; Izvor: HGK.


Premijer Andrej Plenković čestitao je u ime Vlade svim dobitnicima. "Ovakve prigode su trenutak kada treba kazati da gospodarstvenici pokazuju izvrsnost u svom poslovanju i time ostvaruju sjajne rezultate za svoje kompanije, ali i za zemlju u cjelini. Upravo na tragu potpore njima baziramo mjere Vlade koje im trebaju olakšati život. Samo tako možemo osigurati trajni i održivi gospodarski rast i ići ukorak s osloncima industrije 4.0, a to su inovacije i konkurentnost", izjavio je Plenković, dodavši kako mu je posebno drago da su među nagrađenima tvrtke iz IT sektora.

Plenković 800x534.jpg
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković; Izvor: HGK.


Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.