Objavljeno: 01. 04. 2020. , Ažurirano: 30. 06. 2020.

Prijave HZZ-u za potpore za očuvanje radnih mjesta – NOVO! Donijeta mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena i Potpora za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika za srpanj 2020. Ažurirano 30. 06. 2020.

Odgode plaćanja poreza – objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojim se regulira provedba postupka plaćanja poreza u posebnim okolnostima. Ažurirano: 30. 03. 2020.

Kako do vrlo povoljnih zajmova HAMAG-BICRO-a – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom poljoprivrede, provodi šest novih mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima za prevladavanje pandemije. Ažurirano: 05. 05. 2020. 

Mjere HDS ZAMP-a za ugostitelje i pružatelje drugih uslužnih djelatnosti – ZAMP ugostiteljskim objektima, hotelima i drugim uslužnim djelatnostima koje ne posluju od 15. ožujka od tog datuma neće zaračunavati naknadu za korištenje glazbe, a za razdoblje od 1. do 14. ožujka će im obračunati samo polovicu naknade koju inače plaćaju. Ažurirano: 30. 03. 2020.

Beskamatni krediti HBOR-a poduzetnicima u turističkim djelatnostima - Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak zaključili su „Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti poduzetnicima u sektoru turizma“ čime je omogućeno odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve mjere suzbijanja posljedica koronavirusa – Predloženo je 11 mjera, među kojima: uspostavljanje kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva, novi program državnih i de minimis potpora, primjena dodatnog mehanizma fleksibilnosti između fondova za povećanje proizvodno vezanih plaćanja ili uvođenje interventnih mjera (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinsko bilje, krave dojilje), financiranje privremene obustave ribolova,... Ažurirano: 25. 03. 2020.

Nove mjere pomoći poljoprivrednicima – na sjednici Vlade 2. travnja predložene su izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi, donesene su odluke o javnoj nabavi poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda javnih naručitelja i o privremenoj izvanrednoj mjeri pomoći malim mljekarama te Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini. Objavljeno: 02. 04. 2020.

Izvanredna mjera pomoći malim mljekarama – radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Odluka o privremenom ukidanju obveze plaćanja članarine HGK – Komora neće naplaćivati članarinu od 1. ožujka do 31. svibnja 2020. godine svim članicama kojima je odlukom Stožera civilne zaštite zabranjen rad. Ažurirano: 24. 03. 2020.

Vlada RH objavila 63 mjere za pomoć gospodarstvu te ih predstavila Saboru, a najavila i nove mjere, među njima podizanje naknada s 3250 kuna na 4000 kuna te preuzimanje na teret države davanja to jest doprinosia. Ažurirano: 18. 03. 2020.

Mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – tvrtkama u djelatnostima pogođenima koronavirusom HZZ će isplatiti 3.250 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu ili 1.625 kuna mjesečno po radniku koji radi u nepunom radnom vremenu. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Mjere Ministarstva financija, Porezne uprave – svaka obveza koja dospijeva u vremenu posebnih okolnosti do 20. 06. 2020. odgodit će se za 3 mjeseca, a pravo na odgodu PDV-a imaju poduzetnici koji su u 2019. godini imali prihode do 7,5 milijuna kuna i porez obračunavaju prema izdanim računima. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Mjere Hrvatske banke za obnovu i razvitak – HBOR je uveo moratorij na postojeće obveze, reprogramiranje kreditnih obveza, nove kredite za likvidnost te police osiguranja (garancije) kao kolateral za odobrenje kredita. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Upute za slanje zahtjeva za odgodu plaćanja paušalnog poreza na dohodak – Obveznici paušalog poreza na dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak, budući da godišnji paušalni porez i prirez porezu plaćaju tromjesečno, mogu od nadležne porezne uprave zatražiti odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti. Ažurirano: 06. 04. 2020.

Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 36/20) – Ministarstvo turizma propisalo je odgodu ili oslobađanje od plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u posebnim okolnostima. Objavljeno: 25. 03. 2020.

HGK predložio konkretne mjere za pomoć gospodarstvu – Predsjednik HGK Burilović u sklopu delegacije domaćega gospodarstva ministru financija Zdravku Mariću je naveo mjere koje Komora predlaže za pomoć poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno koronavirusom. Ažurirano: 11. 03. 2020.

COVID 19 – Mjere za očuvanje radnih mjesta u Zadarskoj županiji – donosimo informacije i upute Područnog ureda HZZ-a Zadarske županije te dio potrebnih dokumenata za ostvarivanje mjere očuvanja radnih mjesta isplatom minimalne plaće. Ažurirano: 24. 03. 2020.

Banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate – Ministarstvo financija dogovorilo je s bankama moratorij na otplatu kredita fizičkim i pravnim osobama koje ih ne mogu otplaćivati zbog smanjenih prihoda ili gubitka posla izazvanog epidemijom koronavirusa. Ažurirano: 20. 03. 2020.

Mjere Ministarstva turizma za pomoć gospodarstvu zbog epidemije izazvane koronavirusom – Uz odgodu ili oslobađanje plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušalce), Ministarstvo je donijelo odluku o odgodi plaćanja koncesijske naknade za korištenje turističkog zemljišta u kampovima. Ažurirano: 06. 04. 2020.

VLADA: Izmjene turističkih zakona za financijsko rasterećenje turističkog sektora – Ministarstvo je uvelo mogućnost zaduživanja TZ-ova, a u Zakon o pružanju usluga u turizmu je uvelo moratorij na raskid ugovora od 180 dana za nerealizirana putovanja. Objavljeno: 02. 04. 2020.

FINA objavila poziv za podnošenje inicijalnih zahtjeva na portal MJERE – FINA je pozvala sve gospodarske subjekte čije je poslovanje ugroženo zbog pandemije da se od 31. ožujka inicijalno prijave za mjere Vlade Republike Hrvatske radi očuvanja gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala koji je u tu svrhu uspostavila Fina. Ažurirano: 01. 04. 2020.