Objavljeno: 22. 03. 2020. , Ažurirano: 13. 12. 2021.

Dopuna mjere za studeni i nova mjera za prosinac 2021.


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o dopuni mjere – Programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni 2021. te o novoj mjeri Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za prosinac 2021.

U mjeri Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni 2021. dopunjen je popis prihvatljivih djelatnosti:

  • Prijevoz i skladištenje - Gradski i prigradski kopneni prijevoz putnika (NKD 49.31) i Ostali kopneni prijevoz putnika (NKD 49.39);
  • 56.21 Djelatnosti keteringa - isključivo poslodavci koji većinu prihoda ostvaruju od keteringa u industriji događaja.

HZZ napominje kako poslodavci iz djelatnosti NKD 49.31 i 49.39 dokazuju pad prihoda u skladu s postojećim kriterijima ali samo unutar poslovanja koje se odnosi na povremeni prijevoz. Ako poslodavac dokaže pad prihoda/primitaka u propisanim usporednim razdobljima za poslovanje povremenog prijevoza ostvaruje potpore za sve radnike zaposlene kod poslodavca. Poslodavac je dužan u svrhu dokazivanja pada prihoda/primitaka u poslovanju povremenog prijevoza dostaviti tablicu usporedbe pada prihoda/primitaka.

Iz djelatnosti 56.21 potporu mogu koristiti isključivo poslodavci kojima je glavna djelatnost prema službenim podatcima Državnog zavoda za statistiku djelatnost NKD 56.21 Djelatnosti keteringa i to isključivo poslodavci koji većinu prihoda ostvaruju od keteringa u industriji događaja. Poslodavci kojima navedena djelatnost nije glavna djelatnost prema službenim podatcima DZS ne mogu koristiti potporu, odnosno nije dopušteno korištenje potpore poslodavcima kojima je djelatnost NKD 56.21 samo jedna od registriranih djelatnosti, pa ni ako dokažu da im je pretežita djelatnost.

Iz HZZ-a podsjećaju da će se za program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni 2021. zahtjevi primati od 29. studenoga 2021. do zaključno 22. prosinca 2021. Potpora će se odobravati za radnike zaposlene najkasnije 31. listopada 2021. i to poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 28. veljače 2021.

Donesena je i odluka o novoj mjeri – Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za prosinac 2021. Prihvatljive djelatnosti ostaju iste kao i u mjeri za studeni, a zahtjevi će se primati od 27. prosinca 2021. godine do zaključno 20. siječnja 2022. godine.

VIŠE...

Mjere zadržavanja radnika za listopad i za studeni 2021.


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na sjednici 3. studenoga donijelo je odluku o donošenju dvije nove mjere – Programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za listopad i za studeni 2021.

 

Za program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni 2021. zahtjevi će se primati od 29. studenoga do zaključno 22. prosinca 2021. godine. Potpora će se odobravati za radnike zaposlene najkasnije 31. listopada 2021. godine i to poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 28. veljače 2021. godine. 

Dokument Uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni 2021. (.PDF, 1,7 MB) možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici, a sve detalje u OBJAVI na webu HZZ-a.

Mjera za zadržavanje radnih mjesta proširena i na noćne klubove


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Izmjene se odnose na Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za rujan 2021.

U Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za rujan 2021. u odjeljku Ciljane skupine poslodavaca dodaje se Djelatnost pripreme i usluživanja pića (djelatnost 56.30) - isključivo noćni klubovi.

Više informacija na POVEZNICI.

 

Produžuje se mjera za stalne sezonce i nakon kraja sezone


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je 29. rujna Odluku o izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Izmjene se odnose na mjeru Stalni sezonac te na Program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za rujan 2021.

U mjeri Stalni sezonac u dijelu koji je vezan uz korisnike, poslodavcima koji su koristili mjeru Stalni sezonac – COVID - 19 u trajanju od maksimalnih 6 mjeseci te poslodavcima koji su stalne sezonce zaposlili u radni odnos na sezonskim poslovima u sezoni 2020. godini i 2021. godini u trajanju kraćem od 6 mjeseci, omogućit će se po isteku mjere Stalni sezonac – COVID-19, odnosno po isteku radnog odnosa stalnog sezonca u sezoni 2020. godini ili 2021. godini, a koji je bio kraći od 6 mjeseci, i dalje korištenje mjere Stalni sezonac.

Naime, zbog utjecaja korona krize i epidemiološke situacije brojni poslodavci nisu bili u mogućnosti poslovati u punom opsegu tijekom cijele sezone. Stoga smatramo da je nužno omogućiti korištenje mjere poslodavcima za stalne sezonce zaposlene na sezonskim poslovima u 2021. godini u trajanju kraćem od 6 mjeseci.

Vezano uz izmjene Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje programa zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za rujan 2021. u odjeljku Ciljane skupine poslodavaca dodaje se djelatnost Prijevoz i skladištenje - Ostali kopneni prijevoz putnika (NKD 49.39) isključivo čarterske vožnje, izleti i druge povremene prijevozne usluge.

Detaljnije informacije uskoro će biti dostupne na: mjere.hr.

 

 

Moguća isplata potpore blokiranim poslodavcima


Hrvatski zavod za zapošljavanje omogućio je isplatu sredstava iz mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) poslodavcima kojima su računi blokirani (nesolventni poslodavci) ako udovoljavaju svim ostalim kriterijima za dobivanje navedene mjere odnosno ako su primili Obavijest o pozitivnoj ocjeni zahtjeva.

Isplata navedenih sredstava može se odobriti samo ako poslodavac ima otvoren zaštićeni račun za primanja, naknade i iznose koji su izuzeti od ovrhe ili na kojima je ovrha ograničena. VIŠE...


Potpora za očuvanje radnih mjesta - Skraćivanje radnog vremena/čekanje na posao


Potpora pokriva do 90% skraćivanja radnog vremena i iznosi do 3.600 kuna po radniku. Uvjet za prijavu je pad prihoda od najmanje 19% ili više u mjesecu korištenja potpore (u odnosu na usporedno razdoblje) osim za NKD C djelatnosti.

Za ovu se potporu mogu javiti poslodavci koji zapošljavaju 10 do 50 radnika ako je skraćenje za najmanje 20% radnika te oni poslodavci koji zapošljavaju više od 50 radnika ako je skraćenje za najmanje 10% radnika. Mjera uključuje ograničenje isplate dividende za poslodavce korisnike potpore.

Više detalja o mjeri možete doznati na stranici HZZ-a: Potpora za očuvanje radnih mjesta - Skraćivanje radnog vremena/čekanje na posao.