Izborna sjednica Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

Tomislav Mrazovac iz tvrtke Kontrol biro d.o.o. ponovo je izabran za predsjednika Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak, Dalibor Orabović iz tvrtke Gavrilović d.o.o. njegov je zamjenik, a Dragoslav Krnjaić iz HGK - ŽK Sisak, tajnik Strukovne grupacije. Opširnije...

8. sjednica Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

"Tijekom posljednje tri godine Hrvatska bilježi rast broja osoba koje su doživjele ozljedu na radu, a Sisačko-moslavačka županija treća je prema tom broju", istaknuo je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređenje zaštite na radu (ZUNZR), na konferenciji za medije u sklopu nacionalne kampanje Učinkovita zaštita na radu – učinkovito gospodarstvo. Povodom EU tjedna zaštite na radu Zavod je, u suradnji sa Županijskom komorom Sisak, organizirao Otvorena vrata ZUNZR-a i Savjetovalište ZNR 3 u 1 u srijedu, 24. listopada, u ŽK Sisak. Konferenciji su prisustvovali i Brankica Grd, direktorica ŽK Sisak, te Tomislav Mrazovac, predsjednik Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak. Potom je održana osma sjednica Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak. Opširnije...

7. sjednica Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

Strukovna grupacija zaštite na radu i zaštite od požara Županijske komore Sisak održala je svoju sedmu sjednicu 14. prosinca u ŽK Sisak. Viši stručni savjetnik Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Neven Obradović predstavio je ovu središnju nacionalnu javnu ustanovu u području zaštite na radu, te prezentirao aktualne pokazatelje o stanju u području zaštite na radu na nacionalnoj i na razini Sisačko-moslavačke županije. Na razini Hrvatske po godišnjoj stopi ozljeda na radu i nadalje prednjači djelatnost opskrbe vodom i uklanjanja otpadnih voda, zatim, djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, a nakon toga poslovanje nekretninama i prerađivačka industrija. Opširnije...

6. sjednica Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

Strukovna grupacija zaštite na radu i zaštite od požara Županijske komore Sisak održala je svoju šestu sjednicu u četvrtak, 9. ožujka, u ŽK Sisak. Na sjednici su usvojene izmjene Poslovnika o radu Strukovne grupacije, u skladu sa Statutom HGK.
Viši stručni savjetnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Neven Obradović i Vanja Glogovac, članovima su Strukovne grupacije predstavili Nacionalnu kampanju STOP ozljedama na radu 2016. – 2018. Opširnije...

5. sjednica Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

Strukovna grupa zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak održala je svoju petu sjednicu u Županijskoj komori Sisak u srijedu, 8. lipnja.
O istraživanju nesreća i nezgoda na radu te planu provedbe pilot projekta govorila je Ivana Krišto iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a o praktičnoj primjeni modela za istraživanje nesreća i nezgoda na radu govorila je Marija Batak iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Opširnije...

4. sjednica Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

Strukovna grupa zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak održala je svoju četvrtu sjednicu 31. ožujka 2016. godine. Predsjednik Tomislav Mrazovac predstavio je Pravilnik o pregledu i ispitivanju radne opreme te Pravilnik o ispitivanju radnog okoliša (Narodne novine br. 16/2016.).
Posebno su skrenuli pozornost na produženje periodičkih rokova pregleda i ispitivanja radnog okoliša, koji ne mogu biti duži od tri godine. O obavljenom pregledu i ispitivanju radnog okoliša potrebno je sastavljati zapisnik čiji je sadržaj propisan. Zaključne ocjene zapisnika vlastoručno potpisuje osoba ovlaštenog poslodavca ili ovlaštene osobe koje ispunjavaju propisane uvjete za dobivanje ovlaštenja, prema propisu o ovlaštenjima za poslove zaštite na radu.
U drugom dijelu sjednice predavač Zvonko Orehovec govorio je o izbjegličkoj i prognaničkoj krizi. Istaknuo je da je u 2015. godini broj izbjeglica i imigranata pristiglih u EU prešao milijun, a 3.600 ih je na tom putu poginulo ili nestalo. UNHCR očekuje da će se sličan priljev nastaviti i u 2016. godini. Prikazana su švedska iskustva po pitanju migracije stanovništva.
Govoreći o izbjegličkoj krizi, Slavko Bokan istaknuo je da se broj Sirijaca koji su pobjegli uslijed građanskog rata popeo na više od 5 milijuna u ovoj godini, a još 7-8 milijuna ljudi raseljeno je unutar Sirije.
Sa zdravstvene je strane istaknuto da sustavi zemalja primatelja izbjeglica imaju sposobnost brzo primjenjivati prikladne tretmane te da migrantska kriza nije ugrozila opću zdravstvenu zaštitu. Opširnije...

Održana treća sjednica Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

U ŽK Sisak, u petak, 19. lipnja 2015. godine je održana treća sjednica Strukovne grupa zaštite na radu i zaštite od požara.
Na sjednici se raspravljalo o Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu te novom Prijedlogu Zakona o zaštiti od požara. Članovi Strukovne grupe uputili su brojne primjedbe na spomenute zakonske odredbe koje će stručne službe HGK uputiti resornom ministarstvu. Posebice je istaknuto da bi se mikro i malim poduzetnicima, kao i dosada, trebalo omogućiti ugovaranje obavljanja poslova zaštite na radu i zaštite od požara s ovlaštenim tvrtkama.
Sjednici su prisustvovali predstavnici sisačko-moslavačkih tvrtki, koji se bave poslovima zaštite na radu i zaštite od požara.

O Zakonu o zaštiti na radu na proširenoj 2. sjednici Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

U Županijskoj komori Sisak 12. veljače 2015. godine održana je proširena 2. sjednica Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak.
Na dnevnom redu sjednice je bio Zakon o zaštiti na radu, koji je predstavio Ivica Oreč Šukelj, viši stručni savjetnik u Službi zaštite na radu Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH. Predstavljajući zakonske novine istaknuo je da je poslodavac obvezan utvrditi i obavljati poslove zaštite na radu uzimajući u obzir procjenu rizika, stanje zaštite na radu i broj radnika.
Poslovi zaštite na radu navode se u čl. 21. Zakona i poslodavac najprije mora utvrditi koje poslove zaštite na radu je potrebno kod njega obavljati. Poslodavac koji zapošljava do 49 radnika, poslove zaštite na radu može obavljati sam ako ispunjava propisane uvjete ili obavljanje tih poslova može ugovoriti sa stručnjakom zaštite na radu.
Također, na sjednici je predstavljen i mini vodič za poslovnu zajednicu „Osnovne obveze zaštite na radu“. Predstavnik BIZimpact projekta Hrvoje Renko predstavio je BIZimpact projekt i aplikacije za elektroničko savjetovanje.

Izborna sjednica Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak

U Županijskoj komori Sisak 14. studenoga 2014. održana je izborna sjednica Strukovne grupe zaštite na radu i zaštite od požara. Sjednici su prisustvovali predstavnici sisačko-moslavačkih tvrtki koje se bave poslovima zaštite na radu i zaštite od požara te predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić koji je uvodno istaknuo ulogu i zadaće HGK te važnost osnivanja strukovnih grupacija.
Za predsjednika Strukovne grupe jednoglasno je izabran mr. Tomislav Mrazovac, direktor PC Sisak Kontrol biro d.o.o. Za zamjenika predsjednika Strukovne grupe izabran je Goran Svetličić, voditelj službe zaštite na radu i zaštite od požara Mlin i pekare d.o.o. Dragoslav Krnjaić iz Županijske komore Sisak izabran je za tajnika Strukovne grupe. Članovi su usvojili i Poslovnik o radu Strukovne grupe.
Novi Zakon o zaštiti od požara predstavio je prof. Branko Šimara, dok je o modernim antropogenim ugrozama kroz integralnu zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu okoliša govorio dr. sc. Zvonko Orehovec.
Primjedbe na prijedlog Zakona o zaštiti od požara članovi Strukovne grupe uputili su u Središnjicu HGK odnosno resorno ministarstvo.

Sjednica Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara ŽK Sisak