Na prijedlog HGK, HZZO će do 30. rujna podmirivati troškove pregleda vozača koji nisu stigli na pregled zbog epidemije

Objavljeno: 15. 03. 2020. , Ažurirano: 11. 08. 2020.


HGK je uime svojih članica zatražio produljenje roka u kojemu je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaćao periodične preglede vozačima koji u vozačkoj dozvoli imaju evidentiran KOD 95, a koji zbog epidemije nisu obavili pregled u propisanom roku.

HZZO će, kako je naveo u dopisu od 6. kolovoza, periodične preglede vozačima s KOD-om 95 u dozvoli plaćati do zaključno 30. rujna, kao i poslodavcima koji su se javili HZZO-u i obrazložili do 31. srpnja razloge za neobavljanje pregleda.

HZZO je 16. ožujka odlučio da će plaćati periodični pregled za profesionalne vozače koji su spriječeni obaviti pregled u roku zbog epidemije pa je Zavod pozvao specijaliste medicine rada da mu fakturiraju trošak takvih pregleda koje vozači obave do 30. lipnja, što je sada produženo do 30 rujna. VIŠE...

Odlukom o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19
Nacionalni Stožer civilne zaštite je, od ponedjeljka, 13. srpnja, uveo obavezno nošenje medicinske ili zaštitne maske za:

  • medicinsko osoblje i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene,
  • vozači i ostalo osoblje te putnike u javnom prometu,
  • trgovce i kupce dok borave u u prodavaonicama,
  • zaposlenici u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi hrane, pića ili napitaka i
  • druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ovo je samo proširenje Odluke od 24. lipnja, kojom je uvedeno obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa. Više o NOVOJ ODLUCI.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 30. lipnja Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Tom se Odlukom, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. VIŠE…

Stožer civilne zaštite RH donio je 24. lipnja i Odluku o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odlukom se uvodi obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa.

Putniku bez maske za lice pružatelj usluge javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u vozilo, niti vozač smije započeti vožnju ako su u prometalu putnici bez maske. Odluka stupa na snagu 25. lipnja.

Od 19. svibnja 2020. godine u 00:00 sati omogućen je promet teretnih vozila preko svih graničnih prijelaza koji su bili otvoreni za tranzitni teretni promet prije početka epidemije.

Vozači teretnih vozila u međunarodnom prijevozu više ne moraju u samoizolaciju, a određuje im se obvezna mjera strogog pridržavanja općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Pomorski promet i prijevoz putnika od 15. svibnja bez ograničenja

Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika međužupanijskog kopnenog prijevoza tijekom epidemije COVID-19

Informacije o prijevozu u drugim zemljama

Najčešća pitanja i odgovore vezene uz promet možete pogledati OVDJE

Molimo da najnovije informacije pratite na mrežnim stranicama HGK, na poveznici https://www.hgk.hr/korona.