Objavljeno: 16. 03. 2020. , Ažurirano: 26. 01. 2021.

AUSTRIJA

Elektronička registracija prije ulaska u Austriju od 15. siječnja 2021.

Od 15. siječnja 2021. za ulazak u Republiku Austriju bit će potrebna elektronička registracija. Obrazac za registraciju (PTC) dostupan je na sljedećem web mjestu: elektronička registracija putovanja
Od 15. siječnja 2021. sve osobe koje ulaze / putuju u Austriju moraju u trenutku kontrole dostaviti potvrdu o elektroničkoj registraciji u elektroničkom ili tiskanom obliku.
Ako elektronička registracija nije moguća, iznimno možete poslati sljedeći obrazac koji se mora ispuniti u tiskanom obliku na graničnoj kontroli. (Registracija na njemačkom ili registracija putovanja na engleskom)

Iznimke:
Prethodna registracija nije potrebna u slučaju nepredviđenih, hitnih ili posebnih događaja u obiteljskom krugu. Prijava također nije potrebna za dnevne migrante, u slučaju pružanja tereta i/ili prijevoza putnika, u slučaju hitne skrbi o životinjama ili u slučaju pružanja potrebnih mjera u poljoprivredi i šumarstvu.

Daljnje iznimke od prijave su: non-stop tranzitni putnici; radnici koji redovito prelaze granicu zbog posla (iznimka je osoblje u području njege); školarci, studenti koji redovito prelaze granicu radi učenja; u slučaju redovitog prelaska granice zbog obiteljskih razloga ili posjet životnog partnera; osobe u interventnim vozilima i vozilima javne službe; osobe koje dolaze iz Austrije preko stranog teritorija bez zaustavljanja prije nego što stignu na odredište u Austriju.
Detaljnije informacije o izuzećima dostupne su na web mjestu austrijskog Ministarstva zdravstva: Häufig-gestellte-Fragen
Svi podaci o registraciji bit će izbrisani nakon 28 dana od ulaska u Austriju. Pravila za prelazak granice ostaju nepromijenjena (navedena u nastavku).
Nova pravila za ulazak / putovanje u Austriju bit će dostupna na web stranici austrijskog Ministarstva zdravlja. Detaljnije informacije o uvjetima i izuzećima za ulazak / putovanje u Austriju također će biti dostupne na istoj web stranici.
Daljnje informacije mogu se naći i na web mjestu austrijskog Ministarstva vanjskih poslova BMEIA.

Propisi za ulazak u Austriju:

Osobe koje putuju iz Hrvatske u Austriju podliježu obveznoj desetodnevnoj karanteni po ulasku u Austriju.
Na temelju negativnog testa antigena ili PCR-a na prisutnost SARS-CoV-2, koji se ne smije provoditi prije 5. dana karantene, osoba može napustiti karantenu. Izlazak iz Austrije prije kraja karantene moguć je pod uvjetom da postoji minimalna vjerojatnost zaraze po povratku.
Po ulasku u Austriju mora se popuniti karantenska izjava. Stoga preporučujemo da prilikom ulaska sa sobom imate popunjenu i potpisanu izjavu (obrazac - njemački ili obrazac - engleski).
Pod uvjetom da se pri ulasku dostavi negativan rezultat antigena ili PCR testa na prisutnost SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata (obrazac - njemački ili obrazac - engleski), karantena nije potrebna za sljedeće putnike:
- humanitarni radnici,
- osobe na službenom putu (u ovu skupinu spada, na primjer, osoblje 24-satne njege),
- osobe koje ulaze na osnovu poziva suda,
- osoba koja prati osobu koja ulazi iz medicinskih razloga,
- nositelji diplomatskih kartica.
U slučaju testiranja u Austriji, karantena može završiti obavijesti o negativnom antigenu ili PCR testu na prisutnost SARS-CoV-2.
Ulazak u Austriju bez ograničenja (gdje osoba mora dokazati opravdani razlog) moguć je zbog:
- osobe koje ulaze radi osiguranja teretnog i putničkog prometa,
- osobe koje ulaze na hitnu brigu o životinjama ili na potrebne poljoprivredne i šumarske mjere,
- osobe koje ulaze u interes austrijske države,
- tranzit kroz Austriju bez usputnog zaustavljanja je moguć. Mogući su i transferi do bečke zračne luke Schwechat i željezničke stanice Villach / Klagenfurt, ali morate odmah napustiti Austriju.
- radnici migranti, osim sestrinskog osoblja, koji prelaze državnu granicu najmanje jednom mjesečno,
- osobe koje redovito prelaze državnu granicu (barem jednom mjesečno) iz obiteljskih razloga ili da bi održavale kontakt sa životnim partnerom,
- osobe koje ulaze radi pristupa hitnim medicinskim uslugama

Također je moguće ući bez ograničenja zbog nepredvidivih, hitnih ili posebnih događaja u obiteljskom krugu, kao što su. ozbiljne bolesti, smrti, sprovodi, rođenja, skrb i pomoć osobama u hitnim slučajevima kojima je potrebna podrška.
U vezi s predvidljivim i drugim važnim obiteljskim događajima, kao što su brakovi, krštenja, rođendani ili povremeni posjeti životnog partnera, ulazak u Austriju podliježe općim odredbama o karanteni u skladu s usvojenim austrijskim propisima.

 

BELGIJA

Tranzit je izuzet svih mjera, a preporuča se u slučaju teretnog cestovnog prometa zadržavanje manje od 48 sati.
FEBETRA je napravila opsežnu web stranicu o mjerama poduzetim u Belgiji. Stranica je dostupna na nizozemskom: https://febetra.be/belgie/  i francuskom jeziku: https://febetra.be/fr/belgique/  
(Izvor: https://www.iru.org/apps/flash-getfile-action?id=889&file=global-coronavirus-covid-19-outbreak.pdf )

BOSNA I HERCEGOVINA

Državljani Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom su od 12. rujna 2020. u 6:00 sati granice BiH otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Bez predočenja PCR testa u BiH mogu ući i: posade i osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina, vozači i suvozači teretnih vozila (i vlakova i brodova) u međunarodnom prometu uz uvjet da njihov boravak u BiH ne traje dulje od 12 sati,, diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano u BiH, službe i timovi civilne zaštite u hitnim slučajevima, čelnici država i vlada i članovi njihovih delegacija kada je dolazak najavljen diplomatskim putem, stranci u tranzitu kroz BiH

U Bosni i Hercegovini je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, uz održavanje razmaka od 2,0 metra između osoba, kao i na otvorenom prostoru.

U Federaciji BiH na snazi je zabrana kretanja (policijski sat) od 23:00 sati do 5:00 sati slijedeći dan.

U Brčko distriktu na snazi je zabrana kretanja (policijski sat) od 22:00 sata do 5:00 sati slijedeći dan.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta)
GP Dvor otvoren je samo za promet putnika i osobna vozila.

Ostali granični prijelazi otvoreni su za teretna vozila.

Preporučujemo praćenje razvoja situacije te pridržavanje preporuka mjerodavnih institucija:
https://www.phi.rs.ba/; https://www.zzjzfbih.ba/  
https://bihamk.ba/bs/vijesti/aktuelne-informacije-o-stanju-na-granicnim-prelazima-u-bih-i-nekim-evropskim-drzavama/474v 

BUGARSKA

Stanje izvanredne epidemiološke situacije je produljeno do 31. siječnja 2021. godine.

Ulazak u Bugarsku dozvoljen je bugarskim državljanima i članovima njihovih obitelji, državljanima država članica EU, Velike Britanije, država Šengenskog prostora (uključivo San Marino, Andoru, Monako i Vatikan) i članovima njihovih obitelji (uključivo životne partnere), Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Republike Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Ujedinjenih arapskih emirata, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Moldavije, Izraela, Kuvajta, Bjelorusa i Turske, osobama koje imaju dugoročni ili produženi boravak na teritoriju Bugarske i nositeljima viza tip D te osobama koje imaju dozvolu boravka u drugim državama članicama EU, Velikoj Britaniji, državama Šengenskog prostora (uključivo San Marino, Andoru, Monako i Vatikan) i članovima njihovih obitelji.

Tranzit

Dozvoljen je tranzit kroz Bugarsku osobama s pravom ulaska u Bugarsku. Za tranzit nije potreban negativan PCR test.
U Ministarstvu vanjskih poslova Bugarske osnovan je krizni stožer za pandemiju COVID-19. Brojevi telefona su 00359 2 948 2404 i 00359 2 971 3856.
Uredba o ulasku u Bugarsku i tranzitu, dostupna je na poveznici https://coronavirus.bg/bg/632.
Izvor: MVEP
Unified information portal: https://coronavirus.bg/bg/ 

ČEŠKA REPUBLIKA 

Od 5. siječnja 2021., svi državljani EU-a i osobe s dozvolom za privremeni ili stalni boravak u EU-U, a koje ulaze u Češku, uključujući one u tranzitu i osobe koje borave u Češkoj manje od 24 sata, dužni su prethodno najaviti ulazak putem online obrasca: www.prijezdovyformular.cz, a potvrdu će dobiti e-porukom. Izuzeti su radnici u međunarodnom prometu.
Za ulazak je potreban negativan nalaz PCR testa na Covid-19, a može se o vlastitom trošku obaviti u Češkoj maksimalno 5 dana nakon ulaska, ukoliko nije obavljen u državi EU-a (od trenutka uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz ne smije proći više od 72 sata). Izuzete su osobe u tranzitu (do 12 sati), osobe koje u Češkoj borave maksimalno 24 sata poslovno ili radno te djeca mlađa od 5 g.
Rezultat testa (bilo napravljenog u drugoj članici EU-a ili u Češkoj) potrebno je neposredno nakon dolaska, odnosno primitka rezultata, proslijediti nadležnoj županijskoj higijenskoj postaji prema mjestu boravka u Češkoj. U Pragu se test dostavlja na adresu: covid-hc@hygpraha.cz. Ukoliko test ne bude dostavljen do sedmog dana nakon dolaska, određuje se karantena.
Ujedno je svima koji dolaze u Češku strogo ograničeno kretanje do trenutka dostave negativnog nalaza PCR testa, odnosno maksimalno tijekom 10 dana od dolaska (sukladno tome što će nastati ranije). Upozoravamo da i nakon prestanka navedene mjere, vrijedi u Češkoj ograničenje kretanja sukladno aktualnim mjerama češke Vlade! Adrese na kojima je moguće napraviti test o vlastitom trošku nalaze se ovdje (samo mjesta označena crvenom i plavom bojom).

CRNA GORA

Državljani Republike Hrvatske u Crnu Goru mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Crnu Goru ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2.

Preko graničnih prijelaza Vuča na putnom pravcu Rožaje – Tutin i Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče moguć je izlazak putnika iz Crne Gore u terminu 7:00-19:00 sati. Svi ostali granični prijelazi su otvoreni.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina.

GP Vitaljina otvoren je samo za promet putnika i osobna vozila.

Svi ostali granični prijelazi otvoreni su za teretna vozila.

Preporučujemo praćenje razvoja situacije te pridržavanje preporuka mjerodavnih institucija:

https://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/ 

DANSKA

Danska je pooštrila mjere ulaska u zemlje od 9. siječnja o.g., koje su na snazi do 7. veljače te putnici koji putuju u Dansku zrakoplovom, moraju imati opravdanu svrhu dolaska i pri ulasku u zrakoplov predočiti negativan COVID-19 test, ne stariji od 24 sata. Više informacija i obrazac deklaracije o negativnom testu dostupni su na stranici: https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark/persons-resident-in-countries-outside-of-denmark.

Ulazak u Dansku, moguć je, uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije o valjanom razlogu putovanja, za sljedeće kategorije putnika:

• osobe koje žive ili rade u Danskoj, uključujući samozaposlene poduzetnike koji u Danskoj obavljaju posao;
• osobe koje u DK putuju na poslovni sastanak;
• osobe koje dostavljaju robu ili usluge u Dansku ili prevoze robu iz Danske. Odnosi se i na osobe koje, u poslovne svrhe, koriste osobna vozila za prijevoz robe iz Danske;
• pomorce, članove posade zrakoplova, diplomate;
• dolazak na razgovor za posao u DK;
• druge propisane razloge.

Daljnje informacije i popisi potrebnih dokumenata radi dokaza svrhe ulaska u Dansku, dostupno na poveznici: https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travel-in-or-out-of-denmark.

Robni promet može obavljati cestovnim, pomorskim i željezničkim pravcima uz uobičajene nasumične carinske kontrole.

Aktualne informacije dostupne su na stranici: https://investindk.com/corona-information-page, dok je pregled svih mjera dostupan je na stranici: https://coronasmitte.dk/en/-/media/mediefiler/corona/tiltag-13-januar-2021/eng/pjeceforlngelse130121finalenggb.pdf?la=en&hash=DED5841F67213105F280DF52B4563A314B0DF419.

 

ESTONIJA

Estonska Vlada primjenjuje mjere granične kontrole i privremeno je ograničila prelazak granice koji će biti na snazi do daljnjeg. Granična kontrola uključuje pregled putnih isprava i provjeru simptoma.

Osobe koje putuju u Estonije mogu 24 sata prije dolaska ispuniti elektroničku Passenger locator form, zdravstvenu deklaraciju dostupnu na stranici https://iseteenindus.terviseamet.ee/ i time ubrzati prijelaz na granici.

Putnici iz zemalja s visokim rizikom zaraze i označenom kao crvena ili zemljama koje nisu uključene u popis dostupan na stranici https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers#EU%20+%20Schengen, moraju po dolasku u zemlju ograničiti kretanje u trajanju od 10 dana.

Od 15. siječnja, osobe koje žele skratiti trajanje samoizolacije od 10 dana od dana ulaska u zemlju mogu pri ulasku u zemlju predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata te po dolasku u Estoniju napraviti drugi test, koji se može obaviti najranije šesti dan nakon prvog testa. Ukoliko su oba testa negativna, mjera samoizolacije se neće primjenjivati. Također, moguće je odmah po dolasku u Estoniju napraviti PCR test te drugi nakon šest dana te u slučaju oba negativna testa skratiti boravak u samoizolaciji. Pojedinosti o testiranju dostupne su na stranici https://koroonatestimine.ee/en/.

Također, mjera samoizolacije se ne odnosi na osobe koje dolaze iz Litve i Latvije, ako su tamo boravili posljednjih 14 dana, te ukoliko:
- pri ulasku predoče negativan rezultat testiranja na COVID 19, ne stariji od 48 sati ili ako se testiraju pri ulasku u Estoniju dužni su pridržavati se mjere samoizolacije do dobivanja negativnog rezultata testiranja;
- ukoliko dolaze u Estoniju radi rada, studiranja ili zdravstvene skrbi, obiteljskih razloga ili tranzita, nije potrebno predočiti rezultat testiranja.
Dodatne informacije i najnovije objave dostupne su na stranici https://vm.ee/en/news.

Teretni transport je izuzet iz restrikcija i ulaz je dopušten osobama uključenim u prijevoz robe i sirovina, kao i pružateljima usluga (održavanje, popravak, obveza iz garancije za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, opreme u estonskoj tvrtki, koja je osigurava poslovanje tvrtke), ukoliko nemaju simptome zaraze.

Aktualne informacije i upute mogu se pratiti na stranicama:
- https://www.politsei.ee/en/instructions/emergency-situation
- https://www.kriis.ee/en

 

FINSKA

Od 13. srpnja, uvedene su izmjene kontrole prometovanja na unutarnjoj granici (sa zemljama šengenskog prostora) i vanjskoj granici (s EU članicama koje nisu u šengenskom prostoru i trećim zemljama). Od 24. kolovoza, redovitim praćenjem epidemiološke situacije po pojedinim zemljama, mjere koje se primjenjuju na građane pojedinih zemalja pri ulasku u Finsku mijenjaju se te je prije putovanja potrebno provjeriti trenutačno važeće propise i mjere granične kontrole ulaska u zemlju. Detaljne informacije, generalne upute i pojašnjenja aktualnih mjera kontrole graničnog prometa mogu se pratiti na stranici https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic

Ovisno o epidemiološkoj situaciji po zemljama, za pojedine zemlje šengenskog prostora granični promet je vraćen na normalu te ukinut je nadzor graničnog prometa i sva ograničenja ulaska u zemlju, dok se za druge nastavlja primjena restrikcija (kategorija 1.) prometovanja i za putnike iz tih zemalja se preporuča samoizolacija od 10 dana. Vrijeme trajanja samoizolacije može se skratiti uz dva testiranja s negativnim rezultatom. Na unutarnjoj granici, moraju se koristiti uspostavljeni granični prijelazi. Upute za putnike i radnike koji dolaze u Finsku dostupne su na stanici https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/travel-and-the-coronavirus-pandemic

Na vanjskoj granici, zemlje se prema stanju epidemiološke situacije kategoriziraju na zemlje bez ograničenja ulaska, zemlje na koje se primjenjuju ograničenja kategorije 1 (uključujući Hrvatsku), te na zemlje na koje se primjenjuju ograničenja kategorije 2 ulaska u zemlju.

Ograničenja ulaska u zemlju su podijeljena u dvije kategorije (1 i 2). Putnicima iz zemalja na koje se primjenjuju ograničenja kategorije 1. kategorije dopušten je ulazak u Finsku iz poslovnih razloga, a putnik na granici mora biti u mogućnosti predočiti dokaze o radnom odnosu ili upućenju od strane poslodavca radi pružanja usluga.

Teretni robni promet je izuzet iz ograničenja prometovanja, a informacija o graničnim prijelazima putem kojih se obavlja promet dostupna je na stranici https://www.raja.fi/guidelines/border_crossing

Aktualne informacije dostupne su na stranici:
https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus/current-restrictions 

FRANCUSKA

Za sve putnike koji dolaze na teritorij Francuske (uključujući i putnike iz ostalih dijelova EU) obavezno je predočavanje negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata. Od ove obveze izuzeti su pogranični radnici i kopneni prijevoznici.
U svrhu zaštite od širenja zaraznih bolesti/COVID-19 na cijelom teritoriju Francuske na snazi je policijski sat od 18 sati do 6 sati ujutro.
Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu.
Kazne za kršenje propisanih mjera zaštite od širenja zaraznih bolesti/COVID-19 kreću se od 135 do 3750 eura u slučajevima ponavljanja.
U Francuskoj su vozači motornih vozila, uključujući i motocikle, dužni pribaviti i jasno istaknuti na vozilu ekološku vinjetu Critair, koja određuje klasu vozila ovisno o emisiji ugljičnog dioksida. Ta vinjeta treba obavezno biti istaknuta na vozilima na području Pariza, Grenoblea i Lyona, odnosno na drugim područjima u kojima to lokalne vlasti odrede, ovisno o trenutnoj kvaliteti zraka. Više informacija o vinjeti i kako je nabaviti dostupno je na internetskoj stranici francuskog Ministarstva za zaštitu okoliša: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/

Izvor: MVEP

ITALIJA

Vladinom Uredbom od 13. siječnja 2021. produljeno je na cijelom nacionalnom teritoriju Italije izvanredno krizno stanje do 30. travnja 2021.
Produljenja je zabrana kretanja između talijanskih Regija i Provincija do 15. veljače 2021. Iz zabrane su izuzete osobe koje se kreću iz dokazivih zdravstvenih razloga, poslovnih ili neodgodivih potreba.
Hrvatski državljani i sve osobe koje dolaze u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati.
Iznimke od gornjih pravila odnose se na kretanja opravdana neodgodivim poslom, neodgodivim zdravstvenim potrebama ili vraćanjem u mjesto prebivališta odnosno boravišta, tranzitom do 72 sata, neophodnim ulaskom do 120 sati. Iznimke se odnose na profesionalne prijevoznike, putničko osoblje, osobe protokola reguliranih zdravstvenom sigurnošću, sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima, prekogranični radnici, diplomatsko osoblje, vojno osoblje i policija u obavljanju službene dužnosti, učenici i studenti u povratku u Italiju.
Na snazi je obveza nošenja maske na otvorenom te zabrane kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22,00 sata do 05,00 sati ujutro. Obveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, kako javne tako i privatne, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske, osoba podliježe novčanoj kazni od 400-1000 €.
Italija je podijeljena na 3 zone: crvenu (visoki epidemiološki rizik), narančastu (srednji epidemiološki rizik) i žutu (niži epidemiološki rizik) u koje se svrstavaju pojedine talijanske Regije, u kojima su na snazi različite mjere (vidjeti tablicu). Svaka dva tjedna analizira se epidemiološka situacija u Regijama, te temeljem istih regije se svrstavaju u pojedine boje/zone. Budući da su zone/boje u kojima se nalaze Regije promjenjive, savjetuje se hrvatskim državljanima informiranje neposredno prije puta o mjerama u talijanskoj Regiji u koju putuju.
Od dana 17. siječnja 2021. godine u crvenoj zoni s visokim epidemiološkim rizikom nalaze se Regije Lombardia, Sicilia i Autonomna Provincija Bolzano, u narančastoj zoni srednjeg rizika nalaze se Regije Abruzzo, Friuli Venezia GIulia, Lazio, Marche, Piemonte, Puglia, Umbria i Valle d'Aosta, dok se u žutoj zoni niskog rizika nalaze Regija Campania, Basilicata, Molise, Autonomna Provincija Trento, Sardegna i Toscana.
Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:
https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html
http://www.viaggiaresicuri.it/
www.protezionecivile.gov.it/home
www.salute.gov.it
www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
Izvor: MVEP

IRSKA

U Irskoj su na snazi mjere ograničenja ulaska u zemlju putnika koji su bili u područjima pogođenim COVID-19 i za koje je Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine izdalo preporuku izbjegavanja putovanja ukoliko nisu nužna ili ne putovati.

Svi putnici prije ulaska u Irsku, obavezni su ispuniti COVID-19 Passenger Locator Form, obrazac za lociranje tijekom boravka, koji je dostupan na stranici:
https://www2.hse.ie/file-library/coronavirus/covid-19-passenger-locator-form.pdf, a detaljnije informacije su na stranici: https://www.gov.ie/en/publication/ab900-covid-19-passenger-locator-form/. Ispunjavanje ovog obrasca zakonski je obvezno, a davanje netočnih podataka, neobavještavanje o promjeni kontakt podataka / podataka o lokaciji ili neispunjavanje obrasca kažnjava se novčanom kaznom u iznosu do 2.500 eura i / ili kaznom zatvora do 6 mjeseci.

Od 16. siječnja o.g., svi putnici koji dolaze u Irsku (osim onih koji dolaze iz Sjeverne Irske) moraju imati negativan rezultat RT-PCR testiranja na COVID-19 ne stariji od 72 sata prije dolaska u Irsku. Smatra se kaznenim djelom ukoliko putnici koji prilikom dolaska u irsku zračnu ili morsku luku ne predoče dokaz o negativnom rezultatu testiranja te mogu biti podvrgnuti kaznenom progonu i kazniti se novčanom kaznom koja ne prelazi 2.500 eura ili kaznom zatvora rok koji ne prelazi 6 mjeseci ili oboje.

Irska je prihvatila zajedničke kriterije EU za određivanje opasnosti od prenošenja bolesti COVID-19 u pojedinim zemljama (Preporuka Vijeća (EU) 2020/1475 od 13. listopada 2020. o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19).

Uvedena je „zelena“ lista lokacija te putnici koji dolaze iz zemalja s liste nisu u obvezi ograničiti svoje kretanja po dolasku u Irsku, ali se preporučuje. Lista i aktualne informacije dostupne su na stranici i https://dfa.ie/travel/travel-advice/eu-traffic-lights-approach/.

Putnici iz svih ostalih zemalja trebaju ograničiti svoje kretanje 14 dana od ulaska u Irsku. Vrijeme samoizolacije može se skratiti ukoliko se predoči negativan rezultat COVID-19 PCR testa najmanje 5 dana nakon ulaska u zemlju. Detaljne upute dostupne su na stranici: https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/managing-coronavirus-at-home/if-you-live-with-someone-who-has-coronavirus.html#restrict.

Međunarodni radnici u prometu, uključujući radnike u zrakoplovnom, pomorskom i cestovnom transportnom sektoru, izuzeti su od ovog zahtjeva ako putuju tijekom obavljanja svojih dužnosti.
Smjernice za radnike u lancu opskrbe dostupne su na stranici https://www.gov.ie/pdf/?file=https://assets.gov.ie/72447/70cf404702d84030a3ff96c1a5750304.pdf#page=1, koje se odnose na prijevoznike, pomorsko osoblje, pilote i zračnu posadu, zemaljsko osoblje, lučko osoblje, osoblje za održavanje, inženjersko osoblje i sve ostale koji su uključeni u održavanje i popravak kritičnih dijelova infrastrukture kako bi se omogućio nastavak teretnog prometa u Irskoj i izvan nje. Obveza popunjavanja obrasca ne odnosi se na radnike u lancu opskrbe (zrakoplovna i brodska posada i prijevoznici).

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranicama:
https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/travel.html#arriving
http://www.inis.gov.ie/
https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/coronavirus/

 

LATVIJA

Izvanredno stanje u Latviji uvedeno 9. studenog 2020. produljeno je do 7. veljače 2021. te se provodi kontrola međunarodnog putničkog prometa prema zemljama koje se nalaze na listi Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Vlada prati stanje širenja virusa COVID 19 u navedenim zemljama te putnici iz zemalja koje bilježe više od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna moraju u samoizolaciju na 10 dana po dolasku. Lista zemalja redovito se ažurira svakog petka te je dostupna na stranici https://covid19.gov.lv/en/support-society/careful-travel/national-morbidity-rates.

Od 15. siječnja 2021. godine, svi putnici koji dolaze u Latviju, moraju predočiti negativan rezultat testa na COVID 19 virus, ne stariji od 72 sata.
Svi putnici koji dolaze u zemlju moraju najranije 48 sati prije dolaska na granični prijelaz ispuniti online obrazac dostupan na stranici https://covidpass.lv/en/, a QR kod koji se generira moraju biti u mogućnosti pokazati prilikom granične kontrole.

Teretni promet je izuzet iz zabrane, ali vozači moraju na granici popuniti obrazac kojim se osoba „obvezuje da neće posjećivati javno dostupne prostore“. Parkirališta i benzinske postaje nisu obuhvaćene tim mjerama. Vozači su obavezni koristiti osobnu zaštitnu opremu (masku i rukavice) od ulaska do izlaska iz zemlje. Obveze vozača kamiona na teritoriju Latvije dostupni su na stranici: https://www.transport.lv/en/par-mums/satiksmes-ministrija/svariga-informacija-kravas-auto-soferiem/.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranicama:
https://covid19.gov.lv/en
https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19

LITVA

Privremena kontrola unutarnjih granica i kontrola osoba koje ulaze i izlaze iz Litve na unutarnjoj granici Europske unije produljena. Provjere se provode na međunarodnim zračnim lukama i u državnoj morskoj luci Klaipėda. Putovnice osoba koje stižu kopnom neće se provjeriti.
7. studenoga, uvedena je nacionalna karantena koja je na snazi do 17. prosinca o.g., te su ograničenja i izuzeci ulaska u Litvu dostupni na stranici https://urm.lt/default/en/important-covid19

Sve osobe koje dolaze iz najugroženijih zemalja imaju obvezu samoizolacije u trajanju od 14 dana. Od 22. listopada Vlada je odlučila uvesti nove kriterije za procjenu rizika zemalja koji će se primjenjivati na nacionalnoj razini, a temeljem kojih će se sve države Europske unije podijeliti u četiri skupine (zelena, žuta, crvena i siva).
Glavni kriterij za procjenu zemalja su broj slučajeva na 100 000 stanovnika tijekom zadnjih 14 dana, postotak pozitivnih testova testiranih u roku od 7 dana i opseg testiranja u roku od 7 dana (broj testova na 100 000 stanovnika ).

Zelena skupina obuhvaćat će zemlje s manje od 25 slučajeva na 100 000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i manje od 4 posto pozitivne ocjene. Neće biti ograničenja za osobe koje dolaze iz zelene zone.

Žuta skupina obuhvaćat će zemalja s manje od 50 slučajeva na 100 000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i s 4 posto i više pozitivnih testova ili s 25-150 slučajeva na 100 000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i manje od 4 posto pozitivnih testova.

Crvena skupina obuhvaćat će zemlje s 50 ili više slučajeva na 100 000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i pozitivnih testova od 4 i više posto ili s više od 150 slučajeva na 100 000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana.

U sivoj će skupini biti zemlje čiji podaci nisu dovoljni za procjenu gore navedenih kriterija ili gdje je opseg testiranja 300 ili manje testova na 100 000 stanovnika u roku od 7 dana.

Oni koji putuju u Litvu iz crvenih i sivih područja bit će podvrgnuti raznim dosad korištenim mjerama: izolaciji ili posjedovanju rezultata testa na COVID-19.

Svi putnici koji dolaze iz zemalja pogođenih pandemijom COVID-19 imaju obvezu testirati se u roku od 24 sata od dolaska ili boraviti u samoizolaziji 14 dana.
Popis zemalja pogođenih pandemijom ažurirati će se redovito svakog petka te će se sukladno procijeni rizičnosti zemalja primijeniti preventivne mjere u cilju sprečavanja širenja zaraze od narednog ponedjeljka, a popis se može pratiti na stranicama:
https://sam.lrv.lt/en/news/updated-list-of-affected-countries-testing-or-isolation-requirements-for-arrivals-from-grey-areas i https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement.

Teretni promet je izuzet iz mjera restrikcija prometovanja, a granični prijelazi za ulazak u Litvu reduciran je na pojedine granične prijelaze. Vozači teretnih vozila izuzeti su iz mjera samoizolacije.

Tranzit teretnih vozila je dopušten, ali članovi posade koji obavljaju međunarodni komercijalni prijevoz bilo kojom vrstom vozila moraju putovati kroz teritorij Republike Litve bez nepotrebnog zaustavljanja, a ulazak im je dozvoljen ukoliko nemaju simptome COVID-19 infekcije.

Svi putnici moraju prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak popuniti obrazac koji generira QR kod i dostupan je na stranici https://nvsc.lrv.lt/en/news/procedures-to-be-followed-upon-return-arrival-from-abroad-trebovaniia-pri-pribytii-iz-za-rubezha.  
U slučaju individualnog putovanja kopnom, osobe se moraju prijaviti u NPHC u roku od 12 sati od trenutka dolaska u Litvu.
Po dolasku u Litvu, stranci bi trebali u roku od 24 sata od ulaska kontaktirati Coronavirus Hotline tel. 1808 ili laboratorij koji obavlja testiranje na virus radi registracije.

Za članove posade prijevoznika koji obavljaju međunarodni komercijalni prijevoz bilo kojom vrstom vozila, izolacija je obvezna od dana dolaska u Republiku Litvu do dana odlaska s njenog teritorija, ali ne duže od 14 dana.
Vozači koji putuju prema ili preko Litve, moraju bilježiti sva zaustavljena tijekom međunarodne rute zabilježiti u dokumentu slobodnog formata, uz navođenje razloga i vremena trajanja zaustavljanja.

Detaljnije informacije o mjerama suzbijanja širenja epidemije i ograničenjima graničnog prometa te otvorenim graničnim prijelazima dostupne su na stranicama:
https://sam.lrv.lt/en/news/new-requirements-for-isolation 
https://vrm.lrv.lt/en/ 

LUKSEMBURG

Nema ograničenja koja se tiču prijevoza robe u Luksemburgu, ali mogu biti kratka vremena čekanja na granici.

Ministarstvo mobilnosti postavilo je nove mjere: https://mmtp.gouvernement.lu/fr/actualites.gouvernement%2Bfr%2Bactualites%2Btoutes_actualites%2Bcommuniques%2B2020%2B03-mars%2B13-transport-public.html  za prijevoz autobusom u Luksemburgu.

MAĐARSKA

I dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 01. rujna 2020.g. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani RH koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj, prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva (2) negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet (5) dana s razmakom od najmanje 48 sati.
Strani državljani, pa tako i državljani RH mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ukoliko je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom u izvorniku. U tu svrhu, poduzeće ili drugi subjekt u čijem interesu se treba ostvariti putovanje potvrđuje potrebu ulaska potpisanim dokumentom s navođenjem konkretnog poslovnog razloga.

Primjerak vjerodostojnog dokaza za poslovno putovanje nalazi se na slijedećoj poveznici:http://www.police.hu/sites/default/files/2020-09/Igazol%C3%A1s%20%C3%BCzleti%20vagy%20gazdas%C3%A1gi%20c%C3%A9l%C3%BA%20beutaz%C3%A1shoz%20-%20Certificate%20for%20business%20travellers.pdf

Zahtjev za odobrenje ulaska može se podnijeti isključivo elektroničkim putem, na engleskom ili mađarskom jeziku na poveznici:https://ugyintezes.police.hu/en/meltanyossagi-kerelem
Osobe kojima policija odobri ulazak i prilikom prelaska granice ne pokazuju simptome zaraze, biti će smještene na 10 dana u samoizolaciju ili službenu karantenu.

Epidemiološka služba može izdati rješenje o izuzeću od karantene ukoliko osoba pokaže dva negativna testa SARS-CoV-2 PCR rađena u roku od pet (5) dana s razmakom od najmanje 48 sati.
Strani državljani, pa tako i državljani Republike Hrvatske, mogu ući na teritorij Mađarske u svrhu tranzita ukoliko se zdravstvenim pregledom na granici utvrdi da nemaju znakove zaraženosti koronavirusom. Dodatni uvjeti za tranzit kroz Mađarsku su:
- predočiti vjerodostojni dokaz o razlogu putovanja i destinaciji,
- imati osiguran ulazak u državu krajnje destinacije, kao i ulazak u Mađarskoj susjednu državu kroz koju trebaju proći,
- kretati se mogu isključivo određenim graničnim prijelazima i pravcima u određenom vremenu, pri čemu će i napustiti Mađarsku u roku od 24 sata.

NIZOZEMSKA

Samoizolacija se ne odnosi na sektor transporta. Da bi se omogućio učinkovit postupak utovara i istovara, preporučuje se da vozači sa sobom nose osobne zaštitne materijale poput maski i rukavica.
Više podataka moguće je naći i na sljedećim web stranicama:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/news/2020/10/13/partial-lockdown-needed-to-bring-down-infections 
https://www.netherlandsworldwide.nl/latest/news/2020/06/15/going-on-holiday-abroad-countries-whose-borders-are-open; 
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kroatie/reizen/reisadvies#anker-reischecklist-kroatie  te https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/travel-and-holidays/visiting-the-netherlands 

NORVEŠKA

U Norveškoj su na snazi mjere ograničenja ulaska s ciljem ograničenja širenja pandemije. Pored standardnih carinskih postupaka, graničnu kontrolu pojačali su i predstavnici policije i vojske. Njihova glavna zadaća je provjera identiteta vozača (putovnica, vozačke dozvole itd.).

Svi putnici koji ulaze u Norvešku iz područja na popisu rizičnih zemalja (crvene zone), moraju se registrirati ispunjavanjem obrasca za prijavu putovanja prije dolaska u zemlju, putem poveznice https://reg.entrynorway.no/. Putnici koji ulaze u Norvešku iz zemalja EGP i Švicarske, koje su označene kao crveno područje, podliježu obvezi karantene od 10 dana. Dodatne informacije i popis zemalja dostupni su na poveznici https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/international-travels/#travel-quarantine.

Svi putnici prilikom ulaska u Norvešku moraju na granici predočiti negativan rezultat COVID 19 testa, ne stariji od 72 sata, u suprotnom im se može odbiti ulazak u zemlju.
Za putnike koji dolaze iz područja za koja je propisana obavezna karantena prilikom ulaska u Norvešku, od 18. siječnja je uvedeno obavezno testiranje na graničnom prijelazu. Dodatne informacije dostupne su na stranici: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/mandatory-testing-at-the-border/id2828812/.

Teretni prijevoz robe, uvoz i izvoz, koji ne uključuje prijevoz putnika, normalno se obavlja cestovnim željezničkim, brodskim i zračnim prometom. Zračne luke, luke i granični prijelazi su ostali otvoreni za takav promet.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici:.
https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/travel-advice-COVID19/
https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/id2692388/
https://www.toll.no/en/

NJEMAČKA

Od 8. studenog 2020. putnici koji su u posljednjih 10 dana bili u rizičnom području (cijela Hrvatska je na toj listi od 1. studenoga) moraju se prije dolaska u Njemačku registrirati na www.einreiseanmeldung.de i kod sebe imati dokaz o registraciji prilikom ulaska u zemlju. Ako nije moguće digitalno, prijava se može predati i u tiskanom obliku: https://www.auswaertiges-amt.de/blob/2415558/0221bf2c2442b7f715a766e56d6f562b/ersatzmitteilung-einreise---hr-data.pdf

Putnici koji se vraćaju iz inozemstva koji su boravili u rizičnom području u posljednjih deset dana prije ulaska dužni su ući u desetodnevnu karantenu odmah nakon ulaska. Mogućnost prijevremenog prekida karantene s negativnim rezultatom testa postoji tek nakon pet dana. Određene skupine ljudi izuzete su od obveze karantene ako se negativni rezultati testa prikažu nakon ulaska. Za eventualne iznimke (izuzeće zbog opravdanih razloga) putnik treba kontaktirati direktno nadležno pokrajinsko tijelo: https://tools.rki.de/plztool/

Prijedlog iznimki od obveze provođenja karantene za putnike koji ne posjeduju PCR test:
• Putnici u pograničnom prometu koji se ne zadržavaju duže od 24 sata u SR Njemačkoj,
• Osobe koje zbog posla (pogranični radnici) i školovanja moraju prijeći granicu, a dolaze iz rizičnih područja, ukoliko to rade redovno, najmanje jednom tjedno se vraćaju u mjesto prebivališta, uz pridržavanje mjera zaštite i higijene,
• Osobe u tranzitu uz uvjet da na najbrži način napuste SR Njemačku,
• Obiteljski posjeti do 72 sata (samo srodstvo u 1. koljenu, roditelji-djeca),
• Zaposleni u transportu roba, ljudi i medicinskom transportu uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 72 sata
• Viši diplomati, parlamentarni zastupnici i članovi vlade, uz zadržavanje u SR Njemačkoj do
• 72 sata, te uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera,
• Za sezonske radnike vrijede druga pravila sa strogim epidemiološkim mjerama kako bi izbjegli kontakte izvan radnog mjesta.

Prijedlog iznimki od obveze provođenja karantene za putnike koji posjeduju negativan PCR test (ne smije biti stariji od 48 sati u trenutku ulaska u SR Njemačku, računajući od trenutka uzimanja brisa):
• Osobe koje rade u strukama bitnim za funkcioniranje sustava,
• Posjeti iz obiteljskih razloga (duže od 72 sata),
• Radnici u prometu, policajci, sportaši i sportski rukovoditelji,
• Dokaziva, neophodna i neodgodiva poslovna putovanja, putovanja zbog studija ili usavršavanja uz zadržavanje u SR Njemačkoj do 5 dana.

POLJSKA

Za hrvatske državljane i državljane EU ne postoje ograničenja za ulazak u Republiku Poljsku. U ovom trenutku, ne postoji obveza testiranja na COVID-19 niti samoizolacije nakon ulaska u Poljsku.
Na ulasku u Poljsku provode se granične kontrole. U Poljsku bez ograničenja mogu ući:
• poljski građani,
• stranci koji su supružnici i djeca poljskih građana;
• stranci s prebivalištem/radnom dozvolom u Poljskoj,
• diplomati, članovi diplomatskih misija i njihovi supružnici;
• prijevoznici, 
Ažurirane informacije o putovanju u Republiku Poljsku mogu se naći ovdje: https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel  
Izvor gov.pl: https://www.premier.gov.pl/wydarzenia/aktualnosci/nowe-zasady-profilaktyki-przeciw-covid-19-i-kolejne-powiaty-w-strefie.html 

PORTUGAL

U Portugalu je na snazi ograničeno izvanredno stanje na snazi do 30. siječnja 2021. godine. Za putnike iz EU ne postoje ograničenja ulaska, dok državljani trećih zemalja trebaju na granici predočiti negativan rezultat testiranja na COVID-19.

Ne postoje posebna ograničenja i dodatni procedure vezano za teretni transport, a korisne informacije za vozače mogu se pronaći na stranici: https://covid-19-en-imt-ip.hub.arcgis.com/

Obaveza je pridržavanja nacionalnih mjera zaštite od širenja zaraze i ograničenja kretanja tijekom boravka u Portugalu.

Aktualne informacije dostupne su na:
https://www.visitportugal.com/en/node/421175  

RUMUNJSKA

Hrvatski državljani mogu ući u Rumunjsku uz obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju.
Osobe koje dolaze iz Hrvatske u Rumunjsku i ostaju dulje od 3 dana, moraju ići u samoizolaciju. Osmi dan boravka mogu napraviti test na Covid-19 i ako je test negativan, onda deseti dan mogu izaći iz samoizolacije.
Osobe koje ostaju samo 3 dana u Rumunjskoj nemaju obavezu samoizolacije, ali moraju predočiti negativni COVID test učinjen 48 sati prije ulaska u zemlju.
Listu zemalja za putnike iz kojih su na snazi ograničenja za ulazak u Rumunjsku ažurira periodično Nacionalni institut za javno zdravstvo: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.


Vlada Rumunjske je produžila stanje pripravnosti do 11. veljače 2021. godine. Nošenje maski je obavezno i u unutarnjim i vanjskim javnim prostorima. Nema restrikcija u međugradskom javnom prijevozu, osim u slučajevima ako je neko područje stavljeno pod karantenu. Za nepoštivanje mjera propisane su novčane kazne.
Odluka o karanteni za pojedino područje donosi se na lokalnoj razini, ovisno o situaciji s brojem zaraženih na pojedinom području. Kada broj zaraženih prijeđe broj od 3 zaražena na 1000 stanovnika tada na preporuku županijskog Zavoda za javno zdravstvo, županija može donijeti odluku o karanteni ili drugim potrebnim mjerama.
Lista akreditiranih laboratorija u Rumunjskoj certificiranih za RT-PCT Covid-19 testiranje dostupna je na stranici rumunjskog Ministarstva zdravstva: http://www.ms.ro/centre-testare/.

Laboratoriji kod testiranja daju prednost bolničkim pacijentima, osobama za koje postoji sumnja da su zaraženi i osobama koji su u kategoriji visoko ugroženih. Sukladno slobodnim kapacitetima mogu obavljati i testiranja na upit što se naplaćuje.
Izvor: MVEP

SLOVAČKA

Svi granični prijelazi otvoreni su za teretna vozila. Državljani Republike Hrvatske mogu proći u tranzitu preko teritorija Slovačke Republike bez obveze samoizolacije/karantene ili negativnog RT-PCR test za COVID-19. Osobe u tranzitu moraju proći teritorij Slovačke bez zaustavljanja, najkasnije 8 sati od ulaska, uključujući potrebno punjenje gorivom. Za tranzit preko teritorija Slovačke, nisu potrebne dodatne dozvole, potvrde ili registracija.
Izvor: MVEP

SLOVENIJA

U Sloveniji su na snazi mjere ograničavanja prelaska državne granice te se na osobe koje ulaze u zemlju primjenjuju mjere ovisno o popisu na kojem se zemlje iz kojih dolaze nalaze (zeleni, narančasti ili crveni), obzirom na stopu zaraženosti virusom.

Putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu izričito navedene na crvenom popisu smatraju se da dolaze iz zemlje ili upravne jedinice bez visokog rizika od zaraze te mogu ući u Republiku Sloveniju bez mjere samoizolacije i bez predočenja negativnog testa za prisutnost SARS-CoV-2.

Na crvenom popisu su zemlje i upravna područja s nestabilnom epidemiološkom situacijom te se osobe koje dolaze iz tih zemalja i područja primjenjuje mjera obavezne samoizolacije u trajanju od 10 dana. Mjera karantene se neće naložiti ako osoba prilikom prelaska granice predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19), ne stariji od 48 sati, izdan u državi članici EU, schengenskog područja ili vjerodostojnom laboratoriju trećih zemalja. Popis laboratorija čiji testovi se smatraju vjerodostojnim je dostupan na stranici: https://www.nlzoh.si/.

Trenutačno je na crvenom popisu cijeli teritorij Hrvatske.

Bez određivanja karantene i negativnog testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) ulazak u Sloveniju dozvolit će se:

1. prekograničnim dnevnim radnim migrantima koji imaju radni odnos u jednoj od članica EU ili drugoj državi Schengenskog područja za što moraju imati dokaz ili potpisanu izjavu u kojoj je naveden razlog za prelazak granice kao dnevni migrant;
2. osobama koje su izaslane na obavljanje poslova u međunarodnom prijevozu ili se vraćaju s posla u međunarodnom prijevozu i koji moraju pri prelasku granice predočiti „Potvrdu za radnike u međunarodnom prometu“ iz Priloga 3 „Komunikacije Komisije o uvođenju zelenih traka u okviru mjera upravljanja granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga“ ili neki drugi odgovarajući dokument iz kojeg je vidljivo da ih je izaslao poslodavac;
3. osobama koje prevoze robu ili osobe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije koji moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati od prelaska granice;
4. osobama koje putuju u tranzitu kroz Republiku Sloveniju, i koje moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska;
5. i drugim slučajevima.

Popisi zemalja, mjere kontrole ulaska u Slovenije te izuzeća koja se primjenjuju, mogu se pratiti na stranici: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/.

Vozači teretnih vozila izuzeti iz obaveze karantene i predočenja negativnog testa na COVID-19.
Tranzit kroz Sloveniju dozvoljen je i mora se obaviti u roku od 6 sati bez nepotrebnih zaustavljanja najkraćom tranzitnom rutom. Ukoliko osoba u tranzitu ima rješenje o karanteni izdanoj u inozemstvu. Prethodne tranzitne dozvole se ne izdaju, a na samom graničnom prijelazu se odlučuje o ispunjenosti uvjeti za ulazak/tranzit putnika.

Sve osobe koje borave u Sloveniji trebaju poštivati ograničenje kretanja između općina, osim u određenim slučajevima i okolnostima koje treba adekvatno opravdati odgovarajućim dokazima (ograničenje kretanja između 21:00 i 6:00, nošenje maski za lice i dr.) Epidemioloških mjere Nacionalnog instituta za javno zdravstvo dostupne su na stranici https://www.nijz.si/.

Više informacija dostupno je na:
https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/
https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

 

SRBIJA 

Od 21. siječnja 2021., vlasnici, menadžeri i zaposlenici u njihovim tvrtkama, koji u Srbiju putuju iz poslovnih razloga, granicu mogu preći bez potrebe predoćenja negativnog PCR testa. O svom dolasku prethodno će morati izvijestiti Gospodarsku komoru Srbije a po ulasku u zemlju bit će testirani u srpskom referentnom laboratoriju, predati test Komori, a ako je RT-PCR testa ili testa antigena negativan, nastavit će provoditi planirane aktivnosti.
Više informacija dostupno na: https://hgk.hr/nova-pravila-prelaska-granice-srbije-za-poslovne-ljude
Od 21. prosinca 2020. stupila je na snagu nova Uredba Vlade Republike Srbije i Uputstvo Ministarstva zdravlja RS kojim se propisuju nova ograničenja i mjere za putovanje u Republiku Srbiju. Mjere će se primjenjivati do 10. siječnja 2021.
Strancima je dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.
Osobe koje su izuzete od obaveze posjedovanja negativnog PCR testa su:
- osobe koje su u tranzitu kroz RS (do 12 sati);
- posade i kabinsko osoblje zrakoplova;
- diplomati i predstavnici međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih obitelji, koji su akreditirani u RS;
- djeca do 12 godina, ako su u pratnji roditelja/staratelja koji posjeduje negativan PCR test;
- osobe kojima je odobren privremeni boravak ili trajno nastanjenje u RS;
- pripadnici stranih vojnih, policijskih i dr. službi sigurnosti koji su u tranzitu ili dolaze u RS radi izvršenja službenih zadataka, uz prethodnu najavu;
- strani državljani prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili osoba;
- pod uvjetom reciprociteta, državljani susjednih zemalja iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriju RS;
- pod uvjetom reciprociteta, državljani susjednih zemalja iz pograničnog područja koji su zaposleni na teritoriju RS.
Državljani RS i strani državljani kojima je odobren privremeni boravak ili trajno nastanjenje u RS, a koji pri ulaska u RS ne posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, određuje se mjera karantene u kućnim uvjetima u trajanju od 10 dana od dana prelaska granice. Ova mjera prestaje ako osoba u vrijeme trajanja mjere dobije negativan PCR test izdan u RS. Navedenim osobama će prilikom ulaska u RS biti urućeno pismena obavijest o obavezi mjere kućne karantene i upozorenje na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravstvo u roku od 24 sati od prelaska granice, putem elektronske prijave na adresu: www.e-zdravlje.gov.rs.
Svi granični prijelazi otvoreni su za teretna vozila.

ŠPANJOLSKA

Od 23. studenoga, svi putnici koji dolaze u Španjolsku iz zemalja visokog rizika, moraju posjedovati negativan test (u originalu), na COVID19 virus, ne stariji od 72 sata. Popis zemalja visokog rizika revidira svakih 14 dana i dostupan je na stranici: https://www.mscbs.gob.es/en/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm.

Od 10. prosinca, TMA (Transcription-Mediated Amplification) i RT-LAMP (Reverse Transcriptase Loop-Mediated Isothermal Amplification), uključeni su kao prihvaćeni dijagnostički testovi uz PCR. Također, djeca mlađa od 6 godina izuzeta su od dijagnostičkog ispitivanja na aktivnu infekciju SARS-CoV-2 kako bi ušla u Španjolsku.

Uvedena je obveza da putnici u Španjolsku moraju 48 sati prije putovanja ispuniti obrazac zdravstvene kontrole koji generira QR kod, a može se preuzeti putem poveznice www.spth.gob.es.

Trenutno nemamo informacija o ograničenjima i dodatnim procedurama vezanim za teretni transport.

Za osobe koje zbog poslovnih ili profesionalnih razloga neodgodivo moraju putovati u Španjolsku ili iz Španjolske, na raspolaganju je telefonska usluga španjolskog Ministarstva vanjskih poslova, EU i suradnje - CONECTA Movilidad Internacional. Od ponedjeljka do petka, 9 - 14 sati, na +34 911252122 (060 iz Španjolske) mogu se dobiti informacije o mogućnostima, uvjetima i postupcima potrebnim za ulazak u Španjolsku ili druge zemlje.

Aktualne informacija o stanju u Kraljevnini Španjolskoj i mjerama koje su na snazi dostupno je na poveznici:
www.spain.info/en/discover-spain/practical-information-tourists-covid-19-travel-spain/

ŠVEDSKA

Od 19. ožujka o.g., Vlada Švedske je privremeno ograničila putovanja u zemlju kako bi ublažila učinke širenja virusa COVID19. Mjere ograničenja ulaska u zemlju primjenjuju se na građane zemalja izvan EU/EGP, UK, Švicarske, Andorre, Monaca, San Marina i Vaticana, a mjera je na snazi do 2. prosinca o.g.
Detaljnije informacije o uvjetima ulaska u zemlju dostupne su na stranici: https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/visiting-sweden-during-the-covid-19-pandemic

Aktualne informacije dostupne na stranici:
https://www.government.se/government-policy/the-governments-work-in-response-to-the-virus-responsible-for-covid-19/

ŠVICARSKA

Putnici koji su, prije ulaska u Švicarsku, unazad 10 dana boravili u državi ili na području s visokim rizikom od zaraze novim koronavirusom, moraju se izolirati na period od deset dana, bez obzira na negativan nalaz testa. Od 14. prosinca, Hrvatska pripada kategoriji zemalja s povećanim rizikom od zaraze, a odredba je na snazi do 14. siječnja uz moguće produljenje- link za više informacija.

Izvor: nacionalne komore, MVEP, Institut Robert Koch, FOPH- Švicarski ured za javno zdravlje

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Prije putovanja u UK, svi putnici trebaju popuniti Passenger locator form, a dodatne informacije i obrazac dostupni su na stranici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk. Ukoliko se obrazac ne popuni prije dolaska na granični prijelaz UK, moguće je putniku naplatiti kaznu ili mu odbiti ulazak u UK.

Od 18. siječnja o.g., ukinuti su putni koridori koji su se primjenjivali za određivanje mjera ulaska u zemlju te se na sve putnike koji dolaze u Englesku (osim iz Irske, Kanalskih otoka i otoka Man), primjenjuje mjera samoizolacije u trajanju od 10 dana. Također, svi putnici koji dolaze u Englesku moraju prilikom ulaska u zemlju predočiti negativan rezultat testa na komoronavirus, ne stariji od 72 sata. Posjedovanje testa obavezno je i ako se dolazi iz zemlje na popisu novih putnih koridora, dostupnom na stranici https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors.
Mjerama ograničenja ulaska za: Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.Putem može se pristupi putem stranice https://www.gov.uk/guidance/travel-advice-novel-coronavirus.
Prijevoznici putnika mogu odbiti ukrcavanje putnika koji ne posjeduju negativan test na koronavirus, a pri ulasku u UK se može naplatiti kazna ukoliko se isti ne predoči.

Nacionalne mjere uvedene s ciljem sprečavanja širenja zaraze, pravila samoizolacije, upute i izuzeća su dostupna na stranici https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk.
Upute za poslovna putovanja i eventualne izuzetke koji su na snazi od 15. prosinca, dostupne su na stranici https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules.

Teretni promet nije obuhvaćen mjerama i savjetima za ograničavanje putovanja te je Ministarstvo za promet objavilo smjernice o Covid-19 sa savjetima za industriju teretnog transporta: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-guidance-on-freight-transport/covid-19-advice-for-the-freight-transport-industry i upute za sigurniju organizaciju posla pružateljima usluga transporta:
https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-safer-transport-guidance-for-operators.

Prilikom ulaska, vozači teretnih kamiona su također u obvezi popuniti online obrazac lociranja s kontakt podacima i detaljima rute putovanja. Uvedena je i mogućnost popunjavanja jednog obrasca za višestruko putovanje u UK u roku od 48 sati.

Vezan za nove uvijete poslovanja s UK nakon kraja prijelaznog razdoblja, građanima EU će od 1. siječnja možda biti potrebno prethodno pribaviti vizu za ulazak u UK, a informacije o eventualnoj potrebi pribavljanja vize dostupne su na stranici: www.gov.uk/uk-border-control/before-you-leave-for-the-uk i https://www.gov.uk/check-uk-visa.

Svi koji borave u Ujedinjenoj Kraljevini moraju se pridržavati nacionalnih mjera ograničenja širenja zaraze koja su na snazi, a mjere su dostupne na stranici www.gov.uk/guidance/local-restriction-tiers-what-you-need-to-know.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici: www.gov.uk/coronavirus.