Izvozni potencijal proizvodnje strojeva i uređaja dosegnuo gotovo 400 milijuna USD

Objavljeno: 11. 02. 2021. , Ažurirano: 11. 02. 2021.

Analiza izvoznih mogućnosti proizvodnje strojeva i uređaja u Republici Hrvatskoj najnovija je analiza pripremljena u okviru nove usluge HGK Fit4Globe. Rezultati analize ukazuju na značajan izvozni potencijal sektora koji iznosi gotovo 400 milijuna dolara. 

Grupe proizvoda s najvećim izvoznim potencijalom su dijelovi za plinske turbine i turbomlazne motore, dijelovi strojeva i uređaja za dizanje i premještanje te strojevi za građevinske radove, dijelovi za zračne sisaljke, kompresore i ventilatore, kombajni, ventili za regulaciju temperature te dijelovi za motore s unutarnjim izgaranjem.

Detaljno je obrađeno 12 proizvoda odabranih po neiskorištenom izvoznom potencijalu (10 proizvoda) i značaju za domaću strojogradnju (2 proizvoda). Neiskorišteni izvozni potencijal tih proizvoda postoji u 34 zemlje, u ukupnom iznosu od 127,8 milijuna dolara, a realizacijom punoga potencijala izvoz bi se povećao za više od jedne trećine, odnosno za 37,2 posto.

Prema neiskorištenom izvoznom potencijalu proizvodi ove djelatnosti imaju najveću mogućnost za povećanje izvoza na tržište Njemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske.