Cestovni prijevoznici robe i pružatelji javnih usluga mogu dobiti potpore iz Programa pomoći prometu

Objavljeno: 15. 03. 2020. , Ažurirano: 26. 10. 2020.

Vlada Republike Hrvatske je 22. listopada 2020. godine donijela Odluku o usvajanju dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19, kojom se dopunjava Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 (Narodne novine, broj 77/20) tako da se u Program dodaju cestovni prijevoznici robe prema registraciji djelatnosti, ali i poduzetnici koji imaju potpisane Ugovore o pružanju javnih usluga, a koji u svim ostalim odredbama zadovoljavaju uvjete propisane Programom.

Dopunama Programa pravo na potpore i dalje nemaju poduzetnici koji su bili u teškoćama 31. prosinca 2019., ali to pravo imaju mikro i mali poduzetnici uz uvijet da se nad njima ne provodi stečajni postupak te da nisu da nisu primili potporu za sanaciju ili potporu za restrukturiranje.


Granični prijelazi za pogranični promet između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, zatvoreni od 2. travnja ove godine, ponovo se otvaraju 15. listopada.

Ponovno otvoreni granični prijelazi za pogranični promet su:

 1. Svilaj,
 2. Gejkovac,
 3. Pašin Potok,
 4. Bogovolja,
 5. Kordunski Ljeskovac,
 6. Lička Kaldrma,
 7. Bili Brig,
 8. Aržano Pazar,
 9. Dvorine,
 10. Cera,
 11. Jovića Most,
 12. Sebišina,
 13. Slivno,
 14. Podprolog,
 15. Unka,
 16. Vukov Klanac,
 17. Imotica,
 18. Slano,
 19. Hrvatska Dubica,
 20. Gabela Polje.


Nacionalni stožer civilne zaštite donio je 12. listopada Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Ovom Odlukom se, za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. 

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti na ispravan način, tako da cijelo vrijeme dok se nosi maska prekriva usta i nos:

 • zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene;
 • zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene;
 • vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu...

U skladu s Odlukom Stožera od 12. listopada, istoga je dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski

Više o NOVOJ ODLUCI.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 30. lipnja Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Tom se Odlukom, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. VIŠE…

Stožer civilne zaštite RH donio je 24. lipnja i Odluku o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odlukom se uvodi obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa.

Putniku bez maske za lice pružatelj usluge javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u vozilo, niti vozač smije započeti vožnju ako su u prometalu putnici bez maske. Odluka stupa na snagu 25. lipnja.

Od 19. svibnja 2020. godine u 00:00 sati omogućen je promet teretnih vozila preko svih graničnih prijelaza koji su bili otvoreni za tranzitni teretni promet prije početka epidemije.

Vozači teretnih vozila u međunarodnom prijevozu više ne moraju u samoizolaciju, a određuje im se obvezna mjera strogog pridržavanja općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Pomorski promet i prijevoz putnika od 15. svibnja bez ograničenja

Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika međužupanijskog kopnenog prijevoza tijekom epidemije COVID-19

Informacije o prijevozu u drugim zemljama

Najčešća pitanja i odgovore vezene uz promet možete pogledati OVDJE

Molimo da najnovije informacije pratite na mrežnim stranicama HGK, na poveznici https://www.hgk.hr/korona.