Dani meda u Hrvatskoj


Objavljeno: 29. 06. 2016. , Ažurirano: 17. 11. 2021.


Projekt promocije autohtonih proizvoda

Ciljevi projekta
  • promicanje konzumacije meda
  • promicanje proizvodnje kvalitetnog meda
  • promicanje proizvodnje proizvoda na bazi meda – proizvoda za poboljšanje zdravlja, pića, suvenira i dr.
  • profiliranje proizvođača kvalitetnog meda i proizvoda na bazi meda
  • osnivanje klastera pčelarstva

 

Dani meda u Hrvatskoj je gospodarska manifestacija koja se održava u suorganizaciji HGK ŽK Osijek, Hrvatskog pčelarskog saveza, Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Ovdje su rezultati 26. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda, a priznanja pobjednicima dodijeljena su 2. listopada 2021. u ŽK Osijek.

ŽK Osijek već niz godina u okviru ove manifestacije organizira ocjenjivanje kvalitetnih sortnih vrsta meda iz cijele Hrvatske, pakovina meda i proizvoda na bazi meda.

Ocjenjivanje uzoraka obavlja se na temelju Pravilnika o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda. Fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu obavlja Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek - Zavod za prehranu i nadzor kakvoće prehrambenih proizvoda.

Ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda vrši se po sljedećim kategorijama: pakiranja meda; pakiranje pića koja se proizvode s medom i od meda; kvaliteta pića od meda i s medom; pakiranje proizvoda koji služe za poboljšanje zdravlja koji su proizvedeni od meda ili drugih pčelinjih proizvoda te suveniri.

Osim ocjenijivanja u sklopu manifestacije održava se i niz drugih događanja:

U sklopu osječkog jesenskog sajma pčelari izlažu pčelarsku oprema i pčelinje proizvode. Posjetitelji sajma mogu degustirati slavonske medove, razne koktele i napitke.

Na glavnom osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića održava se manifestacija Mladi i med kojom prilikom djeca iz osnovnih škola izlažu svoje likovne radove na temu pčela i med, a također svoje proizvode na bazi meda predstavljaju i pčelari na štandovima.

Dio manifestacije čini i gospodarsko stručni skup s temama vezanim za pčelarstvo.