Izvor: HGK

Med medljikovac Kuće meda Županja – ukupni pobjednik


Objavljeno: 02. 10. 2021. , Ažurirano: 04. 10. 2021.


Med medljikovac Kuće meda Županja ukupni je pobjednik 26. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, koje je održano u sklopu manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, u HGK Županijskoj komori Osijek.

Pobjednik u kategoriji bagremovog meda je tvrtka Mikica Os iz Osijeka, a u kategoriji kaduljinog meda – OPG Matahlija iz Lopara.

Priznanja pobjednicima dodijelio je 2. listopada predsjednik ŽK Osijek Zoran Kovačević, na svečanosti održanoj u Županijskoj komori Osijek.

Od 97 pristiglih uzoraka na ocjenjivanje meda iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine, čak 34 nagrađena su Zlatnom žlicom, srebrom su se okitila 54 pčelara, a njih devet broncom.

Senzorskom ocjenjivanju meda prethodila je mikroskopska i fizikalno-kemijska analiza uzoraka na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, koji je partner ŽK Osijek na ovom projektu.

Uzorke meda ocijenilo je povjerenstvo pod vodstvom Dragana Bubala s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Ljiljane Primorac s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Najbolje ocijenjena pakovina meda je Dalmatinski cvjetni med Pčelarstva Turić iz Vrgorca, a najbolje ocijenjena pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda je Zdravstveni putni mini set tvrtke Radovan Petrović d.o.o. iz Zagreba. Pobjednik u kategoriji suvenira je Medo – bagremov med Obiteljskog pčelarstva Trstenjak iz Čakovca, a najbolje medeno piće je medni liker Badnjakovača OPG-a Sanja Božić iz Donjeg Miholjca.

Na svečanosti je obilježena 140. obljetnica pokretanja časopisa Hrvatska pčela, jednog od najstarijih stručnih časopisa u svijetu, koji je pod imenom Slavonska pčela 1881. godine pokrenulo Hrvatsko-slavonsko pčelarsko društvo u Osijeku. O značajnoj obljetnici i o samom časopisu govorio je Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Dane meda HGK ŽK Osijek organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim pčelarskim savezom, Županijskim savezom pčelara Osječko-baranjske županije, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i tvrtkom Osječki sajam.