Vrijeme održavanja: 02.07.2020.

Objavljeno: 02. 07. 2020. , Ažurirano: 06. 07. 2020.

Na 8. sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar, održanoj 2. srpnja, članovima Vijeća predstavljeni su problemi u poslovanju tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije uzrokovani epidemijom bolesti COVID-19 te prijedlozi HGK povezani s epidemijom. Istaknuto je kako je HGK promptno reagirao i kontinuirano predstavljao vezu između poduzetnika i nadležnih institucija, te je sve informacije o novim uvjetima i mogućnostima potpora prosljeđivao tvrtkama odmah po njihovoj objavi, a s druge strane zahtjeve i probleme poduzetnika uobličavao u konkretne prijedloge za postupanje nadležnim tijelima. HGK je brojne konkretne zahtjeve postavio pred nositelje javnih politika od kojih je najveći dio bio i usvojen zato što je bila riječ o realnim i ostvarivim zahtjevima.

Potpore tvrtkama za zadržavanje radnih mjesta zbog epidemije izazvane koronavirusom predstavio je predstojnik HZZ-ova područnog ureda Vinkovci Dražen Jerković i Julijana Martinović. Osvrnuli su se i na prošlo razdoblje te zadovoljstvo poduzetnika brzim reagiranjem i brzom isplatom sredstava. Od ožujka do svibnja isplaćeno je 135 milijuna kuna potpore za mjeru očuvanja radnih mjesta za područje naše županije koju je koristilo dvije tisuće poslodavaca za 16 tisuća radnika. Od 1. srpnja na snazi je jednaka mjera i za mikro poduzetnike, a uvode se i dvije nove mjere – potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj i skraćivanje radnog vremena. Više o tome možete doznati na internetskoj stranici HZZ-a.

8. sjednica GV Vukovar naslovna2.jpg
Predsjednica ŽK Vukovar Vinka Ivanković i direktor Županijske komore Vukovar Ivan Marijanović na sjednici Vijeća; Izvor: HGK.


Aktualnosti u programima Hrvatske banke za obnovu i razvitak nazočnima je predstavio Boris Čagalj, voditelj HBOR-ova Područnog ureda za Slavoniju i Baranju. Trenutno su aktualne dvije nove mjere: mogućnost reprogramiranja i moratorija na kredite te krediti za likvidnost po specijaliziranim programima za određene djelatnosti. Više informacija o tome možete pročitati na intrnetskoj stranici HBOR-a.

Na samom su kraju sjednice nazočni članovi jednoglasno usvojili novi Poslovnik o radu Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar, koji je usklađen s poslovnicima drugih županijskih komora.

Nazočni su upoznati i s novim natječajem Grada Vinkovaca za dodjelu potpore iz programa poticanja poduzetništva na području Grada. Korisnici ovog Javnog poziva su tvrtke, obrti te ostali poslovni subjekti koji pripadaju mikro i malom privatnom poduzetništvu sa sjedištem u Vinkovcima i/ili koji rade na području Grada.

Predstavljen je i natječaj Innovation Norwaya, u sklopu programa Business Development and Innovation Croatia, čiji je glavni cilj stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama u području inovacija zelene industrije i plavog rasta, koji hrvatskom privatnom sektoru na raspolaganje stavlja 20.128.295 eura. Sredstva su dostupna putem otvorenih poziva i natječaja kao potpore za djelomično financiranje projekta. Tako je najveći potencijal za suradnju uočen u području energije i održivog razvoja, zatim hrane i bioekonomije te transporta i mobilnosti.

Također, nazočni su još jednom dobili informacije o završetku projekta Digitalna komora. Na platformi HGK Digitalna komora poduzetnicima je dostupno 7 e-usluga (e-gospodarske informacije, e-pokreni poslovanje, e-edukacije, e-sajmovi i promocije, e-zakonodavstvo, e-financiranje i e-javne ovlasti).