Vrijeme održavanja: 10.12.2018. - 11.12.2018.

Objavljeno: 07. 12. 2018. , Ažurirano: 21. 12. 2018.

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar u sklopu provedbe aktivnosti EU projekta Blue_Boost, u kojem je vodeći partner, organizirala je tri ciklusa radionica za poduzeća iz Plavog sektora koji obuhvaća područja poput ribarstva, brodogradnje i zelene brodogradnje, održavanja plovila, obalnog i morskog turizma, akvakulture, robotike i ostalih.
Radionice su se održavale dva puta tjedno, ponedjeljkom i utorkom, od 26. studenog do 11. prosinca, u Županijskoj komori Zadar, a privukle su oko 20 zainteresiranih za razvoj plavoga gospodarstva.

Cilj radionica bio je upoznati sudionike s mogućnostima razvoja inovacija u poslovanju kako bi kvalitetnije konkurirali za dobivanje inovacijskih vaučera u vrijednosti do 9000 eura koji će se u sklopu projekta dodjeljivati poduzetnicima za provedbu željenog inovacijskog procesa.

Na radionicama je naglašeno kako se danas u Plavom sektoru upravo zbog inovacija intenzivno napreduje. Prisutni su upoznati s nizom inovacija koje se danas koriste u ovom sektoru, a naglasak je bio na digitalnoj tehnologiji (npr. upotreba kamera u ribarstvu radi smanjenja otpada u izlovu, kategoriziranje vrsta riba facijalnim prepoznavanjem, korištenje robota koji pomažu u čišćenju mreža i sl.). Raspravljalo se o mogućoj suradnji s mrežom vanjskih dionika radi kreiranja mreže istraživačkih, razvojnih, prodajnih i korisničkih kapaciteta, a predstavljeni su i mogući strateški odgovori na pitanja kako adresirati tržišta nabave i prodaje, te su se prema tome razradili scenariji za tržišta koja poduzeća adresiraju. Sudionici su na taj način ponijeli s radionice razrađene scenarije za analizu te pristup istim tržištima.

“Dobili smo nova znanja iz područja inovacija, na radionicama se obradio drukčiji aspekt poslovnih situacija, ne samo u kreiranju inovacije i njezine komercijalizacije već i u svakodnevnom poslovnom okruženju i suočavanju s poslovnim izazovima, a predavači su na vrlo kvalitetan način objasnili važnost inovacija u ribarstvu te u ostalim djelatnostima koje čine Plavi sektor", kazao je Krsto Ivoš iz poduzeća Mrotine d.o.o. iz Kali koje se bavi ribolovom i akvakulturom.

Voditelj radionica bio je Emir Džanić, direktor poduzeća Cambridge Innovative System Solutions Ltd. Džanić je ekspert u području inovacija, povezuje napredna socijalna i tehnička znanja radi postizanja održive inovacije. Istaknuo je kako su radionice omogućile tvrtkama iz Plavog sektora analizu postojećeg stanja u sektoru i vlastitim organizacijama, raspravu o trendovima u Plavom sektoru te ponovno promišljanje vlastitih poslovnih modela. Radionice su na interaktivan način, diskusijom i strukturiranim vodstvom, pomogle u identifikaciji ključnih dionika i aktivnosti važnih za perspektivu Plavog sektora Zadarske županije. Drugi je predavač bila Snježana Šlabek, stručnjakinja za inovacije i ljudske resurse iz iste tvrtke.
Važno je naglasiti kako su radionice priprema za iduće događanje – Plavi hakaton – događanje koje se organizira radi učenja svladavanja izazova u poslovanju. Na Plavom hakatonu, koji će HGK – Županijska komora Zadar organizirati u veljači 2019. godine, okupit će se, uz mikro, male i srednje poduzetnike, lokalni i međunarodni pružatelji znanja u vezi s Plavim sektorom – konzultanti iz različitih sektora koji su radom u svojim tvrtkama stekli iskustva u nalaženju inovativnih rješenja u svome području djelovanja. Također, tu je mjesto i za studente zadarskog Sveučilišta i njihove profesore/mentore da u opuštenoj atmosferi zadarskog Coworking prostora olakšaju nalaženje inovativnih rješenja te pripreme MMSP-e za finalnu fazu projekta i sudjelovanje na predstojećem natječaju za dobivanje inovacijskih vaučera za projekte na temelju svojih projektnih ideja.

Projekt Blue_Boost Županijska komora Zadar provodi od siječnja 2017. godine, ukupna mu je vrijednost približno 1,5 milijuna eura, a sufinancira se iz europskog programa INTERREG Adrion. Projektom se želi ojačati inovacijski potencijal tradicionalnih i novih sektora Plavog rasta u Jadransko-jonskom području. Partneri iz sedam regija usredotočuju se na prekograničnu i međusektorsku suradnju te inovaciju pomorskih klastera razmjenom znanja i pristupom temeljenim na zajednici.