Vrijeme održavanja: 16.07.2018. - 18.07.2018.

Objavljeno: 10. 07. 2018. , Ažurirano: 24. 07. 2018.

Regija Puglia od 16. do 18. srpnja bila je domaćin drugog sastanka Upravljačkog odbora projekta BLUE_BOOST, koji se održao u gradu Giovinazzo pored Barija te prvog transnacionalnog cross-field (studijskog) posjeta organiziranog u sklopu projekta.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, nositelja projekta, tijekom dvodnevnog sastanka Upravljačkog odbora projekta ostalim su partnerima predstavili stanje projekta te plan nadolazećih aktivnosti, posebice organizacije tzv. plavih laboratorija, scenarij radionica i plavih hakatona, čiji je cilj prepoznati i ponuditi rješenja za inovacijske izazove tvrtki koje djeluju u sektorima unutar Plavoga rasta.
Tijekom tih događaja, koji će se održavati ove jeseni, lokalne će mikro, male i srednje tvrtke (MSP) i startup tvrtke aktivne u tradicionalnim i brzorastućim sektorima povezanim s plavom ekonomijom imati priliku potaknuti vlastite inovacijske potencijale i transnacionalnu suradnju zahvaljujući suradnji s tzv. Pružateljima znanja, odnosno predstavnicima razvojno-istraživačkih i inovacijskih tijela.

Među ostalim, projekt predviđa i organizaciju ukupno sedam tzv. cross-field posjeta partnerskim regijama, od kojih je prvi održan 17. i 18. srpnja u regiji Puglia, s temom akvakulture. Delegacije sastavljene od stručnjaka iz Italije, Hrvatske, Albanije i Grčke posjetili su tako konzorcij Gargano Pesca, sastavljen od tvrtki aktivnih u području morske akvakulture smještenih u Manfredoniji te eksperimentalni laboratorij za studije morskog bogatstva Coispa, smještenog u mjestu Torre a Mares u blizini Barija. Zanimljivost studijskog posjeta regiji Puglia upravo je poslovni i istraživački pristup razvoju dobre poljoprivredne prakse za održivu akvakulturu koji razvijaju tvrtke okupljene u konzorciju Gargano Pesca.

za web 3.jpg

Obilazak uzgajališta ribe i školjaka Gargano Pesca, Manfredonia (Bari, Italija); Izvor: HGK – ŽK Zadar

Projekt BLUE_BOOST ukupne financijske vrijednosti približno 11 milijuna kuna, financiran je u sklopu programa Europske unije Interreg Adrion. Cilj mu je poticanje, treniranje i financiranje inovacija unutar sektora Plavog rasta u jadransko-jonskom području. Okosnica projekta, objava natječaja za dodjelu inovacijskih vaučera u pojedinačnom iznosu od 9 tisuća eura za ukupno pet plavih tvrtki iz svakog projektnog područja bit će objavljena u kasnijim stadijima projekta.

Više o projektu BLUE_BOOST

za web 2.jpg

Konzorcij Gargano Pesca, Manfredonia (Bari, Italija); Izvor: HGK – ŽK Zadar