Održan 7. Turistički forum kontinentalnog turizma s temom Gastronomija – turistički proizvod Hrvatske

Vrijeme održavanja: 13.09.2017. - 14.09.2017.

ŽK Vukovar i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije organizirali su 13. i 14. rujna u Vinkovcima 7. Turistički forum kontinentalnog turizma s temom Gastronomija – turistički proizvod Hrvatske. Forum je i ove godine bio dio programa Vinkovačkih jeseni, a održao se uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Prvog dana foruma razmijenjena su iskustva na području gastronomije kao turističkog proizvoda iz perspektive gospodarskog sektora, hotelijera i ugostitelja, sustava turističkih zajednica i obrazovanja. U svojim izlaganjima predavači su podijelili svoja iskustva o tome kako su hranu kao inspiraciju pretvorili u konkurentsku prednost objekta, destinacije ili cijelu svoju karijeru posvetili istraživanju kulture hrane.

VU 1.JPG

Prvog dana foruma održane su brojne prezentacije. Iva Puđak Mihajlović iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice održala je predavanje Aktivnosti promocije gastro i eno turističkog proizvoda, Martina Pavelić i Sanja Krmpotić iz TZ Kvarnera predavanje Kvarner Gourmet i Kvarner food s primjerom dobre prakse, Rujana Bušić Srpak iz TZ Vukovarsko-srijemske županije predavanje Okusi Srijema i Slavonije, Goran Filipović iz Jadranka grupe predavanje Potencijal suradnje hotelskih kuća s OPG-ovima, Ivanka Luetić Boban iz JU RERA predavanje Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije te Marijan Martinjaš iz agencije Etno art travel – Malo selo d. o. o., Lopatinec predavanje Inovativni načini prezentacije tradicionalne gastronomije. Nakon prvog dijela predavanja nazočni gosti i predavači imali su prigodni domjenak koji je bio gastronomski spoj zelene i plave Hrvatske u izvedbi šefa kuhinje Lošinj Hotels & Villas Melkiora Bašića i Zlatka Belušića. Drugi dio predavanja i rasprave otvorio je Rene Bakalović s temom Gastronomija kao važan faktor promocije kontinentalnog turizma s posebnim osvrtom na neiskorištene perspektive Hrvatske kao podunavske zemlje. Nakon njega je Domagoj Jakopović poznatiji kao Ribafish održao predavanje Hrvatska se jede srcem, a Marija Bošnjak i Ivica Ljubek iz Srednje strukovne škole Vinkovci predstavili su Gastronomiju Vukovarsko-srijemske županije i obrazovanje. Prvog dana posjetio nas je i Selimir Ognjenović koji je u Vinkovce doveo grupu turista iz Njemačke te pozdravio skup i obratio se nazočnima na svojstven način, dajući novi poticaj daljnjem napredovanju turističkog sektora ovog dijela Hrvatske te prenio prve dojmove njemačkih turista. Forumu su prisustvovala 83 sudionika.

vu 5.jpgVu 6.jpg

Drugog dana održana je panel-diskusija s temom Domaća hrana u turističkoj ponudi, na kojoj su kao panelisti sudjelovali Vlado Ferbežar – OPG Ferbežar iz Otoka – proizvođač suhomesnatih proizvoda, Tomislav Šperanda – Bođirković d. o. o. Borovo – uzgoj i prerada svinja, Željko Božić, hotel Villa Lenije d. o. o. Vinkovci, Goran Filipović, Jadranka grupa – Mlai Lošinj, Sanja Krmpotić, TZ Kvarnera, te Snježana Brzica, pomoćnica ministra pri Ministarstvu turizma – Uprava za upravljanje turističkom destinacijom. Nakon izlaganja i održane rasprave doneseni su sljedeći zaključci panel-diskusije: kako bi domaća hrana bila što više i kvalitetnije prisutna u turističkoj ponudi, mora se kvalitetnije povezati cijena i količina domaćih proizvoda, pokušati izmijeniti/prilagoditi zakonsku regulativu u vezi s lakšim poslovanjem te odraditi još snažniju promociju gastronomije kao značajne turističke ponude Republike Hrvatske.  Vu 2.jpg

Drugog dana organiziran je izlet u Eden – destinaciju izvrsnosti (Vukovar – Vučedol – Ilok) koji je uključio posjet muzeju Vučedolske kulture i Iločkim podrumima. 

Kontakti

  • Županijska komora Vukovar Adresa: Zmajeva 1 32000 Vukovar Email: hgkvu@hgk.hr Tel: +385 32 441 155 Tel 1: +358 32 441 157 Fax: +385 32 441 463 predsjednica: Vinka Ivanković direktor: Ivan Marijanović
  • Barbara Didović Stručni referent Tel: +385 32 441 155 Email: bdidovic@hgk.hr
  • Ivan Marijanović Direktor Tel: +385 32 441 155 Email: imarijanovic@hgk.hr