Vrijeme održavanja: 23.01.2020.

Objavljeno: 27. 01. 2020. , Ažurirano: 18. 02. 2020.

Na 7. sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar, 23. siječnja, Nikolina Ferić, kontakt osoba za poslodavce iz realnog i javnog sektora pri HZZ PU Vukovar predstavila je mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje te njihove izmjene i novitete u odnosu na 2019. godinu.

U ovoj će godini nezaposlenima i poslodavcima biti na raspolaganju sedam mjera aktivne politike zapošljavanja (u 2019. godini bilo ih je 9), a mjere SOR i SOR +30 su ukinute, a noviteti su podmjere Obrazovanje zaposlenih, Obrazovanje za završetak osnovne škole i stjecanje prvog iskustva i Aktivacijski program u okviru mjere Obrazovanje i osposobljavanje.

Aktualnosti u programima HBOR-a predstavio je Boris Čagalj, voditelj HBOR-ova Područnog ureda za Slavoniju i Baranju. U 2020. godini dostupno je sedam novih kreditnih programa, a to su:

  • Poduzetništvo mladih, žena i početnika,
  • Investicije privatnog sektora,
  • Investicije javnog sektora,
  • EU projekti (Kreditiranje projekata koji se sufinanciraju sredstvima ESI fondova),
  • Obrtna sredstva,
  • Priprema izvoza (Financiranje pripreme izvoznih poslova do naplate) i
  • Financijsko restrukturiranje (podmirenje postojećih obveza prema dobavljačima, financijskim institucijama i drugim vjerovnicima).

Čagalj naglasio je kako krediti nikad nisu bili dostupniji i jeftiniji (kamatne stope su ispod 2%), novim kreditnim programima dodatno je proširena prihvatljivost korisnika, ali su i pooštreni uvjeti za dobivanje kredita. Od financijskih instrumenata (krediti bez naknada), poduzetnicima su dostupni ESIF krediti za rast i razvoj i Investicijski krediti za ruralni razvoj. ESIP krediti su pojedinačni krediti krajnjim primateljima, a ugovaraju se iz sredstava iz izvora ESIF-a i sredstava iz izvora poslovnih banaka u omjerima 50:50. Glavni benefiti ovih kredita su niske kamatne stope (očekivane kamatne stope su 1-2%) i oslobođenje od plaćanja naknada za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava. Kod Investicijskih kredita za ruralni razvoj krajnji primatelji su poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva, a pojedinačni kredit sastoji se od sredstava iz izvora Programskog doprinosa i od sredstava iz izvora poslovne banke u omjeru 50:50.

 

IMG_1132.JPG
Gospodarsko vijeće Županijske komore Vukovar; Izvor: HGK.


Na sjednici su nazočni članovi Gospodarskog vijeća jednoglasno izabrali članove Skupštine HGK s područja Županijske komore Vukovar za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Za članove Skupštine izabrani su Domagoj Franić iz tvrtke Vinka plus d.o.o. Vinkovci, Mario Špoljar iz tvrtke Akord d.o.o. Županja i Miroslav Šaravanja iz tvrtke Sokol d.o.o. Vinkovci.

Na samom kraju sjednice Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, najavio je dovršenje projekta Digitalna komora do kraja 1. kvartala ove godine. Ovim projektom započeta je digitalizacija poslovanja HGK, a putem platforme Digitalna komora poduzetnicima je dostupno sedam e-usluga (e-gospodarske informacije, e-pokreni poslovanje, e-edukacije, e-sajmovi i promocije, e-zakonodavstvo, e-financiranje i e-javne ovlasti). Barbarić je najavio i otvaranje novih predstavništva u Italiji, Njemačkoj i Austriji, odnosno u svim zemljama s kojima Hrvatska ima značajnu gospodarsku suradnju.