Vrijeme održavanja: 02.10.2019. - 05.10.2019.

Započelo prvo kontinentalno izdanje najveće turističke manifestacije

Objavljeno: 01. 10. 2019. , Ažurirano: 03. 10. 2019.

"Proteklih smo godina svu pozornost usmjeravali na svoju prekrasnu obalu, a zanemarivali kontinentalni dio zemlje. Veseli me što se to u posljednje vrijeme mijenja, pa sve više pozornosti posvećujemo i unutrašnjosti zemlje koja itekako ima turističkog potencijala. Mi Slavonci jako dobro znamo koliki je potencijal našeg zavičaja, ali moramo se pobrinuti da za to doznaju i ostali. Zato je važno da pametno gradimo brend Slavonije i općenito unutrašnjosti zemlje. Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo ponuditi i druge sadržaje. Prije svega se moramo specijalizirati, orijentirati se na ciljane niše, poput cikloturizma ili agroturizma, koje privlače turiste tijekom cijele godine, a ne samo nekoliko mjeseci sezone", poručio je predsjednik HGK Luka Burilović povodom otvorenja Dana hrvatskog turizma, koje je održano danas u dvorcu Eltz u Vukovaru. Predstavnici hrvatskoga turističkog sektora okupit će se od 2. do 5. listopada u Slavoniji na prvim kontinentalnim Danima hrvatskoga turizma, u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice.

"Od samog početka mandata Vlada Republike Hrvatske usmjerena je na poticanje razvoja hrvatskog kontinenta u kojem veliku ulogu ima sektor turizma i ugostiteljstva. Upravo zato smo odlučili ove godine održati Dane hrvatskog turizma u Slavoniji. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma posebni su što se ne održavaju na jednom mjestu već u pet županija Slavonije, Baranje i Srijema. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato su ovi Dani hrvatskog turizma posebni, jer predstavljaju ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču. Uz ovogodišnje Dane hrvatskog turizma održavaju se brojna i raznolika događanja u županijama domaćinima upravo kako bi Slavoniju predstavili na način koji zaslužuje, a to je kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom te neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja Dana hrvatskog turizma.

Publika.jpg

Publika na svečanom otvorenju; Izvor: HGK; Snimio.


"Izuzetno mi je drago što se Dani hrvatskog turizma po prvi puta u povijesti održavaju u kontinentalnom dijelu naše zemlje i to upravo u Slavoniji, našem još uvijek pomalo neotkrivenom turističkom biseru. Siguran sam kako će ovaj tradicionalni turistički skup, koji okuplja oko 1500 sudionika, biti dodatni vjetar u leđa promociji i daljnjem pozicioniranju Slavonije, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima koja sve više prepoznaju ovu regiju kao poželjnu i autohtonu turističku destinaciju", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je siguran da će se svi Slavonci, Baranjci i ostali pokazati kao odlični domaćini.

Ova tradicionalna manifestacija turističkoga sektora svake godine okupi više od tisuću sudionika. Trećega dana manifestacije, u sklopu 19. Hrvatskoga turističkog foruma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održat će se rasprava Financiranje održivog razvoja turizma. Forum će povezati poslovni, institucionalni i financijski sektor u razgovor o izazovima održivoga turističkog razvoja i o važnosti daljnjih ulaganja u visokokvalitetnu turističku infrastrukturu i ponudu.

Održat će se i tradicionalni okrugli stol predstavnika Vlade s turističkim djelatnicima, a dodijelit će se i godišnje turističke nagrade. Prva večer dodjele predviđena je za 3. listopada na imanju Kunjevci kod Vinkovaca. Završna večer i dodjela nagrada održat će se u Osijeku na Perivoju kralja Tomislava. U sklopu manifestacije predviđen je i bogat gastronomski i kulturni sadržaj.