Vrijeme održavanja: 14.09.2016. - 15.09.2016.

Objavljeno: 14. 09. 2016. , Ažurirano: 28. 09. 2016.

Otvorenju 6. Turističkog foruma prisustvovali su i pozdravili skup Željko Cirba u ime Vukovarsko-srijemskog župana, predsjednica ŽK Vukovar Vinka Ivanković i gradonačelnik grada Vinkovaca Mladen Karlić koji je svečano otvorio početak radnog dijela foruma.

Od Renesansnog festivala do Ultre

U prvom bloku izlaganja Renato Labazan iz TZ Grada Koprivnice predstavio je Renesansni festival, a potom je Alijana Vukšić iz TZ Grada Splita predstavila događanja koja organizira i problematiku na koju nailazi. Marija Dejanović, TZ Grada Nina, predstavila je Šokolijadnu od njena nastanka i početaka do danas kada se već tradicionalno održava i koja je iz jedne male manifestacije prerasla u veliko događanje u koje je danas uključena cijela društvena zajednica te koja je proizvod Šokol spasila od zaborava. U ime TZ Grada Dubrovnika govorila je Jelka Tepšić koja je, uz općenita događanja u Dubrovniku, predstavila i jedno novo – Good Food Festival Dubrovnik koji su i građani i ugostitelji izvrsno prihvatili.

Drugi dio započela je Ivona Mahnić iz TZ Grada Zagreba koja je pričala o Adventu u Zagrebu, jednoj od Top 5 manifestacija. U ime Glavnog ureda HTZ Luka Lukčić predstavio je promociju Hrvatske putem raznih događanja.

Luka Jureško govorio je o festivalu Ultra Europe od nastanka do danas, a Vinkovačke jeseni predstavio je u ime Grada Vinkovaca pročelnik za kulturu i turizam Mario Banožić.

Što sponzori žele

Dio foruma namijenjen očekivanjima i ulaganjima sponzora otvorio je Stjepan Petrović iz Coca-Cola Hrvatska koji je govorio o društveno odgovornom poslovanju poticanjem turizma događanja. Andrea Mišura Žuvela iz Heinekena Hrvatska prezentirala je kapitalizaciju sponzorstva putem dobiti od sponzorstva i akcije koje odrađuje na terenu. Vjekoslav Oršolić u ime Hell Energy Adria govorio je o očekivanjima sponzora od manifestacija te nas je upoznao s tvornicom i proizvodnjom energetskog napitka Hell.

Vladimir Miholjević predstavio je projekt Tour of Croatia, a Renata Tomljenović iz Instituta za turizam govorila je o praćenju profila posjetitelja i utvrđivanju učinaka kulturnih događanja na zajednicu. Prezentacije je završila Klara Trošt Lesić iz Zavoda za turizam porečkog instituta za poljoprivredu i turizam koja je skrenula pozornost na pogreške koje se mogu dogoditi u organizaciji te njihovo otklanjanje anketiranjem i slušanjem samih posjetitelja.

Living History grada Vinkovaca

Nakon predavanja na kojima je bilo više od 70 sudionika i desetak medija organiziran je obilazak grada Vinkovaca prema programu Living History, uz pratnju turističkog vodiča i obilazak rodne kuće Ivana Kozarca.

Drugi dan foruma u panel-raspravi, uz drugih 30-ak sudionika, sudjelovali su: Renato Labazan, Alijana Vukšić, Andrea Mišura Žuvela, Jelka Tepšić i Klara Trošt Lesić. Moderator panela bio je Mario Banožić.