Vrijeme održavanja: 03.02.2017.

Objavljeno: 03. 02. 2017. , Ažurirano: 06. 02. 2017.

Županijska komora Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, organizirala je konferenciju Certifikatom do konkurentnosti – Klasterom do tržišta. Cilj je bio upoznati poljoprivredne proizvođače s certifikatima, normama i oznakama kvalitete kojima si mogu osigurati povećanje konkurentnosti i olakšati pristup novim tržištima te upoznati proizvođače s nacionalnom strategijom povećanja konkurentnosti hrvatskih proizvođača.

Vu_konf1.jpg

Skup je otvorila predsjednica HGK – Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković, a nazočne su pozdravili i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, i Željko Pravdić, pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, za trgovinu i unutarnje tržište.

Vu_konf.jpg

Radni dio konferencije započeo je izlaganjem ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o Nacionalnoj strategiji povećanja konkurentnosti hrvatskih proizvođača i predstavljanjem Hrvatsko-europskoga klastera konkurentnosti ruralnog sektora. Halal certifikat je predstavio Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj, a oznake kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda predstavila je Edita Volar-Pantić, načelnica Sektora za označavanje i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić predstavio je županijske aktivnosti u poticanju proizvodnje i organiziranja proizvođača povrća.

Osnovne informacije o normi GlobalG.A.P. i oznakama kvalitete HGK dao je direktor ŽK Vukovar Ivan Marijanović, a priručnik Vodič za uspješne – Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta, predstavila je Vesna Ljubičić, menadžer Hrvatsko-europskoga klastera konkurentnosti ruralnog sektora. Iva Pavić Grginović, vlasnica poljoprivrednoga gospodarstva Anđela iz Sukošana, uz prigodne je poklone načinjene od svojih proizvoda predstavila vlastiti primjer dobre prakse – certifikatom do međunarodnog tržišta limunske trave.
Na konferenciji su svoje poslovanje predstavili i Hrvatska agencija za hranu te certifikacijska kuća TÜV Croatia.

Vu_konf (2).jpg

Konferenciji je prisustvovalo pedesetak gospodarstvenika koji su aktivno sudjelovali u raspravi i s velikim zanimanjem pratili izlaganja, a na kraju su predložili organizatorima organizaciju više radionica o specifičnim pitanjima vezanim za norme, sufinanciranje uvođenja normi, projektnih aktivnosti iz mjera ruralnog razvoja, kao i o proizvođačkim organizacijama i udruživanju radi zajedničkog nastupa na tržištu.