Vrijeme održavanja: 08.12.2015.

Objavljeno: 08. 12. 2015. , Ažurirano: 14. 09. 2016.

Viši stručni suradnik iz Ministarstva poljoprivrede, Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Domagoj Pleše održao je u utorak 8. prosinca u ŽK Virovitica, stručnu edukaciju o utvrđivanju obveza gospodarskih subjekata koji stavljaju u promet drvo i drvne proizvode.

Riječ je o predavanju i prezentaciji Zakona o provedbi uredbi Europske unije broj 995/2010 Europskog Parlamenta i Vijeća, od 20. listopada 2010. godine.

Iz Središnjice HGK, Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, prisustvovala je Adrijana Nedić, stručna suradnica.

Uredba je na snazi od 3. ožujka 2013. godine, s ciljem sprečavanja stavljanja u promet nezakonito posječene drvne sirovine u Europskoj uniji. Regulativa se primjenjuje na drvnu sirovinu i drvne proizvode koji se prvi puta plasiraju na EU tržište.

Prema Uredbi, postoje dvije skupine koje posluju s drvnom sirovinom i drvnim proizvodima: poduzetnici i trgovci. Poduzetnici su oni koji prvi plasiraju drvne proizvode na EU tržište i snose najveći dio odgovornosti. Trgovci su oni koji kupuju ili prodaju drvnu sirovinu ili drvne proizvode koji su već na tržištu i imaju jedino obavezu vođenja evidencije svojih dobavljača i kupaca kako bi se lakše pratio put drvne sirovine.

Edukaciji su prisustvovali predstavnici gospodarskih subjekata i trgovaca koji se bave uvozom ili prodajom drvnih proizvoda te predstavnici ustanova i institucija s područja Virovitičko-podravske županije, koji su tijekom interaktivne rasprave postavili niz organizacijsko-tehničkih pitanja.