Vrijeme održavanja: 27.01.2016.

Objavljeno: 27. 01. 2016. , Ažurirano: 14. 09. 2016.

U Jezercu pokraj Orahovice, članovi Grupacije vinogradarstva i voćarstva ŽK Virovitica, održali su, u srijedu 27. siječnja, pod predsjedanjem Josipa Tokića, voditelja Grupacije i voditelja PJ Vinogradarstvo i voćarstvo u PP Orahovica, 21. sjednicu Grupacije.

Domaćin sjednice bila je PP Orahovica.

Sjednici su prisustvovali predstavnici najvećih proizvođača vina: PP Orahovica d. o. o., Diba d. o. o. Suhopolje, Podrum Vineda d. o. o. Vukosavljevica i Stari podrum d.o.o. Slatina te Udruga vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije Sv. Vinko iz Virovitice, Udruga vinogradara, vinara i voćara iz Orahovice i Slatine.

Članovi Grupacije istaknuli su da su u 2015. ostvareni bolji prinosi grožđa nego u 2014. godini te ocjenjuju da je 2015. jedna od boljih godina u vinogradarstvu.

Vino je zadovoljavajuće kvantitete i kvalitete zbog klimatski dobre godine, tako da je grožđe obrano pravovremeno, a nije bilo potrebe niti za višekratnim tretiranjem protiv bolesti i štetnika.
Probleme i štete u vinogradarstvu stvara divljač, osobito divlje svinje te ptice, čvorci i vrane.

Većina vina berbe 2014. plasirana je, a PP Orahovica je započela s plasmanom četiri vrste mladog vina.

Apelira se na proizvođače grožđa i vina, koji to do sada nisu napravili, da do sredine 2018. godine upotrijebe raspoloživa sredstva iz vinske omotnice za svoje razvojne programe.

Pozitivnim se ocjenjuje inicijativa pojedinih tvrtki koje u budućim razvojnim planovima planiraju proizvodnju stolnoga grožđa.

PP Orahovica, kao najveći proizvođač vina u Virovitičko-podravskoj županiji i voditelj Grupacije Josip Tokić, kao svoj prilog razvoju vinogradarstva i vinarstva na području Virovitičko-podravske županije nude besplatnu savjetodavnu i organizacijsku pomoć i potporu svim ostalim proizvođačima, iz tvrtki i vinogradarskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije.

Donesena je i odluka o zajedničkom nastupu članova Grupacije na 21. Viroexpu, Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, od 26. do 28. veljače ove godine, putem prezentacije vina svih proizvođača na jednome mjestu.
Istovremeno će Udruga vinogradara i voćara Sv. Vinko iz Virovitice izložiti sva vina koja će biti na ocjenjivanju uoči samog Viroexpa.

Kao i prethodnih, i ove će se godine organizirati tradicionalno, godišnje stručno putovanje članova Grupacije vinogradarstva i voćarstva, a mjesto i vrijeme stručnog putovanja odredit će se naknadno.