Vrijeme održavanja: 25.01.2016.

Objavljeno: 25. 01. 2016. , Ažurirano: 14. 09. 2016.

Grupacija pčelarstva ŽK Virovitica održala je svoju 26. sjednicu, u ŽK Virovitica, u ponedjeljak 25. siječnja, pod predsjedanjem Željka Vrbosa, voditelja Grupacije.
Raspravljalo se o aktualnom stanju u pčelarstvu na području Virovitičko-podravske županije.

Prema podacima DZS-a, u razdoblju I – VIII mj. 2015. godine, uvezeno je 609 tona meda, što iznosi 1,45 mil. €, a izvezeno je 158 tona ili 765.537 €, što upućuje  na činjenicu da uvoz meda drastično raste te da je uvezeni med višestruko jeftiniji od izvezenog.

Na sjednici je zaključeno da je potrebno učiniti maksimalne napore, s ciljem smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica, koji, na području Virovitičko-podravske županije, ovisno o lokaciji, iznose 7 – 50%, čime je, u budućnosti, upitna proizvodnja meda u ovom obujmu.

K tome valja osnažiti aktivnosti nastupa na izložbama i sajmovima, u svrhu brandiranja županijskog meda,a treba i nastaviti kontinuitet održavanja stručnih predavanja za pčelare, s ciljem stjecanja novih znanja i njihove primjene u praksi. Istovremeno, građanima treba predočiti sve informacije o korisnosti meda za ljudsku upotrebu.

Istaknuta je i potreba upoznavanja potrošača s kvalitetom i prednostima domaćega, hrvatskog meda u odnosu na uvozni med upitne kvalitete te za razmjenom iskustava sa pčelarima iz drugih europskih zemalja (Slovačka, Mađarska i dr.), kako bi se unaprijedila pčelarska proizvodnja u Hrvatskoj, osobito u subvencioniranju selećih pčelara.

U veljači ove godine, pčelari će se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, posredstvom ŽK Virovitica, predstaviti na dvama sajmovima:

  • na 23. izložbi hrane i pića Histria 2016. u Puli, 12. – 14. veljače te
  • na 21. Viroexpu 2016., Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, 26. – 28. veljače.