Vrijeme održavanja: 18.02.2020.

Objavljeno: 19. 02. 2020. , Ažurirano: 19. 02. 2020.

U organizaciji Županijske komore Virovitica i Financijske agencije, u utorak, 18. veljače, održana je edukacija o elektroničkom potpisu. Edukaciju su održali stručnjaci Financijske agencije iz Zagreba Ismeta Jašaragić i Dijana Crnković, a bila je namijenjena svim zainteresiranim subjektima koji će uvoditi elektronički potpis u svoje procese ili primaju elektronički potpisanu dokumentaciju te imaju potrebu provjere potpisa. 

Na edukaciji je bilo deset tvrtki s više djelatnika iz različitih djelatnosti: drvno-prerađivačke industrije, komunalnih djelatnosti, opskrbe plinom, trgovine, građevinarstva te računovodstvenih djelatnosti.

Edukacija je bila usmjerena na cjelokupan proces primjene i provjere elektroničkog potpisa na elektronički potpisanim dokumentima. Tijekom edukacije sudionici su upoznati sa svakim bitnim segmentom navedenog područja, digitalnim certifikatima koji su potrebni za izradu pravno valjanog elektroničkog potpisa, formatima elektroničkog potpisa, vremenskim žigom te načinima validacije elektronički potpisanog dokumenta.

E-potpis koristi se za zaštitu cjelovitosti potpisanog sadržaja, a osigurava sigurnost, povjerenje i tajnost dokumenata i datoteka, štiti izvornost te omogućava da samo ovlaštene osobe imaju pristup dokumentima i datotekama. On podrazumijeva čitav niz različitih vrsta digitalno prikazanih podataka. Pomoću e-potpisa vrši se identifikacija korisnika i provjera vjerodostojnosti potpisanog elektroničkog dokumenata. E-potpis značajno olakšava prelazak s tradicionalnog na digitalni način poslovanja, uz poštovanje regulative i EU normi.

Sudionici su na kraju edukacije postavljali pitanja i dobili konkretne odgovore o elektroničkom potpisu u poslovanju njihovih tvrtki.