Senzoričko ocjenjivanje meda
Izvor: HGK

Održano senzoričko ocjenjivanje meda u Virovitici


Objavljeno: 31. 08. 2021. , Ažurirano: 01. 09. 2021.


U virovitičkom Tehnološko-inovacijskom centru, 30. kolovoza je održano senzoričko ocjenjivanje meda na kojem je ocijenjeno 59 uzoraka meda, u sklopu 16. županijskog i 13. međunarodnog ocjenjivanja meda. Na ocjenjivanju je bilo najviše meda od bagrema i lipe te cvjetnog meda.

20210830_101233.jpg
Uzorci meda; Izvor: HGK.


Ocjenjivanje je obavilo ocjenjivačko povjerenstvo na čelu sa sveučilišnim profesorom Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u njemu su još bili: Lidija Svečnjak (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Gordana Hegić (Biorad Zagreb), Andrea Poslek (HGK – Županijska komora Virovitica), Mirjana Špehar (Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije), Ivan Ivanec (Zavod za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije) i Ljubica Kravarščan (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede – Podružnica VPŽ).

20210830_131749.jpg
Predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva prof. dr. sc. Dragan Bubalo; Izvor: HGK.


Ocjenjivanje meda provedeno je u skladu s Pravilnikom o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i standarda za med Europske unije.
Rezultati ocjenjivanja bit će poznati prilikom proglašenja najboljeg meda kojem će se dodijeliti nagrada Zlatna žlica, a u sklopu ovogodišnjeg Agroexpa koji će se održati u Virovitici 25. rujna.

Ocjenjivanje meda organizirala je HGK – Županijska komora Virovitica i Virovitičko-podravske županija, uz suorganizaciju Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica te u suradnji s pčelarskim udrugama s područja županije.