Vrijeme održavanja: 02.06.2021.

Objavljeno: 04. 06. 2021. , Ažurirano: 04. 06. 2021.

Sjednica Strukovne grupe računovođa Županijske komore Virovitica pod predsjedanjem predsjednice Vlatke Struse održana je 2. lipnja na kojoj je uz članove Vijeća, bila nazočna i rukovoditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica, Danijela Handraka.

Na početku sjednice Danijela Handraka je detaljno prezentirala mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Istakla je pri tom da je do kraja travnja 2021. godine za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom zaprimljeno 2.993 zahtjeva od čega je 2.571 zahtjeva odobreno (za 11.331 radnika). Za potpore je isplaćeno 94,69 mil. kuna, od čega 63,41 mil. kuna iz državnog proračuna, a 31,28 mil. kuna iz EU sredstava. Prema jedinstvenom OIB-u poslodavca i radnika potporama je u Virovitičko-podravskoj županiji obuhvaćeno 1.202 poslodavaca i 7.438 radnika. Ukupni iznos koji je HZZ PU Virovitica isplatio poslodavcima putem mjera aktivne politike zapošljavanja i očuvanje radnih mjesta s područja Virovitičko-podravske županije je 234,29 mil. kuna.

Predsjednica Strukovne grupe Vlatka Strusa upoznala je sve nazočne da će se sjednica Udruženja računovođa HGK, na koju je pozvana kao član Vijeća iz Virovitičko-podravske županije, održati 3. srpnja u Čakovcu.

Članovi Strukovne grupe predlažu da se na jesen održi sjednica Strukovne grupe uz poticaj da se priključe i druge tvrtke računovodstvene djelatnosti, posebno one s područja Orahovice, Slatine i Pitomače. Prijedlog je da se sljedeći sastanak održi u Pitomači.

Od kada je počela epidemija Covid-19 poslovanje svih  institucija prilagođeno je epidemiološkim mjerama, pa se komunikacija uglavnom odvija e-mailovima ili telefonom. Strukovna grupa  izrazila je zadovoljstvo za  većinu državnih i lokalnih institucija koji sve ovo vrijeme obavljaju rad sa strankama. Iako se većina državnih  i lokalnih institucija prilagodila i  prima stranke pod svim epidemiološkim mjerama, pomalo je otežavajuće poslovanje sa Poreznom upravom jer se stranke primaju samo 1h i to po prethodnoj najavi, što članovi Vijeća smatraju neprihvatljivim, s obzirom da to poduzetnicima itekako otežava komunikaciju i rad sa ovom institucijom.

Predlaže se poticanje, putem sjednica Strukovne grupe, poboljšanja komunikacije i suradnje sa svim državnim institucijama. Kao primjer navode poziv predstavnice HZZ PU Virovitica na ovu sjednicu.

Članovi Strukovne grupe predlažu da se organizira okrugli stol na kojem će biti predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ostalih.

Svi nazočni članovi Strukovne grupe posebno se zahvaljuju predstavnici Područnog ureda HZZ-a u Virovitici Danijeli Handraka na izvrsnoj suradnji. Posebno ističu da je Ured HZZ u Virovitici jedan od rijetkih državnih institucija s kojima imaju odličnu komunikaciju. Suradnja s ostalim institucijama trebala bi biti na takvom nivou.