Vrijeme održavanja: 26.06.2021.

Objavljeno: 28. 06. 2021. , Ažurirano: 28. 06. 2021.

U Orahovici je, na izletištu Jezero, u subotu, 26. lipnja, održan 6. Sajam vina i kulena. Nazočne proizvođače vina i kulena te posjetitelje sajma na početku su pozdravili predsjednici stručnih ocjenjivačkih povjerenstava za vino i kulen, enologinja Ivana Nemet i Vladimir Pleša.

Vladimir Pleša je istakao da je na ocjenjivanju bilo rekordnih 30 uzoraka kulena iz cijele Slavonije i izrazio zadovoljstvo što je i ove godine promoviran kulen kao jedan od zaštitnih znakova grada Orahovice i ovog kraja.

IMG_20210626_171959 - COPY.jpg
6. Sajam vina i kulena u Orahovici; Izvor: HGK.


Enologinja Ivana Nemet pohvalila je sva vina te naglasila da su proizvođači vina pokazali zavidnu kvalitetu, osobito mali proizvođači u čijim vinima je vidljiv veliki trud i rad.

U ime HGK i Županijske komore Virovitica obratila se Andrea Poslek naglasivši da HGK daje potporu ovom sajmu od samog početka, jer su sajmovi jedan od najboljih načina promocije i brendiranja domaćih proizvoda. Uz to, proizvodnji ovakvih proizvoda HGK daje potporu dodjelom znakova “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”. U Virovitičko-podravskoj županiji 12 tvrtki i OPG-ova nosioci su 28 znakova za svoje proizvode među kojima su i vina. Gradonačelnik Orahovice Saša Rister izrazio je ogromno zadovoljstvo što su unatoč svim problemima i neizvjesnosti oko epidemioloških mjera uspjeli organizirati ovaj sajam, koji je najbolja prilika za pokazati koliko bogatstvo i vrijednost Slavonija ima.

IMG_20210626_172205 - COPY.jpg
Izložbeni prostor ŽK Virovitica; Izvor: HGK.


Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement pohvalio je organizatore na odličnoj organizaciji te čestitao svim proizvođačima vina i kulena, posebno onim najboljim.

Saborski zastupnik Josip Đakić je izrazio zadovoljstvo velikim brojem zlatnih medalja za vina i kulene, što je znak da naši proizvođači dobro rade i da su unaprijedili svoju proizvodnju do zavidne kvalitete.

Sajam je otvorio državni tajnik i izaslanik ministrice poljoprivrede Tugomir Majdak koji je naglasio da sajam i proizvodi koji su izloženi govore kako je izuzetno dobra godina iza nas bez obzira na sve probleme s koronavirusom i raznim vremenskim nepogodama. To je samo znak da hrvatskog poljoprivrednika ništa ne može zaustaviti i uništiti. "Mi imamo kvalitetu i snagu za još puno ponuditi kako u proizvodnji, tako i u turističkom razvoju, a Ministarstvo poljoprivrede će i dalje pratiti ovaj sajam kao i sve ostale slične sajmove u Hrvatskoj i Slavoniji, jer to je putokaz kojim zajedno možemo naprijed", rekao je Majdak.

Vinskom kraljicom Sajma vina i kulena 2021. godine proglašena je Kristina Sabo iz KUD-a Čačinci.

Na kraju je uslijedilo proglašenje najboljih kulenara i vinara. Šampion sajma je kulen OPG-a Marina Turalije iz Veliškovaca, dok je vicešampion kulen Vladimira Iletića iz Đakova.

Najboljim bijelim vinom a ujedno i šampionom sajma proglašena je Graševina Dika 2020. Osilovca Feravino Feričanci. Poljoprivredno poduzeće Orahovica ima najbolji rose, a to je Frankovka rose 2020. i najbolje crno vino Frankovku 2018.

Sajam je organizirao Grad Orahovica i Turistička zajednica Grada, uz sponzorstvo Hrvatske gospodarske komore.