Žetva pšenice u Virovitičko-podravskoj županiji
Izvor: HGK

Dobri prinosi i kvaliteta pšenice u Virovitičko-podravskoj županiji


Objavljeno: 10. 07. 2020. , Ažurirano: 10. 07. 2020.


U Virovitičko-podravskoj županiji pri kraju je žetva ranih usjeva roda 2020. godine.

Prema riječima predsjednika Strukovne grupe poljoprivrede ŽK Virovitica Ivana Gojevića, žetva ječma je završena, a prinosi i kvaliteta su dobri. S obzirom na veće površine pod ječmom i ostvarene prinose u žetvi, u Republici Hrvatskoj ima viška ječma.

Uljana repica je ove godine podbacila zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u vrijeme vegetacije te su prinosi bili ispod prosjeka.

20200709_111232.jpg
Predsjednik Strukovne grupe poljoprivrede ŽK Virovitica Ivan Gojević i novinari Plave TV; Izvor: HGK


U žetvi pšenice, koja je pri samom kraju, prinosi su znatno veći od prošlogodišnjih, a dobra je i kvaliteta.
Hektolitarska masa, jedan od parametara kvalitete pšenice, u prosjeku je između 78 i 80, što je jako dobro, ali su proteini nešto niži, što bi moglo otežati plasman pšenice.
Otkupna cijena pšenice još nije određena, ali je realno očekivati, s obzirom na dobre prinose, da će biti na razini prošlogodišnje, čime bi trebali biti zadovoljni i proizvođači i otkupljivači, izjavio je Gojević.