Vrijeme održavanja: 03.04.2019.

Objavljeno: 22. 03. 2019. , Ažurirano: 03. 04. 2019.

U ŽK Virovitica, 3. travnja, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Damira Kelave održana je 18. sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije.

Sjednici su, uz predstavnike županijskih tvrtki drvno-prerađivačke industrije, prisustvovali i ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan sa suradnicima i Željka Brozović iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije.

Teme sjednice bile su: upis učenika u prvi razred srednje škole za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner, u školskoj godini 2019./2020., stipendiranje učenika i njihovo zapošljavanje po završetku školovanja te aktualno stanje u drvno-prerađivačkoj industriji Virovitičko-podravske županije.

Konstatirano je da na tržištu rada na području Virovitičko-podravske županije nema raspoložive radne snage potrebne tvrtkama drvno-prerađivačke industrije, a ni starosna struktura zaposlenih nije optimalna.

Ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan upoznao je prisutne s potrebom upisa učenika u prvi razred srednje škole, za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner, u školskoj godini 2019./2020.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi članovi Strukovne grupe, jednoglasno je zaključeno da će prisutni predstavnici tvrtki stipendirati učenike jednoga razrednog odjeljenja za zanimanje drvodjeljski tehničar dizajner, u iznosu od 500 kuna mjesečno po učeniku, uz dodatno nagrađivanje, ovisno o uspjehu učenika.
Po završetku školovanja svi učenici stipendisti dobit će zaposlenje u tvrtkama drvno-prerađivačke industrije Virovitičko-podravske županije.

Na području Virovitičko-podravske županije u 2017. godini tvrtke iz djelatnosti drvno-prerađivačke industrije ostvarile su ukupan prihod u iznosu od 800,3 miljuna kuna, odnosno 18,84 posto ukupnog prihoda Virovitičko-podravske županije.

U djelatnosti drvno-prerađivačke industrije u 2017. godini bilo je registrirano 49 gospodarskih subjekata, odnosno 4,61 posto ukupnog broja gospodarskih subjekata, od čega je 16 gospodarskih subjekata u proizvodnji namještaja, a 33 u ostaloj drvno-prerađivačkoj industriji.

U drvno-prerađivačkoj industriji Virovitičko-podravske županije u 2017. godini bilo je 1766 zaposlenih ili 12,72 posto ukupno zaposlenih u gospodarskim subjektima na području Županije, među kojima je 1085 ili 61,44 posto zaposlenih u proizvodnji namještaja, a 681 ili 38,56 posto zaposlenih u ostaloj drvno-prerađivačkoj industriji.

Nakon rasprave članova Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije istaknuto je da se izvozno orijentirane tvrtke u drvno-prerađivačkoj industriji moraju prilagoditi potrebama inozemnog tržišta, investirati u tehnologiju i proizvoditi proizvode koji se traže na tržištu i koji donose dobit, što će se pozitivno odraziti na poslovanje i daljnji razvoj tvrtke, povećanje plaća te generirati niz drugih pozitivnih učinaka.

Predlaže se da se o sastancima predstavnika Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK i resornih ministarstava prosljeđuje informacija i članovima Strukovnih grupa drvno-prerađivačke industrije u županijama, kako bi se iznalaženjem optimalnih rješenja povećala proizvodnja, zadržala konkurentnost te stvorili povoljni uvjeti za investiranje i nova zapošljavanja.

Direktor ŽK Virovitica Milan Vanđura dao je informaciju o 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, održanom u Virovitici 15. – 17. ožujka i aktivnostima koje je HGK – Županijska komora Virovitica odradila u sklopu sajma.