Suradnja HGK i Geotehničkog fakulteta u Varaždinu za zelenu proizvodnju


Objavljeno: 09. 04. 2019. , Ažurirano: 09. 04. 2019.


Hrvatska gospodarska komora potpisala je sporazum o suradnji s varaždinskim Geotehničkim fakultetom, a zajednički je predstavljen i projekt Greenomed u sklopu kojeg će HGK s tvrtkama razvijati proizvodno-tehnološke inovacije za primjenu u zelenoj proizvodnji. Sporazum su potpisali predsjednik Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić i dekan Geotehničkog fakulteta Ranko Biondić.

„U suradnji s Geotehničkim fakultetom se planira formirati živi laboratorij, tzv. 'living lab', s ciljem da se povežu firme koje imaju konkretne probleme vezane uz cirkularnu ekonomiju. Kako mi u HGK imamo internacionalne kontakte, a Geotehnički fakultet znanje i laboratorije za inženjerstvo – zajednički možemo riješiti te probleme tvrtki. Planiramo stvoriti jednu točku u kojoj poduzetnici mogu dobiti smjernice i rješenja za sva pitanja koja ih muče“, kazao je Gložinić.

Biondić je dodao da je ovo vrlo važan sporazum i za fakultet jer sada preko HGK imaju pristup industriji. „Suradnjom dobivamo pristup gospodarstvu koje nije samo korisnik naših usluga nego i partner jer naši studenti izlaze na tržište rada“, naglasio je.

Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta je kazala da se suradnjom s HGK ŽK Varaždin promovira i cijela regija. „Ova platforma otvara ogroman prostor da naša znanja, mogućnosti i kapacitete stavimo u službu gospodarstva i da doprinesemo razvoju proizvodnje, ne samo lokalno, već i regionalno, a u konačnici i na razini cijele Hrvatske“, istaknula je Anić Vučinić, uz napomenu da će studenti putem 'living laba' imati priliku raditi i surađivati na realnim projektima.

Projekt Greenomed, u kojem sudjeluje 19 partnera iz sedam regija u Europskoj uniji, vrijedan 2 milijuna eura detaljnije je predstavila Renata Papec iz HGK ŽK Varaždin. „Proizvodnja troši 30 posto ukupno proizvedene energije i sirovine te stvara velike emisije u okoliš. Zato je ovo projekt usmjeren na usvajanje zelenih praksi u proizvodnom procesu, a to je i jedan od europskih prioriteta“, istaknula je Papec.

U sklopu Dana otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta predstavljen je i studij Inženjerstva okoliša, koji se od ove godine izvodi na Geotehničkom fakultetu, ne samo kao preddiplomski i diplomski studij, nego i kao doktorski program. Studij se bavi temama gospodarenja otpada, zaštite okoliša, zaštite voda, geotehnike, zelene energije i kružnog gospodarstva te otvara vrata u područje tzv. zelenih poslova.