Iva Bencun nova predsjednica Zajednice pustolovnog turizma HGK

HGK
Iva Bencun, predstavnica tvrtki Feral Tours i Zadar Outdoor iz Zadra
Vrijeme održavanja: 18.12.2017.

"Pustolovni turizam jedan je od ključnih segmenata turizma koji doprinose razvoju pred i posezone. Svi inputi koje dobivamo kroz rad Zajednice pustolovnog turizma su nam važni da prepoznamo aktivnosti koje su bitne za razvoj Zajednice, a informacije s terena su nam iznimno bitne i u našim pregovorima s državnim institucijama kako bismo osigurali uvjete za nesmetan razvoj ovog propulzivnog oblika turizma", istaknula je Antonia Urlić, direktorica Sektora za turizam HGK otvarajući plenarnu i izbornu sjednicu Zajednice pustolovnog turizma pri HGK.

Antonia_Urlic_800x450.JPG

Antonia Urlić, direktorica Sektora za turizam HGK; Izvor: HGK.

Kako su starom vodstvu Zajednice istekli mandati na sjednici je izabrano novo. Iva Bencun, predstavnica tvrtki Feral Tours i Zadar Outdoor iz Zadra izglasana je za novu predsjednicu ZPT-a, a njezina zamjenica bit će dosadašnja predsjednica Laura Popovac, direktorica agencije VMD Adventure Travel. Također su odabrani i novi članovi vijeća Zajednice prema regijama i pustolovnim aktivnostima kojima se bave.

"Zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju i nadam se da ćemo imati dobru suradnju. Meni je u interesu, kao i svima vama, da pustolovni turizam razvijamo u smjeru svjetskih trendova, prema kojima ovaj vid turizma raste i po stopama od 65%. Osobno sam uvjerena da sektor ima sjajnu budućnost i daljnji potencijal", poručila je Bencun.

Popovac je čestitala svojoj nasljednici i istaknula da je važno da u Zajednici bude dinamično i da se u rad uključi što veći broj ljudi. "Dobar primjer je rad na Zakonu o pružanju usluga u turizmu kojim su definirani uvjeti za bavljenje pustolovnim turizmom, a na Zakonu su predstavnici Zajednice u suradnji s Ministarstvom turizma radili intenzivno od 2012. Naši su prijedlozi većinski uvaženi, čime je pokazana snaga ova Zajednice i njezinih članova. HGK Zajednica pustolovnog turizma je definirana kao svojevrstan nositelj s obzirom na to da će popis aktivnosti koje se smatraju turističkim uslugama aktivnog i pustolovnog turizma u smislu ovoga Zakona utvrđivati HGK u okviru Zajednice pustolovnog turizma i objavljivati na svojim mrežnim stranicama. Također će Stručno povjerenstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koje imenuje ministar, utvrđivati koje se uvjerenje, odnosno certifikat, smatra odgovarajućim za obavljanje određene aktivnosti. Utvrđivat će i posebne uvjete za obavljanje pojedine aktivnosti aktivnog ili pustolovnog turizma te za organizaciju manifestacija koje uključuju takve aktivnosti. U istom Povjerenstvu koje će se sastojati od sedam članova dva člana će biti odabrana na temelju prijedloga Hrvatske gospodarske komore", naglasila je Popovac.

Teme su bile i dugogodišnje edukacije koje HGK provodi u suradnji HGSS-om, koje je ove godine završilo više od 200 sudionika, zatim specijalizirana edukacija održana u suradnji najvećom svjetskom asocijacijom pustolovnog turizma ATTA, a najavljen je i nastavak promotivnih aktivnosti pustolovnog turizma u 2018.

Svim članicama poslan je poziv za inicijalni iskaz interesa za izlaganje na štandu HGK Zajednice pustolovnog turizma na sajmu ITB Berlin od 7. do 11. ožujka 2018., u sklopu hale posvećene segmentu pustolovnog i turizma za mlade. Planirano je 25 m2 izlagačkog prostora, a Komora bi sudjelovala u sufinanciranju zakupa izlagačkog prostora i uređenja prostora u iznosu do 50 posto ukupnog troška, dok se drugih 50 posto troška dijeli na broj tvrtki suizlagača.

Kontakti

  • Županijska komora Varaždin Adresa: Petra Preradovića 17 42000 Varaždin Email: hgkvz@hgk.hr Tel: +385 42 405 405 Fax: +385 42 405 401 predsjednik: Dragutin Gložinić direktorica: Snježana Marciuš
  • Saša Zrnić Viši stručni suradnik Tel: +385 1 456 1662 Email: szrnic@hgk.hr