Objavljeno: 30. 08. 2016. , Ažurirano: 28. 10. 2016.

Vrijeme održavanja: 26.08.2016.


U petak, 26. kolovoza, predstavnica ŽK Split, posjetila je tvrtku Balustrade Estates u Hvaru. Balustrade Estates, posrednička agencija u prometu nekretnina, specijalizirala se za prodaju nekretnina u gradu Hvaru i na cijelom otoku. Vlasnici i osnivači tvrtke su Rupert Dawnay i Katia Zaninović Dawnay, a radni tim upotpunjuje asistentica Marija Barbarić.

 

Rupert Dawnay je u ovom poslu već 27 godina. Radio je za poznate i ugledne posrednike u prometu nekretnina u Engleskoj, npr. za Hamptons International, te je posredovao u prodaji mnogih nekretnina u ekskluzivnim dijelovima Londona poput Hampsteda, Richmonda i Wimbledona. Svoje bogato radno iskustvo i znanje, s iskustvom i znanjem svoje supruge, prenio je i integrirao u Balustrade Estates.

Tim pažljivo osluškuje potrebe svojih klijenata pri kupnji ili prodaji. Prva je agencija na otoku Hvaru, a i među prvih 25 u Hrvatskoj, koja je uskladila svoje poslovanje s novom zakonskom regulativom. Članica je HGK, potpisnica Kodeksa etike u poslovanju posrednika u prometu nekretnina, a ujedno i članica Burze nekretnina. Od 2004. do danas tvrtka je ispratila sve turbulencije na tržištu nekretnina, opstajući savjesnim poslovanjem.

Javnost često negativno percipira agente u prometu nekretnina radi mnogih koji rade na crno. Nadalje, Balustrade Estates poteškoće u radu vidi i u sljedećim segmentima:

  • legalizacija koja je, s jedne strane, omogućila ozakonjenje nelegalno izgrađenih nekretnina te potakla njihovu prodaju, s druge je strane, usred povećane količine uplana tih nekretnina, usporila realizaciju kupoprodaja;
  • otežano je građenje (i prodaja) na građevinskim zemljištima na obali i otocima u T2 zonama, zbog sporog donošenja prostornih planova (primjer Hvara);
  • porezna politika i administrativne mjere trebali bi biti poticajni za razvoj poduzetništva i u službi poduzetnika, a ne ih, kao što je to sada slučaj, dodatno (i bespotrebno) opterećivati. Rasterećenje posrednika omogućilo bi im da se u prvom redu bave svojim osnovnim poslom - prodajom nekretnina.