Objavljeno: 30. 08. 2016. , Ažurirano: 04. 10. 2016.

Vrijeme održavanja: 28.09.2016. - 01.10.2016.


Na vodećemu svjetskom sajmu kamena Marmomacc, koji se ove godine od 28. rujna do 1. listopada 51. put održava u Veroni, predstavljaju se i hrvatske tvrtke.

 Verona 2016_5.jpg

Hrvatski kamenari već godinama, u organizaciji Županijske komore Split, uspješno i kontinuirano izlažu na Marmomaccu. Ovo je osamnaesti put da je ŽK Split organizirala zajedničko izlaganje hrvatskih tvrtki koje se bave vađenjem i obradom arhitektonsko-građevnoga kamena na ovom prestižnom sajmu.

 Verona 2016_7.jpg

Na zajedničkom štandu ŽK Split, površine 128 četvornih metara, u Veroni se predstavilo pet hrvatskih izlagača:

  • Brački kamen d. o. o. Nerežišće
  • Diateh d. o. o. Lučko (Zagreb)
  • Forma GMK d. o. o. Omiš
  • Jadrankamen d. d. (u stečaju) Pučišća
  • Sprega d. o. o.

Sajam Marmomacc vodeći je međunarodni događaj posvećen sektoru kamena, koji daje uvid u najbolje proizvodne tradicije i inovacije na svjetskoj razini, međunarodne projekte i inicijative koji promiču posebnost i bogatstvo prirodnoga kamena i njegove potencijale u arhitekturi i dizajnu, a u okviru kojeg je hrvatsko kamenarstvo prepoznato kao izuzetno kvalitetno i zapaženo.

 

 Verona 2016_8.jpg

Na Marmomaccu u prosjeku nastupi više od 1.500 izlagača iz više od 50 zemalja, a ovogodišnji sajam ne bilježi samo porast broja posjetitelja u odnosu na prošlu godinu (kada ga je obišlo oko 67.000 posjetitelja iz 150 zemalja), već i rekordnu posjećenost.

Hrvatski su izlagači uspostavili brojne poslovne kontakte, a osobito ističu zadovoljstvo posjećenošću i interesom potencijalnih kupaca.

Mladen Kuzmanić iz Bračkoga kamena, uz zadovoljstvo posjećenošću, posebno navodi zadovoljstvo profilom potencijalnih kupaca, dok Nives Marendić iz Sprege kaže: ''U odnosu na prošlu godinu, sajam je posjećeniji, osobito brojimo li zainteresirane iz zemalja s kojima dosad nismo bili u kontaktu. To je vrlo zadovoljavajuće s aspekta prodaje i širenja tržišta.''

Kao i dosadašnjih godina, ŽK Split je, u suradnji s organizatorom sajma Veronafiereom, prvoga dana za zainteresirane strane kupce upriličila zajednički obilazak hrvatskog štanda, kada su im predstavili osobitosti hrvatskog sektora kamena te specifičnosti pojedinih izlagača.

Hrvatske su izlagače posjetili i predstavnici Veleposlanstva RH u Italiji, konzul savjetnik iz Generalnoga konzultata u Trstu, Nataša Degiuli Kos i ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Rimu Ilija Želalić.