Objavljeno: 28. 10. 2021. , Ažurirano: 28. 10. 2021.


U HGK – Županijskoj komori Split održana je 26. listopada radionica o proceduri zapošljavanja državljana trećih zemalja, kao što su zatražile članice Komore na okruglom stolu o radnoj snazi, koji je ŽK Split organizirala krajem rujna.  

Radionicu je organizirala HGK – Županijska komora Split u suradnji sa Sektorom za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Policijske uprave Splitsko-dalmatinske u Splitu i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnom službom Split, čije su predstavnice i vodile radionicu.

"Ova je radionica rezultat i nastavak našeg okruglog stola, a sve s namjerom da se na vrijeme krene s osiguranjem dostatne radne snage za sljedeću turističku sezonu. S tim ciljem u HGK u Splitu također u ovom trenutku radimo i na povezivanju naših tvrtki, koje su iskazale interes za zapošljavanjem studenata iz Ukrajine u ljetnim mjesecima, s ukrajinskim fakultetima za turizam", poručila je Nataša Bušić iz HGK – ŽK Split.

"Danas smo ovdje kako bi svi vi koji imate potrebu zapošljavanja radne snage iz trećih zemalja dobili detaljnu i kompletnu informaciju, a za sve nedoumice koje budete imali slobodno nam se obratite jer će se na taj način skratiti procedura a ujedno i nama olakšati posao", rekla je Diana Jakšić, načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Temeljni zakon koji regulira područje zapošljavanja državljana trećih zemalja je Zakon o strancima (NN 133/20), na snazi od 1. siječnja ove godine, kojim su ukinute kvote i propisan je izmijenjeni postupak izdavanja dozvola za boravak i rad. Izmjene se odnose na uvjete i potrebnu dokumentaciju, kao i na sam postupak podnošenja zahtjeva i nadležnosti.

Dok su predstavnice Policijske uprave pojasnile proceduru zapošljavanja te izdavanja dozvola za boravak i rad, posebno za sezonske radnike, predstavnice splitske službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavile su aktivnosti koje su u nadležnosti i koje provodi HZZ, prvenstveno u vezi podnošenja zahtjeva za test tržišta rada i davanje mišljenja HZZ-a o zahtjevu za zapošljavanje državljana trećih zemalja, kada je to propisano. A da su ove informacije itekako dobrodošle i potrebne, kao i da poslodavci na vrijeme kreću s pripremom, posvjedočio je odličan interes za radionicu i upiti sudionika.