Objavljeno: 01. 07. 2020. , Ažurirano: 02. 07. 2020.


Frühwald d.o.o. u gospodarskoj zoni u Dicmu proizvodna je tvrtka koja cijelo vrijeme pandemije koronavirusa nije obustavila svoju proizvodnju. Čelni ljudi HGK – Županijske komore Split obišli su 25. lipnja proizvodni pogon Frühwalda te se u razgovoru s direktoricom Anitom Bralić i suradnicima iz prve ruke upoznali s poslovanjem tvrtke, stanjem u proizvodnom sektoru nakon popuštanja mjera izazvanih pandemijom Covida-19 te daljnjim planovima.

Tvrtka, koja posluje u sastavu grupacije sa sjedištem u Austriji, renomirani je proizvođač betonske galanterije s dugogodišnjim iskustvom te se u potpunosti oslanja na hrvatsko tržište, uglavnom dalmatinsko. Nakon kompletnog renoviranja i modernizacije pogona 2018., u prošloj su godini zahvaljujući inovativnom pristupu te kvaliteti i dizajnu svojih proizvoda za graditeljstvo (od proizvoda za infrastrukturu do ploča i opločnjaka za kuće i okućnice, terase i vrtove) ostvarili znatan rast prodaje, koji se nastavio i u prvom kvartalu ove godine.

Iako je situacija zbog pandemije koronavirusa utjecala na sve gospodarske djelatnosti, pa tako i na proizvodnju, u Frühwaldu nisu prekidali s radom. Međutim, kako im je poslovanje čvrsto povezano s graditeljstvom, dolazak ljetne sezone i obustavljanje građevinskih radova bitno im utječe na poslovanje.

''Frühwald pozdravlja i u potpunosti podržava inicijativu Hrvatske gospodarske komore da se omoguće građevinski radovi u ljetnom razdoblju jer bi to puno značilo za opstojnost poslovanja u ovim izrazito nesigurnim vremenima i za brojne male poduzetnike i za veće tvrtke u građevinskom i povezanim sektorima'', poručuju iz tvrtke.

Kako je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj u više navrata istaknula, Komora je zahtjev nadležnom ministarstvu i uputila uime građevinskih kompanija kako bi se pomoglo građevinskom sektoru, ubrzao njegov opravak od koronakrize i omogućila realizacija zakazanih radova, imajući na umu skromniju turističku sezonu. Nalazimo se u posebnoj situaciji, u kojoj je potrebno ispitati i iznaći načine za suživot građevinskih radova i turizma, gdje god je to moguće, vodeći podjednako računa o objema djelatnostima koje imaju izuzetno važno mjesto u strukturi našega gospodarstva.

Koronakriza je, nažalost, u samo nekoliko mjeseci iznijela na vidjelo sve nedostatke prevelike ovisnosti gospodarstva o jednoj djelatnosti te je uz iznimnu važnost turizma za Hrvatsku, i potrebu njegova očuvanja i daljnjeg održivog razvoja, nužno raditi na jačanju industrijske proizvodnje kao generatora gospodarstva.

Predstavnici splitske Komore upoznali su domaćine s novim uslugama i aktivnostima HGK, posebno tijekom digitalizacije poslovanja Komore, Katalogom hrvatskih proizvoda, projektom online B2B sastanaka hrvatskih tvrtki i inozemnih partnera (platforma Go Global – Go Virtual) te je dogovoren nastavak dosadašnje kvalitetne komunikacije i suradnje na unapređenju županijskoga gospodarstva.