Objavljeno: 05. 10. 2021. , Ažurirano: 05. 10. 2021.

Vrijeme održavanja: 28.09.2021.


Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš primio je 28. rujna u posjet izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyla Kyrylycha. 

Tema razgovora u splitskoj Komori bile su mogućnosti jačanja gospodarske suradnje Splitsko-dalmatinske županije i Ukrajine, a sektor turizma apostrofiran je kao jedno od područja na kojem postoji i interes i prostor za daljnji razvoj poslovnih odnosa. 

Na listi zemalja iz kojih su turisti koji su ostvarili najviše dolazaka i noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ove godine, Ukrajina se nalazi na 13. mjestu po dolascima i 10. mjestu po noćenjima. Turisti iz Ukrajine su tako u prvih osam mjeseci ove godine ostvarili 38.243 dolaska i 259.676 noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je porast od 84 posto u dolascima i 71 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

S obzirom da je Splitsko-dalmatinska županija poželjna destinacija za goste iz Ukrajine, kako bi ove brojke i dalje rasle, na sastanku se razgovaralo o organizaciji online poslovnih susreta ukrajinskih i županijskih tvrtki iz sektora turizma.

Također je, s obzirom na prisutni problem radne snage u turizmu tijekom ljetne sezone, bilo govora i o mogućnosti organiziranih dolazaka studenata s ukrajinskih fakulteta turizma na praksu u turističke tvrtke u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ljetnim mjesecima.

O svemu dogovorenom će se u narednom periodu konkretnije razgovarati, a susret je obostrano ocijenjen kao dobar prvi korak u razvoju međusobne suradnje i zajedničkih aktivnosti, s ciljem stvaranja okvira za još bolju gospodarsku suradnju Splitsko-dalmatinske županije i Ukrajine.

Predsjednik HGKŽK Split Joze Tomaš i veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Nj.E. Vasyla Kyrylycha.
Izvor: HGKŽK Split
Autor: HGKŽK Split