Objavljeno: 27. 05. 2021. , Ažurirano: 27. 05. 2021.

Vrijeme održavanja: 27.05.2021. - 28.05.2021.


U HGK – Županijskoj komori Split 27. svibnja započela je dvodnevna edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi.

Edukacija, u organizaciji gospodarske komore u Splitu i Hrvatske gorske službe spašavanja, nastavak je višegodišnje suradnje HGK i HGSS-a na obuci onih koji pružaju usluge aktivnog i pustolovnog turizma. Naime, prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, od 3. prosinca 2019. godine, sve tvrtke, obrti i ostale pravne i fizičke osobe pružatelji ovakvih usluga moraju angažirati ili imati zaposlenu osobu s odgovarajućim domaćim ili stranim uvjerenjem, odnosno certifikatom kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti. A upravo je uvjerenje koje se dobiva završetkom ove edukacije jedno od priznatih za obavljanje turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma.

Da je riječ o itekako potrebnoj i traženoj edukaciji te da pustolovni turizam, koji je u svijetu među najbrže rastućim segmentima, i u Hrvatskoj širi svoju ponudu, svjedoči veliki odaziv i interes polaznika za radionicu, za koju se doslovno tražilo mjesto više. I u vremenu pandemije aktivnosti pustolovnog turizma, koje se većim dijelom odvijaju na otvorenom i u manjim grupama, bez većih se poteškoća mogu prilagoditi epidemiološkim preporukama te uspješno provoditi.

Uvodno se polaznicima obratio naš proslavljeni alpinist i član HGSS-a Stipe Božić. "Još prije dvadeset godina, kada je kod nas bilo skepse prema outdoor turizmu o kojem se nije puno znalo, u suradnji s HGK sam radio na pokretanju i promociji ovog vida turizma jer smatram da je uz plaže i more dragocjeno i vrlo važno i ono što se krije u zaleđu, u našim planinama, rijekama te da to treba pokazati i ponuditi posjetiteljima. Te sam resurse gledateljima otkrivao i pokušavao približiti i u svojim TV prilozima i dokumentarnim filmovima", poručio je Božić te naglasio važnost sigurnosti, koja je na prvom mjestu i koja u konačnici utječe i na uspjeh u poslu vodiča.

Stipe Božić.jpg
Stipe Božić obratio se polaznicima edukacije; Izvor: HGK.


"U ova dva dana proći ćemo osnove meteorologije, orijentacije i kartografije, razgovarat ćemo o sigurnom vođenju grupa na izlete i ture, opasnostima u prirodi i upravljanju rizicima, procjeni situacije i organizaciji akcije zbrinjavanja i spašavanja, kao i o tehnikama pružanja prve pomoći, a sve to bit će popraćeno primjerima i situacijama s terena", rekao je voditelj edukacije i jedan od predavača iz HGSS-a Mladen Mužinić.

Mladen Mužinić.jpg
Mladen Mužinić, instruktor HGSS-a, tijekom edukacije; Izvor: HGK.


U HGK – Županijskoj komori Split već pet godina djeluje Sekcija Zajednice pustolovnog turizma, koja vrlo aktivno radi na unapređenju djelatnosti te zaštiti i promicanju interesa svojih članica. U utorak, 1. lipnja Sekcija će u splitskoj Komori održati izbornu sjednicu na kojoj će, uz izbor vodstva Sekcije u novom mandatu biti govora o aktualnoj situaciji u pustolovnom turizmu Splitsko-dalmatinske županije te planovima za naredni period. Više informacija nalazi se ovdje.

Sjednici mogu prisustvovati zainteresirane članice HGK s područja Splitsko-dalmatinske županije koje se bave pustolovnim turizmom, a iz ŽK Split su i ovom prilikom pozvali sve koji se bave pustolovnim turizmom da se uključe u rad Sekcije te aktivno sudjeluju i doprinesu razvoju pustolovnog turizma županije.

Proslavljeni alpinist i gorski spašavatelj Stipe Božić i predsjednik ŽK Split Joze Tomaš
Izvor: HGK
Autor: HGK