Objavljeno: 05. 09. 2016. , Ažurirano: 27. 09. 2016.

Vrijeme održavanja: 05.09.2016.


"Split moramo pretvoriti u moderno prometno središte jer unatoč pogodnoj geografskoj i prometnoj poziciji, turističke usluge uvelike ovise o kvaliteti prometne infrastrukture koja je trenutno po svim pokazateljima nezadovoljavajuća", istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj u sklopu rasprave "Split - turistički prepoznat, a prometno neusklađen" u Županijskoj komori Split.

Čagalj rješenje vidi u unapređenju i povećavanju kapaciteta za promet u mirovanju, uspostavi održivog intermodalnog prijevoza, povećanu korištenja javnog prijevoza, uspostavi centralnog sustava upravljanja prometom i izgradnji biciklističkih staza. "Split je imao najveći godišnji postotak rasta broja dolazaka i noćenja turista među čak 120 velikih turističkih gradova Europe. Potrebno je hitno podići razinu kvalitete prometne usluge i uskladiti prometne potrebe i kapacitete kako bismo izbjegli prometni kolaps", smatra Čagalj.

Navela je i kako splitska zračna luka obara povijesne rekorde u broju putnika - skoro 544 tisuće dolazaka u srpnju što je za 25% više u odnosu na prošlu godinu i to je apsolutni rekord po broju putnika na jednom domaćem aerodromu u jednom mjesecu, a gradska luka s prometom većim od četiri milijuna putnika treća je luka na Mediteranu po broju putnika te zauzima izuzetno važno mjesto u putničkom i teretnom prometu.

"Posebno je zanimljiv promet brodova na kružnim putovanjima u splitskoj luci koji je posljednjih godina u značajnom porastu, kao i broj putnika koji njima dolaze", kaže Čagalj napominjući da bi ova godina trebala biti rekordna, jer će u nju uploviti najveći broj kruzera do sada, njih 292, sa oko 300 tisuća putnika.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj govori na okruglom stolu "Split - turistički prepoznat, a prometno neusklađen" u Županijskoj komori Split
Izvor: HGK