Vrijeme održavanja: 09.03.2020.

Objavljeno: 10. 03. 2020. , Ažurirano: 10. 03. 2020.

U HGK – Županijskoj komori Split održana je 9. ožujka radionica Pametna rasvjeta za pametne gradove, koja je okupila predstavnike javnog, civilnog, ali i privatnog sektora.

''HGK – Županijska komora Split uključila se u organizaciju ove radionice kako bismo promovirali koncept pametnih gradova, pri čemu i javna rasvjeta predstavlja odličnu platformu za takav razvoj te kako bismo predstavili mogućnosti koje su na raspolaganju za povećanje kvalitete javne rasvjete uz smanjenje potrošnje električne energije, smanjenje svjetlosnog zagađenja te korištenje novih tehnologija'', rekao je Mladen Buljan iz HGK u Splitu.

Radionicu su vodili stručnjaci iz tvrtki Detas d.o.o. i Open Way d.o.o. iz Pakraca Bojan Fišer i Zvonimir Miler. ''Pametna rasvjeta je rasvjeta koja omogućuje da se određenim komunalnim i drugim radnjama u gradu upravlja i putem javne rasvjete. Javna je rasvjeta dobra za to jer se nalazi posvuda, infrastrukturno je raspoređena u svim dijelovima grada, a današnja tehnologija nam omogućuje da putem javne rasvjete kontroliramo različite komunalne poslove, poput primjerice parkinga, količine smeća u kantama i sl.'', rekao je Miler.

Tako se putem WiFi ili nekog drugog sustava upravljanja, kojim su lampe opremljene, može djelovati na dvije razine tako da se upravlja samom rasvjetom, odnosno da se kontroliraju i neki drugi poslovi koji nisu izravno povezani s rasvjetom.

Fišer je predstavio grupaciju Detas, koja se bavi proizvodnjom rasvjete za općine i gradove, industriju, škole, bolnice te posebne namjene, kao i izradom studija isplativosti i pomoći u projektiranju. Ušteda koja se postiže LED rasvjetom u odnosu na klasičnu rasvjetu može se kretati i do 70 posto, a kada se njome još upravlja, onda su uštede još i veće, što se na radionici moglo vidjeti iz različitih primjera sustava regulacije rasvjete na prometnicama, tunelima, parkiralištima, sportskim dvoranama, benzinskim crpkama i dr.

Nazočnima su predstavljeni i modeli financiranja javne rasvjete, a Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, predstavila je i mogućnosti financiranja koje im u ovom segmentu nudi HBOR, poput ESIF kredita za javnu rasvjetu i dr.