Objavljeno: 29. 11. 2021. , Ažurirano: 29. 11. 2021.


Točno mjesec dana prije Božića, 25. studenoga, HGK – Županijska komora Split organizirala je u trgovačkom centru Joker prodajno-izložbenu akciju "Darujmo hrvatsko", u sklopu koje su svoje proizvode ponudili proizvođači kvalitetnih domaćih proizvoda, među kojima su nositelji znakova kvalitete Hrvatske gospodarske komore "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko".

"Darujmo hrvatsko" nastavak je akcije "Kupujmo hrvatsko" koju Hrvatska gospodarska komora provodi više od dvadeset godina, a sve s ciljem promocije hrvatskih proizvoda i opstojnosti domaće proizvodnje. "Važno je da se svi mi naučimo živjeti, kupovati, raditi i uživati u našim proizvodima, a u jadranskoj Hrvatskoj posebno da i turisti shvate da je naš proizvod kvalitetan i dobar te ga konzumiraju. Ovo je prodajna akcija, ali još i više akcija educiranja i pronošenja znanja o kvaliteti hrvatskih proizvoda", poručio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.

"Cilj je ove akcije kontinuirano osvještavanje i senzibiliziranje javnosti da se pri odabiru i kupnji proizvoda vodi računa i prednost daje kvalitetnom domaćem proizvodu, jer na taj način čuvamo radna mjesta i domaću proizvodnju. Važno je to uvijek, a u ovo blagdansko vrijeme povećane kupovine i darivanja, još i više. Poruka je jasna i glasna, nastojmo u našu vrećicu s poklonima ubaciti hrvatske proizvode jer to je najbolji dar", rekao je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

Znakovi kvalitete HGK "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko" jamstvo su potrošačima da se radi o proizvodima i uslugama koji zadovoljavaju najvišu razinu kvalitete i predstavljaju vrh kvalitete u svjetskoj ponudi. U Hrvatskoj u ovom trenutku znakove kvalitete HGK nose 353 proizvoda, od čega ih je 283 sa znakom "Hrvatska kvaliteta" te 70 sa znakom "Izvorno hrvatsko", dok u Splitsko-dalmatinskoj županiji jedan od ovih znakova nosi ukupno 46 proizvoda i usluga.

1.jpg
Akcija "Darujmo hrvatsko" u trgovačkom centru Joker u Splitu; Izvor: HGK.


Koliko im znakovi kvalitete HGK znače te pomažu u plasmanu i prodaji potvrdili su iz prve ruke i neki od sudionika akcije. "Znak "Hrvatska kvaliteta" je omogućio dodanu vrijednost i diferencijaciju naših proizvoda na policama. Posebno je to važno u našem području koje je izrazito turističko, gosti, naime, cijene kad znaju da kupuju nešto što je izvorno hrvatsko, jer maslinovo ulje mogu kupiti i u Grčkoj i Italiji, ali to je također jednako važno i za domaće potrošače, da znaju da kupuju izvorni proizvod", rekao je Pjero Zekan iz Orgula grupe, čija čak tri proizvoda nose ovaj znak. Da im znakovi puno znače potvrdili su i iz Genina, čiji tradicijski ženski haljetak nosi prestižnu oznaku izvornosti "Izvorno hrvatsko", kao i iz omiškog Galeba, koji se usprkos jačanju konkurencije uvoznih proizvoda uspio održati cjelokupnim proizvodnim procesom, od pređe do gotovog proizvoda i distribucije. "Kupci su prepoznali našu kvalitetu i cijene hrvatski proizvod", poručili su iz Galeba koji ove godine slavi respektabilnih 70 godina postojanja i poslovanja.

U akciji "Darujmo hrvatsko" sudjelovale su tvrtke Genin d.o.o. iz Kaštel Starog (izrada ženskih odijela, košulja i kaputa), omiški Galeb d.d.(dalmatinska trikotaža, od sirovine i repromaterijala do gotovih, visokokvalitetnih proizvoda), Herbae dalmatiae iz Makarske (proizvodnja prirodne kozmetike), Hvar Hills d.o.o. Split (proizvodnja, prerada i promet vina), Orgula grupa d.o.o. Split (prerada maslina, proizvodnja i punjenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja), iTherapy – Kristalna ideja d.o.o. Split/Stobreč (izvorno hrvatski pročišćivač zraka). Sudjelovale su i Doci d.o.o. – destilerija "Išo" iz Vrlike (proizvodnja i kušaonica voćnih rakija i likera), Bokun d.o.o. Split (proizvodnja prehrambenih proizvoda na bazi šumskog voća i prerada u vino, sokove, džemove i sirupe), Riba Dražin d.o.o. Kaštel Kambelovac (prerada i konzerviranje ribe, rakova i školjki), Gala med j.d.o.o. (OPG Mravak) iz Gale/Sinj (proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda), zagrebački Kraš d.d. (konditorski proizvođač) i koprivnička Podravka d.o.o. (prehrambeni proizvodi) te Dalmatinski sirevi d.o.o. Split (proizvodnja sira i mliječnih delikatesa).

2.jpg
Detalj akcije "Darujmo hrvatsko" u trgovačkom centru Joker; Izvor: HGK.
Predstavnici dijela tvrtki sudionika akcije s potpredsjednikom HGK Zaherom (treći s desna na fotografiji) i predsjednikom Županijske komore Split Tomašem (sasvim desno)
Izvor: HGK