Objavljeno: 22. 10. 2018. , Ažurirano: 24. 10. 2018.


Ovogodišnji, 22. Međunarodni sajam SASO 2018., održavat će se u splitskoj areni Spaladium od 24. do 27. listopada, na trima izložbenim razinama.

Planirano je mnoštvo stručnih konferencija na kojima će se raspravljati o prometnoj infrastrukturi grada, projektu aglomeracije Split – Solin, zatim o utjecaju turizma na elektroenergetsku mrežu Splita, o gospodarenju otpadom te o istinama i zabludama u Centru za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Investicijski projekti Splita također će biti jedna od pokrivenih tema, a pozitivna iskustva gospodarstva predstavit će direktori uspješnih tvrtki iz sektora za upravljanje zgradama.

Bitno je naglasiti i da na snagu stupa novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, a u pripremi je i izrada Zakona o dimnjačarstvu i Pravilnika o načinu obavljanja dimnjačarskih poslova te će jedna od radionica biti posvećena tim temama.

Uvaženi stručnjaci raznih profila izlagat će i pokušati naći odgovore na pitanja: koliko planski urbanizam može potaknuti investicije i ukupni razvoj Splita, kakav je odnos Grada Splita prema urbanizmu te planiranju javnog i privatnog prostora, kakva je uloga arhitekata u urbanizmu i razvojnim projektima, kako u urbanizmu balansirati između zahtjeva građana, struke, investitora i politike, koliko utječu na urbanizam strukovne udruge arhitekata, je li urbanizam kao razvojni menadžment karta za uspjeh investicije, kakav je ustroj gradskih službi u poticanju urbanističkog planiranja te o utjecajima novih potrošačkih struktura.

Raspored konferencija je sljedeći:

srijeda, 24. listopada (konferencijska dvorana)

11. Dan građevinara:

            - okrugli stol o infrastrukturi i turizmu u Splitu – 12.30 – 14.30 (suorganizator – Udruga građevinskih inženjera Split – UGIS)

            - okrugli stol o ulaganjima u graditeljstvu – 14.30 do 16.30 (suorganizator – HGK)

četvrtak, 25. listopada (konferencijska dvorana)

- radionica o provedbi Zakona o komunalnom gospodarstvu – 12.30

- Dan arhitekata – poticanje investicija urbanizmom 16.00 – 18.00

Uz već spomenute, svoja će izlaganja održati predstavnici HGK, predstavnici Grada, Županije, direktori tvrtki VIK, HEP, Čistoća d. o. o. Split, Regionalnog centra čistog okoliša, zatim predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Filozofskoga fakulteta, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Filozofskog fakulteta te Društva arhitekata Splita.

Kontakt-osoba u ŽK Split je Mladen Buljan (tel.: 021 / 321 154).