Objavljeno: 22. 11. 2021. , Ažurirano: 22. 11. 2021.


Na sjednici Sekcije Zajednice kulturnog turizma HGK – Županijske komore Split, održanoj 15. studenoga, predstavljen je kulturni turizam Splitsko-dalmatinske županije, kao i projekti u kojima ova sekcija aktivno sudjeluje.

"Kultura je među najvećim motivatorima dolaska u destinaciju, a kulturni turizam jedan od puteva prevladavanja problema sezonalnosti i ostvarenja vizije cjelogodišnjeg turizma, stoga naša Sekcija od svog osnutka intenzivno radi na okupljanju svih dionika kulturnog turizma Splitsko-dalmatinske županije i pozicioniranju kulturnog turizma kao destinacijskog brenda županije", rekla je Nataša Bušić iz ŽK Split, poslovna tajnica Sekcije.

Kulturni turizam županije predstavila je predsjednica Sekcije Tanja Tokić Vukušić. "Prezentacija je kreirana sa željom da se omogući svim dionicima u turizmu da se što bolje upoznaju s ponudom kulturnog turizma županije, kako bi našu bogatu ponudu i nasljeđe mogli što bolje i kvalitetnije predstaviti svim našim posjetiteljima", rekla je Tokić Vukušić. Prezentacija je zamišljena kao svojevrsni priručnik, koji će se s vremenom nadograđivati, a može poslužiti kako kao podloga dionicima u turizmu za kreiranje ponude kulturnog turizma, tako i kao korisna informacija onima koji su u izravnom kontaktu s gostima. 

Doc. dr. sc. Ante Mandić s Katedre za turizam i gospodarstvo splitskog Ekonomskog fakulteta predstavio je Split Living Lab u sklopu projekta Smart CulTour, u kojem je Ekonomski fakultet partner. Splitski Living Lab jedan je od šest laboratorija koji se uspostavljaju u sklopu projekta s ciljem poticanja participativnog razvoja kulturnog turizma. Aktivnosti Split Living Laba usmjerene su na poticanje održivog razvoja kulturnog turizma na širem području Splita (Split, Trogir, Kaštela, Solin, Klis, Dugopolje i Sinj), a ostali labovi se nalaze u Belgiji, Finskoj, Španjolskoj, Italiji i Nizozemskoj. "Living labovi su u biti mreže međusobno povezanih dionika koji surađuju, detektiraju probleme te rade na pronalaženju inovativnih rješenja za njih", pojasnio je Mandić.

Osim što je dio radne skupine u sklopu Split Living Laba, Sekcija Zajednice kulturnog turizma ŽK Split uključena je i u aktivnosti projekta REMEMBER (REstoring the MEmory of Adriatic ports sites, Maritime culture to foster Balanced tErritorial gRowth), u kojem je partner Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-Dalmatinske županije. Projektom REMEMBER oživljava se sjećanje na pomorsku povijest i tradiciju Jadrana kroz valorizaciju kulturne baštine osam hrvatskih i talijanskih luka – Ancona, Ravenna, Venecija, Trst, Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik, od čega su čak četiri UNESCO-va zaštićena područja.

Sekcija Zajednice kulturnog turizma jedno je od deset strukovnih tijela vezanih za turizam koja djeluju u HGK – Županijskoj komori Split. Splitska Komora je inače i dio europske mreže Mirabilia, kojom se promoviraju teritoriji i rute UNESCO-vih zaštićenih, manje poznatih lokaliteta. U fokusu netom završenog skupa u organizaciji mreže Mirabila, u talijanskoj Caserti, na kojem je sudjelovala i ŽK Split, bila je aktualna tema održivog turizma kao pokretača postizanja globalne klimatske neutralnosti te Glasgowska deklaracija o klimatskom djelovanju u turizmu.

Prezentaciju kulturnog turizma Splitsko-dalmatinske županije (.PDF, 13,1 MB) možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.