Vrijeme održavanja: 22.08.2019.

Objavljeno: 23. 08. 2019. , Ažurirano: 23. 08. 2019.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš primio je 22. kolovoza izaslanstvo iz grada Nanchanga te predstavnike Hrvatsko-kineskog društva. Kinesko izaslanstvo, koje je u višednevnom posjetu Hrvatskoj, predvodila je Mei Mei, direktorica Ureda za vanjske poslove Vlade Nanchanga.

kinezzzz.jpg

Predsjednik HGK – ŽK Split Joze Tomaš i direktorica Ureda za vanjske poslove Vlade Nanchanga Mei Mei

 Izvor: HGK

''Geografski položaj naše županije i njene raznolikosti predstavljaju veliki potencijal i priliku te nam je drago što se interes predstavnika kineskoga gospodarstva i institucija povećava. U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježimo značajan rast dolazaka i noćenja kineskih turista, što je, u konačnici, i put za uspostavu suradnje za šire gospodarstvo'', naglasio je Joze Tomaš.

Tomaš je upoznao inozemne goste s gospodarstvom Splitsko-dalmatinske županije, njenim investicijskim potencijalom te mogućnostima koje pružaju gospodarske zone. Istaknuo je neprijepornu važnost turizma, ali i mogućnosti za suradnju koje otvara u županiji rastuća IT industrija.

''Drago nam je što imamo priliku upoznati vašu prelijepu zemlju. Nanchang je, kao i Split, grad bogate povijesti, ima značajne vodne resurse, a također se posljednjih godina razvila snažna IT industrija'', rekla je Mei te ponudila pomoć u uspostavi daljnje suradnje dvaju gospodarstava.

Robna razmjena Splitsko-dalmatinske županije i Kine kontinuirano raste od 2013. godine. Kina je 2018. godine bila na devetom mjestu po vrijednosti robnog uvoza u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na 26. mjestu po vrijednosti robnog izvoza.

Turisti iz Kine ostvarili su u 2018. godini 42.461 dolazak, što je povećanje od 38% u odnosu na prethodnu godinu, te 62.507 noćenja, odnosno 50% više nego 2017.

Naše komparativne prednosti, dobar strateški položaj u Europi, bogata kulturna baština, delikatesni tradicionalni proizvodi, koji ako ne mogu kvantitetom onda mogu kvalitetom zadovoljiti velika tržišta, u sve većem broju privlače Kineze.

Ovaj je posjet nastavak aktivne uloge HGK – Županijske komore Split u stvaranju dobrih temelja za bolju gospodarsku suradnju Splitsko-dalmatinske županije i jednog od najznačajnijih gospodarstava svijeta. Upravo stoga, ŽK Split je u lipnju ove godine potpisala i Sporazum o suradnji s Komorom za međunarodnu trgovinu Šangaj Pudong.