Joze Tomaš, Tanja Polegubic
Izvor: HGK ŽK Split

Popunjen Inkubator HGK za poduzetnice početnice u Splitu


Objavljeno: 24. 04. 2019. , Ažurirano: 24. 04. 2019.


Svečanim potpisivanjem ugovora s tvrtkom Salt With Philosophers d.o.o., 23. travnja u HGK – Županijskoj komori Split, popunjen je i posljednji preostali slobodni ured u Poduzetničkom inkubatoru ŽK Split za poduzetnice početnice, u jedinstvenom projektu u Hrvatskoj kojim se potiče poduzetništvo žena.

Inkubator je smješten u zgradi HGK u Splitu, a cilj mu je pružiti potporu i osnažiti poduzetnice u prvim godinama poslovanja kada im je pomoć najpotrebnija.

"Ovo je pozitivna priča kojom na konkretan način pomažemo poduzetnicama te se nadamo da će poslužiti kao uzor drugima. Suprotno trendovima iseljavanja za poslom, mi pružamo poduzetnicama uvjete i potporu za razvijanje poslovanja u našoj sredini", rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

1.jpg

Predsjednik HGK - ŽK Split Joze Tomaš i nova korisnica Inkubatora Tanja Polegubic, vlasnica Salt With Philosophersa, potpisuju ugovor; Izvor: HGK.

U sklopu Inkubatora ŽK Split korisnicama su na raspolaganju opremljeni uredski prostori na petom katu zgrade Komore po vrlo povoljnim uvjetima, ali i niz drugih pogodnosti poput savjetodavne pomoći, uključivanja u aktivnosti HGK, promocija i sl.

Tvrtku Salt With Philosophers d.o.o., novu korisnicu Inkubatora, osnovala je Tanja Polegubic, povratnica iz Australije, koja je između Camberre i Splita za svoje životno i poslovno odredište izabrala Split. Tvrtka se bavi poslovnim savjetovanjem, digitalnim marketingom, oglašavanjem, PR-om, web-dizajnom, e-trgovinom, videoprodukcijom, organizacijom evenata i brendiranjem.

"Naglasak nam je i na podupiranju žena u poduzetništvu te nam je drago da je taj trend prepoznat i u Hrvatskoj. Želja nam je da još više proširimo svoju mrežu te da Hrvatsku, Dalmaciju i Split približimo drugima, a posebno ženama, kao privlačne destinacije za pokretanje poslova", poručila je Polegubic povodom ulaska u Poduzetnički inkubator ŽK Split.

Korisnicama Inkubatora na raspolaganju je i savjetodavna pomoć splitskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug. Predsjednica Kruga na nacionalnoj razini te ujedno i splitskog ogranka Dragica Jerkov, i sama poduzetnica s bogatim poslovnim iskustvom, zahvalila se ŽK Split na dugogodišnjoj potpori koju pruža ženama u poduzetništvu. "Mi u Krugu na raspolaganju smo vam svojim iskustvom i savjetima, kako bismo vam olakšale poslovanje i kako se ne biste morale boriti s istim poteškoćama s kojima smo se mi, koje smo godinama u poduzetništvu, borile", rekla je Jerkov obraćajući se novoj, ali i postojećim korisnicama Inkubatora.

2.jpg

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Dragica Jerkov, predsjednik HGK – ŽK Split Joze Tomaš i vlasnica Salt With Philosophersa Tanja Polegubic; Izvor: HGK.

Poduzetnički inkubator HGK – ŽK Split za poduzetnice početnice pokrenut je sredinom 2015. godine, a prve korisnice započele su s radom u Inkubatoru 2016. godine. U ovom trenutku raspolaže s četiri opremljena uredska prostora, a vrijeme je inkubacije tvrtki tri godine.

HGK - Županijska komora Split više od dva desetljeća aktivno je uključena u poticanje i promicanje poduzetništva žena, koje ima velik, ali još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal, a Inkubator za poduzetnice početnice jedan je od rezultata tih aktivnosti.

Prema analizi Fine o udjelu poduzetnica u vlasničkoj strukturi trgovačkih društava u Hrvatskoj, taj je udio 2017. iznosio do sada najviših 21,9 posto. Posljednjih deset godina udio poduzetnica tj. vlasnica trgovačkih društava u Hrvatskoj cijelo vrijeme lagano raste, osim 2015. kada je zabilježen pad u odnosu na godinu prije. Međutim, unatoč postupnom rastu stanje se mijenja sporo, pa su nastojanja i potpore ženama da se u većoj mjeri uključe u poduzetništvo vrlo važni.

 

4.jpg

Dragica Jerkov (druga slijeva) i Joze Tomaš (treći slijeva) s korisnicama Inkubatora ŽK Split za poduzetnice početnice; Izvor: HGK - ŽK Split.