Objavljeno: 30. 11. 2021. , Ažurirano: 30. 11. 2021.


Paljenjem prve svijeće na gastroadventskom vijencu započeo je 28. studenoga ovogodišnji Gastroadvent u Splitu, manifestacija koja tijekom četiri adventske nedjelje promovira mediteransku prehranu i na jedinstven način spaja nutricionizam, gastronomiju i turizam. 

Moto ovogodišnjeg Gastroadventa je "Mediteranska prehrana održiva – odgovorna – ostvariva", a u fokusu mu je pršut i njegova važnost u mediteranskoj prehrani.

HGK – Županijska komora Split tradicionalni je partner Gastroadventa, putem kojeg se promiču izvorni i kvalitetni hrvatski proizvodi, odnosno poruke projekata HGK, Kupujmo hrvatsko i Znakovi kvalitete. Naglasio je to i na svečanosti otvorenja manifestacije predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš, poručivši: "Promoviranje hrvatskih proizvoda imperativ je za cijelo gospodarstvo kako u zemlji, tako i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Podržimo naše gospodarstvo kupovinom domaćih, hrvatskih proizvoda, 'kliknimo' na domaće i pomozimo našim proizvođačima i cjelokupnom gospodarstvu". Uz Tomaša, na svečanom otvorenju manifestacije sudjelovali su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić te ostali partneri i uzvanici.

Autorica projekta Gastroadventa splitska je nutricionistica Olja Martinić, ovogodišnji adventski vijenac baziran na kolutu za spašavanje osmislila je umjetnica Tonka Alujević, a sama manifestacija dio je Adventa u Splitu koji pod sloganom 'Kliknimo na Advent' poziva građane i posjetitelje da uživo 'kliknu', primjerice, s ugostiteljskom ponudom ili glazbenim programom, odnosno da ih poprate putem digitalnih kanala.

Uz paljenje po jedne svijeće na gastroadventskom vijencu i predstavljanje mediteranske prehrane kao važnog čimbenika u promicanju turizma i nutricionizma, Gastroadvent će se u renomiranim ugostiteljskim objektima nastaviti održavati preostale nedjelje do Božića.

Paljenje prve adventske svijeće
Izvor: Turistička zajednica Grada Splita