Objavljeno: 06. 12. 2021. , Ažurirano: 15. 12. 2021.

Vrijeme održavanja: 01.12.2021.


Na zajedničkoj sjednici strukovnih grupacija HGK – Županijske komore Split, Strukovne grupacije energetike i Strukovne grupacije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, održanoj online 1. prosinca, bilo je riječi o aktualnostima u sektoru energetike te predstojećim aktivnostima. 

Predsjednik Strukovne grupacije energetike Damir Buzov je predstavio temeljne smjernice zelene tranzicije i razvojne mogućnosti koje ona nudi te se osvrnuo na nedavno održanu konferenciju UN-a o klimatskim promjenama (COP26) u Glasgowu.

Postoji globalni konsenzus da se moramo kretati u granici globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko doba. U lipnju 2021. godine Parlament je usvojio Europski zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. s 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine.

''Splitsko-dalmatinska županija treba poduprijeti projekte i investicije koji vode prema smanjenju potrošnje energije u poduzećima registriranima za obavljanje djelatnosti turizma i trgovine kroz provedbu aktivnosti i mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije'', rekao je Buzov. Budući da je zelena tranzicija također i u fokusu razvojne strategije RH do 2030. godine, Buzov je naveo da nas čeka izazovno razdoblje u kojem su prioriteti ulaganje u održivost te postizanje održivog i klimatski neutralnog društva te će se kroz rad Strukovne grupacije nastaviti će s informiranjem i educiranjem gospodarstvenika i nastojanjima na postizanju sinergije svih dionika.

Zamjenik predsjednika Grupacije energetike Alen Ćurin se osvrnuo na razne mogućnosti investiranja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost s naglaskom na toplinske pumpe te je predstavio međunarodni projekt YENESIS, koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška, čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti na otocima stvaranjem zelenih radnih mjesta u četiri tematska područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, održivog turizma i održive mobilnosti. Ćurin veliki problem u vezi energetske obnove vidi u nedovoljnoj informiranosti i educiranosti poduzetnika te općenito građanstva pa smatra da je upravo HGK pravo mjesto na kojem se svi dionici mogu educirati i potaknuti na korištenje i ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Poslovna tajnica strukovnih grupacija Ana Marija Puzić iz ŽK Split je izvijestila o Analizi spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost 2021., koju je izradila HGK s ciljem procjene utjecaja zelene tranzicije na poslovanje različitih sektora, kao i spremnosti hrvatskih poduzeća iz različitih gospodarskih sektora na zelenu tranziciju.

Na sjednici je bilo riječi i o stanju te perspektivi projekata i investicija u energetiku, mogućnostima korištenja geotermalne energije kao i o uvođenju srednjoškolskih programa prema potrebama ovog sektora.

Damir Buzov, predsjednik Strukovne grupacije energetike ŽK Split
Izvor: HGK