Vrijeme održavanja: 22.12.2016.

Objavljeno: 23. 12. 2016. , Ažurirano: 10. 01. 2017.

U četvrtak, 22. prosinca, predstavnica ŽK Split posjetila je tvrtku Nekretnine Anita Tim d. o. o. u Splitu.

Ova tvrtka osnovana je 2009. godine i temelji se na vlastitom znanju, poslovnom iskustvu, vezama i poznanstvima vlasnice i direktorice tvrtke, Anite Buškulić koja je prije devet godina rodni Zadar zamijenila Splitom, a kako ona tvrdi, donijela je ispravnu odluku. 

Istaknula je kako su osnovni problemi u vezi s posredovanjem u prodaji nekretnina najčešće se odnose na tzv. „crno tržište samo prozvanih agenata“, naplate potraživanja koja traju predugo, izbjegavanje plaćanja provizije propisane zakonom, raznorazne nepotrebne namete državnih tijela kojima se povećavaju troškovi poslovanja i slično.

Buškulić smatra da postojeći Zakon o posredovanju u prometu nekretnina treba korigirati tako da predstavlja dobar i razvojan okvir za poslovanje posrednika u prometu nekretnina. Kaže da do promjena neće doći ako izostane kvalitetna suradnja posrednika u prometu nekretnina, Hrvatske gospodarske komore, odnosno Udruženja poslovanja nekretnina i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Smatra da HGK treba imati veće ovlasti, posebice u dijelu ažuriranja Registra posrednika u prometu nekretnina tako da automatizmom iz Registra može brisati one posrednike koji jednom godišnje ne dostave dokumentaciju iz koje je razvidno da udovoljavaju uvjetima potrebnim za obavljanje djelatnosti poslovanja nekretninama.

Tako bi se brže i efikasnije riješio problem postojanja nelojalne konkurencije odnosno rada na crno što predstavlja jedan od najvećih problema u poslovanju ovlaštenih posrednika u prometu nekretnina.