Objavljeno: 03. 03. 2021. , Ažurirano: 11. 04. 2022.


Prema inicijativi gospodarstvenika sa 1. sjednice Gospodarskog vijeća, u organizaciji ŽK Slavonski Brod i Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije, 2. je ožujka u ŽK Slavonski Brod održana sjednica Gospodarskog vijeća na temu Analiza upisa u srednje škole Brodsko-posavske županije za školsku godinu 2021./2022.

Sjednica je organizirana s ciljem prilagođavanja upisnih kvota u srednje škole potrebama gospodarstva. Tema je vrlo aktualna jer je prisutan višegodišnji trend smanjivanja broja učenika u srednjim strukovnim školama i povećanja potražnje za određenim zanimanjima. Od 2011. godine broj učenika u strukovnim školama smanjen je 30%, a zbog neusklađenosti, nedostatak potrebnih zanimanja rješava se angažiranjem radnika iz okolnih zemalja (a sve češće i iz udaljenih).

Uz članove Gospodarskog vijeća, na sjednici su sudjelovali ravnatelji srednjih strukovnih škola te djelatnice Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu pročelnica Anica Vukašinović i voditeljica Odsjeka za programe, strateške i razvojne projekte Gordana Matačić.

sudionici na sjednici GVŽKSB 03032021.jpg
Sudionici 2. sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Slavonski Brod; Izvor: HGK.


Članovi gospodarskog vijeća su u raspravi iskazali trenutne potrebe za pojedinim zanimanjima kao i procjenu potreba u sljedećim godinama (naravno, uz uvijet normalizacije života i poslovanja). Također su istaknuli i potrebu povećanja upisnih kvota za proizvodna i neka uslužna zanimanja, prilagodbu obrazovnih programa novim tehnologijama, uvođenje novih programa te jače promoviranje strukovnih zanimanja i djelatnosti koje iskazuju potrebu za takvim zanimanjima.

Posebno je istaknuta potreba promjena ustaljenog a pogrešnog mišljenja o teškim, nepopularnim i slabo plaćenim zanimanjima jer je slika u stvarnosti potpuno drugačija ali je mediji izbjegavaju takvu predstaviti.

Naglašeno je da je potrebno uspostaviti još bolju suradnju poduzetnika i obrazovnog sektora jer je rješavanje uočenih problema dugotrajan proces koji zahtjeva pojačani angažman poduzetnika, upravnih tijela, obrazovnog sustava, a poželjno je i medija.

Sjednica je održana u velikoj dvorani ŽK Slavonski Brod, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Slavonski Brod - predsjednik ŽK Slavonski Brod Drago Čugura i poslovni tajnik Kresimir Rudec
Izvor: HGK