Vrijeme održavanja: 27.09.2017.

Objavljeno: 18. 09. 2017. , Ažurirano: 28. 09. 2017.

Zakonodavac je propisao obavezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada i dugi su niz godina isključene iz njega. Kod nekih je poslodavaca obaveza kvotnog zapošljavanja izazvala otpor, dok su je neki prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućuje država.

Kako bi pomogli poslodavcima u pretvaranju ovog izazova u priliku za daljnje unapređivanje njihova poslovanja, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira stručni skup Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet, koji će se održati u ŽK Slavonski Brod (Matije Mesića 9) u srijedu, 27. rujna, od 14.30 do 16.00 sati.

Osobe s invaliditetom kao posebna skupina radnika u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Neosiguravanje te prilagodbe predstavlja diskriminaciju prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije kojim je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Direktiva Vijeća Europske unije 2000/78/EZ. Do otežanog obavljanja radnih zadataka zbog zdravstvenih teškoća dolazi i kod postojeće radne snage. Hrvatski je sustav dosad takve radnike prerano pasivizirao odustajući od njihovih preostalih radnih sposobnosti.

 

Molimo da sudjelovanje prijavite popunjavanjem online prijavnice najkasnije do 26. rujna.